F-16 συντρίβεται, ο Zelensky λέει ότι χρειάζονται περισσότερα

president.gov.ua
Η Ρωσία σκάβει, αξιωματούχοι λένε πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον τώρα για συνομιλίες, ακόμη και όταν το Κίεβο φαίνεται πρόθυμο

Kelley Beaucar Vlahos - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουκρανία δέχθηκε πλήγμα αυτή την εβδομάδα με την είδηση ότι ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που περίμενε τόσο καιρό συνετρίβη, σκοτώνοντας τον Ουκρανό πιλότο που βρισκόταν μέσα.

Αν και οι αναφορές δεν αναφέρουν ότι το αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, δεν ήταν απολύτως σαφές την Πέμπτη τι είχε συμβεί, καθώς αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως το αεροπλάνο συνετρίβη εν μέσω μιας από τις μαζικές επιθέσεις της Ρωσίας με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal την Πέμπτη, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε πως ο πιλότος, Oleksiy Mes, «σκοτώθηκε στη μάχη ενώ βοηθούσε στην απόκρουση της πυραυλικής επίθεσης τη Δευτέρα»:

Ο Mes, με διακριτικό κλήσης «Moonfish», ήταν ένας από τους πρώτους πιλότους του Κιέβου που εκπαιδεύτηκαν στο F-16. Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Ουκρανούς πιλότους, που εμφανιζόταν συχνά στα μέσα ενημέρωσης και επισκεπτόταν την Ουάσιγκτον για να πιέσει τις ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία τα μαχητικά αεροσκάφη.

Με την έγκριση των ΗΠΑ, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν να στείλουν 60 F-16 στην Ουκρανία τον περασμένο Αύγουστο, με την παράδοση να αναμένεται από το 2024 έως το 2028. Τα αεροσκάφη που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin αναφέρονται σε τιμή περίπου 63 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα. Οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και μόλις αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ότι τα αεροπλάνα εξοπλίζονται με τις τελευταίες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Η Ουκρανία παρέλαβε τελικά έναν «μικρό αριθμό» στα τέλη Ιουλίου.

Και όχι πολύ σύντομα. Μετά την εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας στις αρχές Αυγούστου, η Ρωσία σφυροκόπησε στόχους σε όλη την Ουκρανία με μαζικούς βομβαρδισμούς αυτή την εβδομάδα και η Ουκρανία τους απάντησε με τη νέα δύναμη πυρός των F-16. Και όμως, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό. Ο Ουκρανός πρόεδρος Vlodomyr Zelensky ζητά να επιταχυνθούν οι παραδόσεις περισσότερων, καθώς ο στρατός του εξαντλεί το υπάρχον απόθεμα πυραυλικής άμυνας. «Οι επιθέσεις υπογραμμίζουν ένα απελπισμένο πρόβλημα για την Ουκρανία: πώς να προστατεύσει το έδαφός της με έναν περιορισμένο αριθμό συστημάτων αεράμυνας και ένα μειούμενο απόθεμα πυραύλων αναχαίτισης», έγραψαν οι Isabel Coles και Nikita Nikolaienko στην WSJ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Αλλά ενώ οι Ουκρανοί συνεχίζουν να πιέζουν προς τα ρωσικά εδάφη - ο στρατός καυχιόταν από την Πέμπτη ότι έχει τον έλεγχο 500 τετραγωνικών μιλίων και 600 Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου - αρχίζουμε να έχουμε την αίσθηση ότι ο Ζελένσκι μπορεί να το βλέπει αυτό ως έναν τρόπο να ενισχύσει τα διαπραγματευτικά χαρτιά σε τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι φαίνεται να μιλούν συχνότερα για τις προοπτικές τερματισμού του πολέμου και αυτή την εβδομάδα ο Ζελένσκι επέμεινε ότι η εισβολή ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου και ότι θα μοιραστεί αυτό το σχέδιο με τους υποψήφιους προέδρους Ντόναλντ Τραμπ και Καμάλα Χάρις αυτό το φθινόπωρο.

«Το κύριο θέμα ... είναι να αναγκάσουμε τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Zelensky. «Θέλουμε πραγματικά δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Και αν αυτό το σχέδιο γίνει αποδεκτό - και, δεύτερον, αν εκτελεστεί - πιστεύουμε ότι ο κύριος στόχος θα επιτευχθεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κορυφαίων αξιωματούχων την Τρίτη.

Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το παράθυρο ευκαιρίας για το κόλπο τους μπορεί να κλείνει, επειδή οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν σκάψει και τώρα ενεργούν όλο και πιο απορριπτικά στις αναφορές του Κιέβου σε πιθανές συνομιλίες και ειρηνευτικά σχέδια.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τέτοιες δηλώσεις από εκπροσώπους του καθεστώτος του Κιέβου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο. «Συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση και θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας».

Αυτό ακολουθεί τις ρωσικές διαψεύσεις της περασμένης εβδομάδας σχετικά με πληροφορίες ότι οι δύο πλευρές επρόκειτο να συμμετάσχουν σε έμμεσες συνομιλίες για τη σύγκρουση, οι οποίες όμως αργότερα ματαιώθηκαν λόγω της ουκρανικής εισβολής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail