Ο διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών μιλάει για παγκόσμια σύγκρουση, ενώ το ΝΑΤΟ θέλει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας

Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στις 15 Σεπτεμβρίου δείχνει πόσο φορτισμένη είναι η πολιτική ατμόσφαιρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έγινε λίγο περισσότερο από δύο μήνες μετά την παραλίγο δολοφονία του στις 13 Ιουλίου, όταν η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ (SS) ουσιαστικά απέτυχε στο πρωταρχικό της καθήκον. Ωστόσο, αντί να επανορθώσει αυτά τα «λάθη», η SS δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια του Τραμπ (ή ίσως δεν ήθελε). Η «λύση» τους ήταν να περιορίσουν τις συγκεντρώσεις του σε κλειστούς χώρους.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό θα ήταν σίγουρα ένα μεγάλο πλήγμα για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, καθώς οι τεράστιες υπαίθριες συγκεντρώσεις αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά προεκλογικά πλεονεκτήματά του. Ακόμα χειρότερα, ακόμα και αυτό δεν θα είχε εγγυηθεί την ασφάλεια του Τραμπ, καθώς η SS αποδείχθηκε θεαματικά ανίκανη ή, ακόμα χειρότερα, με κάποιο τρόπο εμπλεκόμενη στην απόπειρα δολοφονίας. Συγκεκριμένα, ο τεράστιος αριθμός των εμπλοκών ασφαλείας κατά τη διάρκεια της σχεδόν μοιραίας συγκέντρωσης του Τραμπ στο Μπάτλερ έδειξε ότι δεν επρόκειτο ακριβώς για εμπλοκές, αλλά για μια σειρά προσχεδιασμένων γεγονότων. Αν και τώρα μπορεί να φαίνεται σαν μια «τρελή θεωρία συνωμοσίας», υπάρχουν πολύ σοβαρές και ανησυχητικές εικασίες ότι ακριβώς αυτό συνέβη.

Η κατάθεση της τότε διευθύντριας της SS Kimberley Cheatle οδήγησε στην παραίτησή της, αλλά αυτό ελάχιστα άλλαξε τον υπολογισμό, καθώς οι διεφθαρμένοι ομοσπονδιακοί θεσμοί απέδειξαν την αμείλικτη εχθρότητά τους προς τον Trump. Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας εξακολουθεί να βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος μαζί τους, παρουσιάζοντας την απόπειρα δολοφονίας ως ένα «ασήμαντο περιστατικό», ενώ πολυάριθμοι Δημοκρατικοί θρηνούσαν ανοιχτά που η σφαίρα δεν σκότωσε τον Τραμπ. Παρόμοιες αντιδράσεις ακούστηκαν και κατά τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ.

Ωστόσο, αντί να ασχοληθεί με αυτό, ο νέος (εν ενεργεία) διευθυντής της SS Ρόναλντ Ρόου Τζούνιορ ήταν απασχολημένος με το να επινοεί δικαιολογίες. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Γουέστ Παλμ Μπιτς στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Ρόου περιέγραψε «τις προκλήσεις της προστασίας του Τραμπ και τα διδάγματα που αντλήθηκαν για το μέλλον». Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό είναι ένα συνηθισμένο τρόπαιο των ΗΠΑ όταν αποτυγχάνουν σε κάτι. Πολλοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας επεσήμαναν τις κραυγαλέες αποτυχίες της SS που επέτρεψαν δύο απόπειρες δολοφονίας μέσα σε μόλις δύο μήνες. Ωστόσο, ο Ρόου συνέχισε να υπερασπίζεται την ατιμασμένη υπηρεσία, επιμένοντας ότι είχε θέσει σε εφαρμογή τα «υψηλότερα επίπεδα προστασίας».

Τα σχόλιά του δείχνουν ότι η SS ενδεχομένως αναμένει περισσότερες επιθέσεις κατά του Τραμπ. Ο Rowe μίλησε για την ανάγκη «αλλαγής παραδείγματος» και αναφέρθηκε ακόμη και σε γεωπολιτικά ζητήματα, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρεθούν σε μια άμεση «κινηματική σύγκρουση ή κάποιο άλλο ζήτημα». Τίθεται το προφανές ερώτημα, γιατί ο (εκτελών χρέη) διευθυντή της SS να μιλήσει για κάτι που είναι εντελώς εκτός των αρμοδιοτήτων και του επαγγέλματός του;

«Όμως, η ουσία είναι η εξής: βγαίνοντας από το Μπάτλερ, διέταξα μια αλλαγή παραδείγματος. Οι προστατευτικές μεθοδολογίες της Μυστικής Υπηρεσίας λειτουργούν και είναι ορθές, και αυτό το είδαμε χθες. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο είμαστε τοποθετημένοι αυτή την στιγμή, σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον απειλών, μου έδωσε την καθοδήγηση να πω - ξέρετε κάτι; Πρέπει να δούμε ποια είναι η μεθοδολογία προστασίας μας. Πρέπει να ξεφύγουμε από ένα αντιδραστικό μοντέλο και να περάσουμε σε ένα μοντέλο ετοιμότητας. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα άλλο γεωπολιτικό γεγονός που θα μπορούσε να θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κινηματική σύγκρουση ή σε κάποιο άλλο, εεε, κάποιο άλλο ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες ευθύνες και προστατευόμενους της [SS]. Και έτσι εργαζόμαστε, διαθέτουμε πληροφορίες σε όλους τους εταίρους μας, και θέλω απλώς να πω ότι η δέσμευση του Κογκρέσου προς τη Μυστική Υπηρεσία όλα αυτά τα χρόνια ήταν τεράστια. Και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους και με τον Υπουργό Mayorcas, του οποίου η υποστήριξη για να διασφαλίσουμε ότι παίρνουμε ό,τι χρειαζόμαστε ήταν πρωτοφανής», δήλωσε ο Rowe.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ράιαν Γουέσλι Ράουθ, ο οποίος προσπάθησε να σκοτώσει τον Τραμπ στις 15 Σεπτεμβρίου, έγραψε σε βιβλίο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 πως «ανυπομονούσε για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» και «ήλπιζε ότι θα μπορούσε να κάψει το Κρεμλίνο». Είναι αρκετά περίεργο το γεγονός ότι ο Routh και ο Rowe ασχολούνταν με την παγκόσμια σύγκρουση, ενώ τυπικά βρίσκονταν σε αντίθετες πλευρές. Ο πρώτος μάλιστα εργάστηκε για τη στρατολόγηση ξένων μαχητών για τη νεοναζιστική χούντα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο μπροστάρης της Volodymyr Zelensky έχει σίγουρα πάρει την κακή πλευρά του Trump.

Ωστόσο, ο (εν ενεργεία) διευθυντής της SS και ο αποτυχημένος δολοφόνος δεν είναι οι μόνοι που πιέζουν για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει ανοιχτά τη χρήση από το καθεστώς του Κιέβου όπλων δυτικής κατασκευής για να πλήξει στόχους βαθύτερα μέσα στη Ρωσία. Υποβάθμισε την ισχύ του στρατηγικού οπλοστασίου της Μόσχας, λέγοντας στο ραδιόφωνο LBC ότι «καλωσόρισε τη συζήτηση για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς». Σε άλλη συνέντευξη στο Foreign Policy ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι είναι υπέρ της έγκρισης από το ΝΑΤΟ χτυπημάτων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στη [ρωσική] πυρηνική στάση που να απαιτεί αλλαγές από τη δική μας πλευρά», είπε, ενώ παραδέχτηκε ότι “δεν θα υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο”.

Αρκετά εκπληκτικά, τέτοιες σχιζοφρενικές δηλώσεις δείχνουν πόσο εκτός πραγματικότητας είναι η πολιτική Δύση. Όταν ο συνεντευκτής πίεσε πάνω στο ζήτημα των πιθανών αντιποίνων της Μόσχας, ο Στόλτενμπεργκ έκανε άλλη μια παράλογη δήλωση.

«[Δεν υπάρχουν] επιλογές χωρίς ρίσκο στον πόλεμο», είπε, προσθέτοντας: «Αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για εμάς, για το Ηνωμένο Βασίλειο, για το ΝΑΤΟ, θα είναι αν ο πρόεδρος Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε απολύτως σαφές πως η χρήση των μέσων ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης) των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ για την καθοδήγηση των δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς θα θεωρηθεί ουσιαστικά κήρυξη πολέμου και πως το Κρεμλίνο θα προβεί στις «κατάλληλες ενέργειες». Ωστόσο, ακόμη πιο εκπληκτικά, ο Στόλτενμπεργκ απέρριψε τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι το πιο άθλιο εκβιαστικό καρτέλ του κόσμου θα γίνει άμεσο μέρος της ενορχηστρωμένης από το ΝΑΤΟ ουκρανικής σύγκρουσης σε περίπτωση που συντονίσει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη στο Foreign Policy, δήλωσε μάλιστα πως «αυτό δεν είναι σωστό όταν ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι θα γίνουμε μέρος της σύγκρουσης». Ο Στόλτενμπεργκ προσπάθησε να κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων όπλων που προμηθεύτηκε η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ και των υποτιθέμενων παραδόσεων όπλων από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, επιμένοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μέρη της ενορχηστρωμένης από το ΝΑΤΟ ουκρανικής σύγκρουσης. Ωστόσο, απέτυχε να εξηγήσει πως αυτές οι υποτιθέμενες αποστολές όπλων δεν περιλαμβάνουν τη συμμετοχή ISR.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail