Όχι άλλα F-16 για την Ουκρανία, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι οργίζονται

Λοιπόν, περισσότεροι σκελετοί βγήκαν από το ντουλάπι!

Freepen.gr - Την περασμένη εβδομάδα, ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 που είχε χαριστεί στην Ουκρανία από τα δυτικά έθνη φίλησε το έδαφος, ενώ καταπολεμούσε μια ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Τώρα, ένας ανώτερος δυτικός αξιωματούχος κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky ότι προσπαθεί να «επισπεύσει τα πράγματα», γράφει το tfiglobalnews.com.

Τα δυτικά έθνη βράζουν από θυμό, όπως γνωρίζουμε- τα F-16 δεν είναι παιχνίδια. Και αν κάποιο από αυτά καταλήξει σε ρωσικά χέρια, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν το τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας λόγω ανησυχιών για αντίστροφη μηχανική.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν κάποιες αναφορές που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί τώρα να ανακαλέσουν κάποια από τα μαχητικά αεροσκάφη από την Ουκρανία και να τα κρατήσουν σε ξένες βάσεις.

Το πρακτορείο ειδήσεων AP επικαλέστηκε τον επικεφαλής της αεροπορίας στην πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας, Serhii Holubtsov, ο οποίος δήλωσε ότι, «ένας ορισμένος αριθμός αεροσκαφών θα αποθηκευτεί σε ασφαλείς αεροπορικές βάσεις εκτός Ουκρανίας, ώστε να μην αποτελέσουν στόχο εδώ».

Επίσης, άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχουν αρκετοί καλά εκπαιδευμένοι πιλότοι στην Ουκρανία για να χειριστούν τα προηγμένα αεροσκάφη.

Είπε: «Εάν υπάρχουν περισσότεροι πιλότοι, θα υπάρχουν περισσότερα αεροσκάφη στην Ουκρανία».

Βλέπετε, οι δυτικές κυβερνήσεις ξυπνούν γρήγορα για να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα στο έδαφος. Η συντριβή του F-16 αποτέλεσε ένα άγριο σοκ, αποκαλύπτοντας τη βιτρίνα της επίθεσης στο Κουρσκ και τη διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης.

Ανώτερος δυτικός αξιωματούχος της άμυνας δήλωσε στη Wall Street Journal ότι η συντριβή δείχνει μόνο ένα πράγμα: Δεν μπορείς να βιάζεσαι σε τόσο κρίσιμα πράγματα.

Ο ίδιος είπε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, αν δεν το κάνουμε: «Η συντριβή δείχνει τι συμβαίνει όταν προσπαθείς να επισπεύσεις τα πράγματα».

Ακόμη και πριν παραδώσει τα F-16 στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Δανίας είχε ανησυχίες για την ανεπάρκεια της εκπαίδευσης που παρέχεται στους Ουκρανούς πιλότους.
Οι πιλότοι των F-16 υποβάλλονται σε εκτεταμένη εκπαίδευση, η οποία συχνά διαρκεί αρκετά χρόνια. Όμως ο αξιωματούχος είπε: «Αντίθετα, οι Ουκρανοί πιλότοι ρίχνονται γρήγορα “στη μάχη αμέσως, με εμπειρία χειρισμού του αεροσκάφους το πολύ ενός έτους”.

Νωρίτερα, οι πιλότοι χειρίζονταν παλαιότερα σοβιετικά αεροσκάφη. Τα προηγμένα συστήματα των αεροσκαφών F-16 μπορεί να κάνουν τη ζωή τους ακόμη πιο δύσκολη. Μην ξεχνάμε ότι πολλά εκπαιδευτικά υλικά ήταν στα αγγλικά, μια γλώσσα που δεν γνωρίζουν άπταιστα όλοι οι Ουκρανοί πιλότοι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιτράπηκε αυστηρά στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αυτά τα αεροσκάφη για αμυντικούς σκοπούς. Αλλά τώρα, εκφράζονται ανησυχίες πως ο Ζελένσκι μπορεί να έσπευσε να τα αναπτύξει κοντά στις εστίες πολέμου.

Το ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο EurAsian News απευθύνθηκε σε εμπειρογνώμονες της ινδικής πολεμικής αεροπορίας για να μάθει πού έκανε λάθος η Ουκρανία.

Ο πτέραρχος Anil Chopra εξήγησε ότι υπάρχουν τρία στάδια για να γίνει ένας άνθρωπος πιλότος.

Είπε: «Το πρώτο είναι πως εκπαιδεύεις έναν άνθρωπο για να γίνει πιλότος. Το δεύτερο στάδιο είναι η μετατροπή αυτού του πιλότου σε πιλότο μαχητικού αεροσκάφους. Το τρίτο στάδιο είναι η μετατροπή του για να πετάξει ένα συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους».

Επεσήμανε ότι, στην περίπτωση της Ουκρανίας, το πρώτο στάδιο είχε ήδη ολοκληρωθεί, διότι αυτοί που επιλέχθηκαν για εκπαίδευση ήταν πιλότοι με την ουκρανική πολεμική αεροπορία.

Ο Στρατάρχης Αεροπορίας είπε: «Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω εκπαίδευση για να γίνει κανείς πλήρως επιχειρησιακός, δηλαδή έτοιμος για μάχη. Υπάρχουν εξοπλισμοί, ηλεκτρονικά, τακτικές πολέμου και πολλές άλλες πτυχές που εμπλέκονται. Ως εκ τούτου, δεν αρκεί μόνο η εκπαίδευση ενός πιλότου να πετάει ένα F-16. Εάν βιαστείτε να περάσετε την όλη διαδικασία για να πετάξετε το F-16 και να γίνετε επιχειρησιακοί, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι».

Ανέφερε ότι αναμενόταν από την αρχή ότι η Ουκρανία θα έχανε τα F-16 της στα πρώτα στάδια, είτε στον αέρα είτε στο έδαφος.

Ο αεροναύαρχος είπε: «Μπορείτε να συντομεύσετε την εκπαίδευση κατά ένα μικρό ποσοστό, αλλά όχι πάρα πολύ. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι εμπεριστατωμένη. Αν πας στον πόλεμο με ελάχιστη εκπαίδευση, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταρριφθείς».

Πρέπει να σημειωθεί πως το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στην Ουκρανία πάνω από 60 μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής. Αλλά η συντριβή φαίνεται ότι τους έκανε να αναθεωρήσουν την απόφασή τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail