Η ΕΕ ετοιμάζεται να τιμωρήσει τη Σλοβακία - Bloomberg

pixabay / GDJ
Freepen.gr -
Η ΕΕ φέρεται να προχωρά στην υλοποίηση της απειλής της να παρακρατήσει κονδύλια από τη Σλοβακία σε αντίποινα για την απομάκρυνση από τη Μπρατισλάβα ενός ειδικού εισαγγελέα για τη δωροδοκία σε έναν πρόσφατο γύρο μεταρρυθμίσεων του ποινικού κώδικα. Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για πολιτική προκατάληψη.

Πηγές που επικαλείται το Bloomberg την Κυριακή ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει διάφορες επιλογές για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Μπρατισλάβα. Μια πρόταση θα περιλάμβανε τον λεγόμενο μηχανισμό αιρεσιμότητας, που θα επέτρεπε το πάγωμα μέρους των 12,8 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στη Σλοβακία στο πλαίσιο του προγράμματος συνοχής της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες μπορούν επίσης να «πάρουν πίσω» το σύνολο ή μέρος των 2,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις του Covid-19 που έχει λάβει η Μπρατισλάβα από το μπλοκ.

Η ειδική μονάδα δίωξης της Σλοβακίας, η USP, δημιουργήθηκε το 2004 και έκλεισε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Ο τελευταίος επικεφαλής της, ο Ντάνιελ Λίπσιτς, διετέλεσε επίσης υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση που εκδίωξε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Φίκο από την εξουσία το 2010. Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προσπάθειάς του να γίνει πρωθυπουργός για τρίτη φορά το 2023, ο Fico κατηγόρησε το USP ότι στοχοποιούσε το εθνικιστικό κόμμα του Smer-SD με πολιτικά υποκινούμενες έρευνες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail