Η πρώτη επιβεβαιωμένη απώλεια ενός F-16 στην Ουκρανία αποτελεί σημαντική απώλεια κύρους

Η Ουκρανία επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα πως έχασε το πρώτο της F-16, το οποίο, όπως ισχυρίζεται, απλώς συνετρίβη ενώ βρισκόταν σε αποστολή, αν και ένας βουλευτής ισχυρίστηκε ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο Patriot σε περίπτωση φιλικών πυρών. Άλλοι δεν πιστεύουν καμία από αυτές τις εξηγήσεις και εικάζουν ότι η Ρωσία βομβάρδισε το υπόστεγο του. Όποια και αν είναι η αλήθεια, πρόκειται για μια σημαντική απώλεια προσώπου για την Ουκρανία, αφού υπερθεμάτισε τα F-16 ως ένα παιχνίδι που θα αλλάξει τα δεδομένα, παρόλο που ο ίδιος ο αρχηγός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας προειδοποίησε την άνοιξη του 2023 να μην έχει τέτοιες προσδοκίες.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο λόγος για τον οποίο εξακολουθούσε να το κάνει ούτως ή άλλως ήταν για την τόνωση του ηθικού στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αλλά αυτό ήταν καταδικασμένο να γυρίσει μπούμερανγκ, αφού δεν υπήρχε ποτέ καμία αξιόπιστη βάση για να περιμένει κανείς πως τα F-16 θα έκαναν μεγάλη διαφορά. Οι λαϊκές προσδοκίες ήταν ότι θα χρησιμοποιούνταν για τον βομβαρδισμό της Κριμαίας ή άλλων περιοχών της επικράτειας που η Ουκρανία διεκδικεί ως δική της, ωστόσο η επίσημη εκδοχή του Κιέβου για τα γεγονότα είναι πως απλώς συνετρίβη κατά τη διάρκεια μιας αποστολής κατάρριψης ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

Λίγοι από αυτούς που περίμεναν με ανυπομονησία την Ουκρανία να παρατάξει επιτέλους τα F-16 περίμεναν ότι θα χρησιμοποιούνταν για την αεράμυνα, πόσο μάλλον σε τόσο επικίνδυνες συνθήκες, όπου τα βλήματα πέφτουν ενώ τα Patriots εκτοξεύονται στον ουρανό για να τα αναχαιτίσουν. Γι' αυτό το λόγο η προαναφερθείσα εναλλακτική θεωρία ότι χτυπήθηκε από φίλια πυρά είναι εύλογη, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιχειρήσει κανείς σε τέτοιες συνθήκες. Η Ουκρανία είναι επίσης γνωστή για τις κακές τακτικές της, οπότε είναι πιστευτό ότι ο πιλότος μπορεί να είχε λάβει εντολή για αυτή την αποστολή.

Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο άσχημες είναι οι επίσημες και εναλλακτικές ουκρανικές θεωρίες για τη συντριβή αυτή που κάνουν το Κίεβο να φαίνεται, ίσως θα ήταν καλύτερο να ισχυριστεί ότι βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία στο υπόστεγο του, ακόμη και αν δεν είναι αυτό που πραγματικά συνέβη, αλλά αυτό θα μπορούσε να τρομάξει τη Δύση και να πιστέψει πως τα F-16 είναι εύκολος στόχος. Η Ουκρανία μπορεί έτσι να σκέφτηκε ότι αυτό θα έβλαπτε το ηθικό περισσότερο από το να παραδεχτεί ότι έκανε ένα θανατηφόρο σφάλμα κρίσης στέλνοντας τον πιλότο σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες μόνο και μόνο για να καταρρίψει μερικούς πυραύλους και drones.

Για να είμαστε σαφείς, δεν έχουν ακόμη προκύψει πειστικά στοιχεία που να δείχνουν ποια από τις τρεις υποθέσεις εργασίας είναι η πιο ακριβής, αλλά όλες τους εξακολουθούν να είναι ενοχλητικές για την Ουκρανία. Με τη σειρά που παρουσιάστηκαν, ο πιλότος είτε έκανε λάθος αφού εκπαιδεύτηκε ακατάλληλα σύμφωνα με το συντομευμένο πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε- το ίδιο μπορεί να συνέβη και με τον χειριστή του Patriot- είτε η επιχειρησιακή ασφάλεια της Ουκρανίας για το πρόγραμμα αυτό δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο αεροστεγής όσο νομίζαμε και διείσδυσε η Ρωσία.

Ανεξάρτητα από το τι συνέβη, η Ρωσία επωφελείται με την έννοια της ήπιας ισχύος, αν και είναι πρόωρο να προβλέψουμε αν αυτό το φιάσκο θα επηρεάσει αρνητικά τα σχέδια της δυτικής ελίτ να συνεχίσει να εξοπλίζει το Κίεβο. Η Wall Street Journal ανέφερε πάντως ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν εργολάβους για να συντηρήσουν τα F-16, καθώς θα ήταν στόχος υψηλής αξίας, υποδηλώνοντας έτσι ότι υποψιάζονται ότι μπορεί να χτυπήθηκε στο υπόστεγο του. Αν παραμείνει αυτή η πολιτική, τότε τα F-16 δεν θα έχουν τόση δράση όση αναμενόταν, μειώνοντας έτσι περαιτέρω την επίδρασή τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail