Το CNN μοιράστηκε μια ματιά στο πόσο άσχημα έχουν γίνει όλα για την Ουκρανία

Το CNN προέβη σε μια σπάνια δημοσιογραφική πράξη με το λεπτομερές ρεπορτάζ του για το πώς «Ο στρατός της Ουκρανίας, με λιγότερα όπλα και λιγότερους άνδρες, παλεύει με το χαμηλό ηθικό και την λιποταξία». Περιγράφει με ειλικρίνεια τα πολυάριθμα προβλήματα που πλήττουν τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (UAF) σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της σύγκρουσης, καθώς συνεχίζουν να καταλαμβάνουν μέρος του Κουρσκ, αλλά εξακολουθούν να χάνουν έδαφος στο Ντονμπάς. Η ιστορία τους ξεκινά με την παρουσίαση ενός διοικητή τάγματος που έχασε τους περισσότερους από τους περίπου 800 άνδρες που είχε υπό τον έλεγχό του.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η φιγούρα αυτή δεν άντεξε άλλο και έτσι μετατέθηκε σε μια άνετη στρατιωτική διοικητική θέση στο Κίεβο. Ο ίδιος και οι άλλοι πέντε με τους οποίους μίλησε το CNN κατά την έρευνα του ρεπορτάζ τους ενημέρωσαν ότι «η λιποταξία και η ανυπακοή γίνονται ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα, ιδίως μεταξύ των νεοσυλλέκτων στρατιωτών». Σύμφωνα με τα λόγια ενός διοικητή, «δεν εγκαταλείπουν όλοι οι στρατιώτες που κινητοποιήθηκαν τις θέσεις τους, αλλά η πλειονότητα... Είτε εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, είτε αρνούνται να πάνε στη μάχη, είτε προσπαθούν να βρουν τρόπο να εγκαταλείψουν τον στρατό».

Στη συνέχεια ο αναγνώστης πληροφορείται πως οι στρατιώτες αυτοί έχουν στρατολογηθεί με τη βία, προσθέτοντας έτσι το πλαίσιο για το γιατί λιποτακτούν, αλλά επίσης ισχυρίστηκαν ότι τα προβλήματα ηθικού άρχισαν να μολύνουν τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια του αδιεξόδου που έχει πλέον επιλυθεί σχετικά με περισσότερη αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία. Αν και αυτό πιθανώς έπαιξε κάποιο ρόλο, το CNN παραλείπει επιδεικτικά να αναφέρει την αποτυχημένη αντεπίθεση του περασμένου καλοκαιριού, η οποία απέδειξε πως η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη της, παρά την όλη διαφημιστική εκστρατεία και τη βοήθεια που λάμβανε μέχρι τότε.

Προχωρώντας, αφού διευκρινίστηκε ο πραγματικός λόγος πίσω από την πτώση του ηθικού της UAF κατά τον τελευταίο χρόνο, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν κάνει το πεδίο της μάχης πιο ανυπόφορο από ό,τι πριν, και ο χρόνος μεταξύ των εναλλαγών έχει αυξηθεί, καθώς ορισμένα στρατεύματα απλά δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους χωρίς να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους. Το CNN πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «μόνο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, οι εισαγγελείς κίνησαν ποινικές διαδικασίες εναντίον σχεδόν 19.000 στρατιωτών που είτε εγκατέλειψαν τις θέσεις τους είτε λιποτάκτησαν».

Αναγνώρισαν επίσης πως «πρόκειται για ένα συγκλονιστικό και - πιθανότατα - ελλιπή αριθμό. Αρκετοί διοικητές δήλωσαν στο CNN ότι πολλοί αξιωματικοί δεν ανέφεραν την λιποταξία και τις μη εξουσιοδοτημένες απουσίες, ελπίζοντας αντίθετα να πείσουν τα στρατεύματα να επιστρέψουν οικειοθελώς, χωρίς να αντιμετωπίσουν τιμωρία. Αυτή η προσέγγιση έγινε τόσο συνηθισμένη που η Ουκρανία άλλαξε το νόμο για να αποποινικοποιήσει την λιποταξία και την απουσία χωρίς άδεια, εάν διαπράττονται για πρώτη φορά».

Η επικείμενη μάχη του Ποκρόβσκ, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τη Ρωσία στο μέτωπο του Ντονμπάς, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ολοκληρωτική καταστροφή για την UAF, καθώς «ορισμένοι διοικητές εκτιμούν ότι υπάρχουν 10 Ρώσοι στρατιώτες για κάθε Ουκρανό». Εξίσου ανησυχητικός είναι ο ισχυρισμός ενός αξιωματικού ότι «υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις στρατευμάτων που δεν αποκάλυπταν την πλήρη εικόνα του πεδίου μάχης σε άλλες μονάδες από φόβο ότι θα τους έκανε να φανούν κακοί». Προβλήματα επικοινωνίας φέρονται επίσης να υπάρχουν μεταξύ των ποικίλων μονάδων του Κιέβου και εκεί.

Το μέτωπο του Κουρσκ δεν είναι τόσο άσχημο, αλλά μπορεί να μην εξυπηρέτησε τον πολιτικό του σκοπό, δηλαδή την τόνωση του ηθικού της UAF, σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι. Το CNN επικαλέστηκε κάποιους οπλίτες που δεν ήταν σίγουροι για την στρατηγική που ακολουθήθηκε, διερωτώμενοι γιατί αναδιατάχθηκαν από την υπεράσπιση του Ποκρόβσκ για να εισβάλουν στη Ρωσία, όταν το μέτωπο του Ντονμπάς αντιμετωπίζει τέτοιες δυσκολίες, όπως ήδη αναφέρθηκε. Στη συνέχεια, το δημοσίευμα τελειώνει με έναν ειδικό ψυχολογικής υποστήριξης να δηλώνει πως δεν πρόκειται πλέον να συνδεθεί συναισθηματικά με κανέναν.

Αναλογιζόμενοι το εκπληκτικά επικριτικό ρεπορτάζ του CNN, είναι σαφές ότι η UAF βρίσκεται εν μέσω συγκλίνουσας κρίσης που προκαλείται από την αποτυχημένη αντεπίθεση, την πολιτική της βίαιης επιστράτευσης και την γκάφα του Ζελένσκι στο Κουρσκ, οι οποίες οδηγούν σε περισσότερες λιποταξίες, ήττες και τελικά σε μεγαλύτερη απελπισία. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ουκρανία μπορεί είτε να παραμείνει στην πορεία παραμένοντας στο Κουρσκ εις βάρος της απώλειας περισσότερου εδάφους στο Ντονμπάς, είτε να αποσυρθεί από το Κουρσκ για να βοηθήσει να κρατηθεί το Ντονμπάς, είτε να κλιμακώσει ασύμμετρα.

Τα δύο πρώτα σενάρια είναι αυτονόητα, ενώ το τελευταίο θα μπορούσε να αφορά την επέκταση της σύγκρουσης σε άλλες ρωσικές περιοχές, τη Λευκορωσία και/ή την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας Transnistria, τη σοβαρή καταστροφή των ρωσικών πυρηνικών εργοστασίων από απελπισία για να προκαλέσει πυρηνική απάντηση και/ή τη δολοφονία κορυφαίων Ρώσων. Έχουν απομείνει μόνο λίγοι μήνες πριν ο χειμώνας εμποδίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές, μετά από τους οποίους το status quo θα διατηρηθεί μέχρι την άνοιξη, όταν η μία ή και οι δύο πλευρές μπορεί να περάσουν στην επίθεση.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα προσθέτει επείγοντα χαρακτήρα στην επικείμενη μάχη του Ποκρόβσκ, την οποία η Ρωσία θέλει να κερδίσει το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να προωθηθεί στα πεδία πέρα από αυτό, να καταλάβει περισσότερα εδάφη, να απειλήσει τον οικισμό Κραματόρσκ-Σλαβιάνσκ από τα νότια και ενδεχομένως να προετοιμαστεί για να κάνει μια κίνηση προς την πόλη Ζαπορόζιε από τα βορειοανατολικά. Εάν η Ουκρανία μπορέσει να αντέξει μέχρι το επόμενο έτος, τότε θα μπορούσε να έχει περισσότερο χρόνο για να χτίσει περισσότερες άμυνες πέρα από το Ποκρόβσκ, μειώνοντας έτσι τον ρυθμό της προέλασης της Ρωσίας, εάν βγει νικήτρια εκεί.

Ακόμα και αν η Ουκρανία αντέξει τουλάχιστον για αρκετούς μήνες ή ίσως και για μισό χρόνο περισσότερο εκεί, τα προβλήματα που θίγονται στο άρθρο του CNN πιθανότατα θα επιδεινωθούν βλέποντας πώς περισσότεροι στρατιώτες που έχουν στρατολογηθεί με τη βία θα ριχτούν σε αυτό που μπορεί μέχρι τότε να γίνει η επόμενη διαβόητη κρεατομηχανή. Το ηθικό θα συνεχίσει πιθανότατα να πέφτει, ενώ οι αποστασίες θα μπορούσαν να αυξηθούν, και τα δύο θα μπορούσαν να συνδυαστούν για να παραλύσουν την UAF και να δημιουργήσουν ένα άνοιγμα για τη Ρωσία που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί στο Ποκρόβσκ ή αλλού κατά μήκος του μετώπου.

Η ιδανική λύση για το Κίεβο θα ήταν να επιτύχει κατάπαυση του πυρός για τη διευκόλυνση της εθελοντικής αποχώρησής του από μέρος του Ντονμπάς (π.χ.: τα περίχωρα του Ποκρόβσκ) παράλληλα με την αποχώρηση από το Κουρσκ, οι οποίοι είναι όροι που η Ρωσία θα μπορούσε να διασκεδάσει αφού θα προωθούσαν κάποιους από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς της στόχους. Είναι καλύτερο για την Ουκρανία από την άποψη των συμφερόντων του καθεστώτος της να έχει μια συντεταγμένη απόσυρση παρά μια χαοτική, αν η Ρωσία πετύχει μια επανάσταση, αλλά ο Ζελένσκι και οι όμοιοί του δεν φημίζονται για τις ορθολογικές τους αποφάσεις.

Παρ' όλα αυτά, όσοι όπως η Ινδία και η Ουγγαρία θέλουν να βοηθήσουν πολιτικά στην επίλυση αυτής της σύγκρουσης θα μπορούσαν να προτείνουν κάτι τέτοιο, προτείνοντας ίσως και την αναβίωση της αναφερόμενης τον περασμένο μήνα πρότασης μερικής κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση του Κατάρ για αποφυγή επιθέσεων κατά των ενεργειακών υποδομών του άλλου. Ο Ζελένσκι είναι απίθανο να συμφωνήσει, ειδικά από τη στιγμή που βρίσκεται υπό την επιρροή του υπερ-επιχειρηματία Γιέρμακ, αλλά θα ήταν και πάλι καλύτερο να κυκλοφορήσει ανεπίσημα κάποια παραλλαγή της προαναφερθείσας πρότασης, αργά ή γρήγορα.

Ανεξάρτητα από τις καλοπροαίρετες προτάσεις τρίτων μερών, η σύγκρουση φαίνεται έτοιμη να συνεχίσει να μαίνεται και τον επόμενο χρόνο, αν δεν υπάρξει πλήρης στρατιωτική και/ή πολιτική κατάρρευση στην Ουκρανία, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν αναλογιστεί κανείς πόσο άσχημα έχουν γίνει τα πράγματα σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του CNN. Η Ουκρανία και οι αγγλοαμερικανοί σύμμαχοί της στο «βαθύ κράτος» θα μπορούσαν επίσης να οργανώσουν μια μεγάλη πρόκληση με στόχο την απεγνωσμένη «κλιμάκωση για την αποκλιμάκωση» με περισσότερους από τους δικούς τους όρους, οπότε οι παρατηρητές δεν θα πρέπει να αποκλείσουν ούτε αυτό το σενάριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail