Ο εσωτερικός εχθρός... Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από το εξαγριωμένο ισραηλινό κοινό

Photo: Public domain
Η διάθεση της ισραηλινής κοινής γνώμης στρέφεται αποφασιστικά κατά της διακυβέρνησης του Βενιαμίν Νετανιάχου μετά την ανάκτηση των έξι νεκρών ομήρων.

Finian Cunningham - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι όμηροι πυροβολήθηκαν από μαχητές της Χαμάς, καθώς τα στρατεύματά του πλησίαζαν για να τους σώσουν. Η Χαμάς λέει πως σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι αυτοψίες δείχνουν τραύματα από σφαίρες. Αλλά δεδομένου του χείμαρρου των ψεμάτων που διαδίδουν οι ισραηλινές αρχές για τη βία στη Γάζα, ίσως να μη μάθουμε ποτέ.

Για το ισραηλινό κοινό, αυτές οι ζοφερές λεπτομέρειες δε φαίνεται να έχουν σημασία τώρα. Ο θυμός οφείλεται στο γεγονός ότι οι όμηροι θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει αν ο Νετανιάχου συμμετείχε σε συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός για να δώσει προτεραιότητα στη διάσωση των αιχμαλώτων.

Μετά από 11 μήνες γενοκτονικού πολέμου στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, η αγανάκτηση των Ισραηλινών για την αποτυχία του Νετανιάχου να φέρει τους ομήρους πίσω έχει φτάσει σε σημείο βρασμού.

Το Σαββατοκύριακο, στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην ασυμβίβαστη πολιτική του Νετανιάχου για την «ήττα της Χαμάς». Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας κάλεσε σε γενική απεργία για να εξαναγκάσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση σχεδόν 100 ομήρων.

«Παίρνουμε σακούλες με πτώματα αντί για μια συμφωνία [κατάπαυσης του πυρός]», δήλωσε ο Arnon Bar-David, ο επικεφαλής του ισραηλινού συνδικάτου Histadrut, καθώς έως και 500.000 διαδηλωτές έκλεισαν τους δρόμους μεταφοράς στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις την Κυριακή.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες εκφράζουν επίσης την υποστήριξή τους στην πανελλαδική στάση εργασίας. Η οικονομία του Ισραήλ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης από τον σχεδόν ετήσιο πόλεμο στη Γάζα και τις γειτονικές χώρες.

Οργισμένες οικογένειες ομήρων και ένα μεγάλο κίνημα δημόσιας υποστήριξης κατηγόρησαν τον Νετανιάχου πως «παίζει ρωσική ρουλέτα» με τις ζωές όσων κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα από την παλαιστινιακή αντιστασιακή Χαμάς.

Την οργή της κοινής γνώμης εντείνουν οι πληροφορίες ότι οι έξι τελευταίοι όμηροι θα μπορούσαν να είχαν απελευθερωθεί πριν από εβδομάδες, αν ο Νετανιάχου είχε αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην οποία είχε συμφωνήσει η Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγορείται πως σαμποτάρισε μια εκεχειρία που μεσολάβησε από την Αίγυπτο και το Κατάρ επειδή επέμεινε να διατηρήσει τον στρατιωτικό έλεγχο της συνοριακής περιοχής Αιγύπτου-Γάζας, γνωστής ως Διάδρομος Φιλαδέλφειας.

Όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου και πήρε περίπου 250 ισραηλινούς ομήρους, υπήρξε ευρεία δημόσια υποστήριξη για τα καταστροφικά αντίποινα του Νετανιάχου κατά της Γάζας. Όμως το ισραηλινό κοινό έχει απογοητευτεί όλο και περισσότερο από την αποτυχία του Νετανιάχου να διασώσει τους αιχμαλώτους, οι οποίοι κρατούνται βαθιά μέσα σε ένα καταφύγιο από σήραγγες της Χαμάς.

Ο κηρυγμένος από τον Νετανιάχου «πόλεμος κατά της Χαμάς» ήταν μια καταστροφή. Σχεδόν ένας χρόνος συνεχών βομβαρδισμών, χερσαίας εισβολής και βάρβαρης πολιορκίας 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας δεν έχει αποφέρει ούτε την ήττα της Χαμάς ούτε την απελευθέρωση των ομήρων.

Από τους 250 αιχμαλώτους που είχαν αρχικά συλληφθεί, ο ισραηλινός στρατός κατάφερε να διασώσει ζωντανούς μόλις οκτώ πολίτες του. Περίπου 40 πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί από τις αδιάκριτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Αυτό συγκρίνεται με πάνω από 40.000 Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί - το 70% των οποίων εκτιμάται πως είναι γυναίκες και παιδιά.

Προηγουμένως, τρεις Ισραηλινοί άνδρες όμηροι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες προφανώς κατά λάθος.

Περίπου 105 όμηροι απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς τον Νοέμβριο στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης για ανταλλαγή κρατουμένων.

Αυτό αφήνει 97 Ισραηλινούς που εξακολουθούν να αγνοούνται στη Γάζα.

Για το ισραηλινό κοινό, το συμπέρασμα είναι: ότι οι διαπραγματεύσεις λειτουργούν αν η εξασφάλιση της ζωής των ομήρων είναι η προτεραιότητα.

Η Χαμάς λέει ότι όλοι οι αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν υπό τον όρο της πλήρους κατάπαυσης του πυρός και της πλήρους αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Ο Νετανιάχου αρνείται να δεσμευτεί για τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών και θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας. Η αδιαλλαξία του είναι προφανώς ο λόγος που χαλάει τη συμφωνία.

Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ισχυρίζεται πως πιέζει για κατάπαυση του πυρός με διαπραγμάτευση. Αλλά η αδιάκοπη προμήθεια αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ (50.000 τόνοι από τις 7 Οκτωβρίου) και οι επανειλημμένες υποσχέσεις για «ακλόνητη υποστήριξη» της «αυτοάμυνας του Ισραήλ» από τον Μπάιντεν και την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Καμάλα Χάρις, καθώς και από τον αντίπαλο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, σημαίνουν ότι ο Νετανιάχου αισθάνεται ότι μπορεί να συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο ατιμώρητος. Εν ολίγοις, η Ουάσιγκτον είναι συνένοχη στη δημιουργία και την παράταση του λουτρού αίματος.

Ωστόσο, ο χρόνος τελειώνει για τον δοκιμαζόμενο Νετανιάχου. Ακόμη και τα σκληροπυρηνικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του αρχίζουν να ενοχλούνται από την έλλειψη επιτυχίας στη νίκη στον λεγόμενο πόλεμο και στην απελευθέρωση των ομήρων. Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η εμμονή του Νετανιάχου να καταστρέψει τη Χαμάς είναι μάταιη και θέτει σε κίνδυνο τους εναπομείναντες ομήρους.

Yoav Gallant, the hardline defense minister who notoriously called Palestinians “animals”, has reportedly clashed with Netanyahu in shouting matches.

Gallant accused his boss of jeopardizing the lives of captive Israelis by sabotaging any ceasefire agreement. On Sunday, he said, “prioritizing the Philadelphi Corridor at the cost of the lives of hostages is a serious moral disgrace”.

It is a sign of how unhinged Netanyahu has become whenever the self-proclaimed genocidal Gallant tells him he is a “moral disgrace”.

The Israeli public is angry and disgusted by the perception that Netanyahu is running this disastrous war with absolutely no concern for the lives of his citizens. He has become the enemy within.

The massive protests this week are seen as a turning point. They seem to have reached critical mass in determination to bring Netanyahu’s regime down. Chants of “murderer” and “ceasefire now” have grown to a resounding level that threatens his grip on power.

It is becoming blatantly obvious that Netanyahu is prolonging the genocide in Gaza and escalating it against the West Bank for the naked purpose of trying to stay in office and avoid long-running prosecution cases for corruption. He is gunning for a regional war for the same end.

Sacrificing the lives of others is the only way Netanyahu is purchasing his political survival.

The Israeli public has finally had enough of the ghoulish ritual in which their own people are being callously sacrificed.

This week has seen Tel Aviv and international airports in Israel under siege from a furious population. The Israeli economy has already been severely damaged by the huge costs of military mobilization. The protests are aiming to bring the entire state to a grinding halt which would not be hard to do given the parlous state of the economy.

Ironically, while Netanyahu and his American patrons have been alarmed by an imminent attack from Iran or Hezbollah on Israel, the final blow for Netanyahu could well be delivered from his own people.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail