Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ έκανε μια ενοχλητική στροφή. Στις 27 Αυγούστου, απέκλεισε την αποστολή όπλων μεγάλης ακριβείας υψηλής ακρίβειας στην Ουκρανία, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια λόγω της εγγύτητας της Φινλανδίας με τη Ρωσία.
Προειδοποίησε: «Είμαστε στην πρώτη γραμμή του μετώπου». Αγαπητή Φινλανδία, τι κρύβεται πίσω από αυτή την ξαφνική αλλαγή στάσης; Στην πραγματικότητα, δεν λαμβάνουμε αναφορές ότι ακόμη και το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να σέρνει τα πόδια του στο θέμα της Ουκρανίας.
Για παράδειγμα, σε ένα σημαντικό πισωγύρισμα για την Ουκρανία, ένας κορυφαίος ηγέτης του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι κάποια κρίσιμη στρατιωτική βοήθεια μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να φτάσει στο Κίεβο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι κανένα νέο πακέτο πυρομαχικών δεν έχει παραδοθεί στο εμπόλεμο έθνος από τον Ιούνιο.
Και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας με τους Ουκρανούς φίλους μας διαπιστώσαμε ότι ορισμένος εξοπλισμός που έχει υποσχεθεί πέρυσι θα παραδοθεί μόνο το 2027».
Μπορούμε να δούμε ένα μοτίβο εδώ; Τα κράτη της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ τραγουδούν ξαφνικά μελωδίες ειρήνης. Τόσο η Φινλανδία όσο και η Λιθουανία βρίσκονται απλώς κοντά στα ρωσικά σύνορα. Και έχουν ήδη συνειδητοποιήσει πως η ολοκληρωτική κατάρρευση της Ουκρανίας μπορεί να μην είναι μακριά.
Ο λόγος, μπορεί να ρωτήσετε; Είναι η τραγωδία με τα F-16. Το ΝΑΤΟ ήλπιζε πραγματικά ότι η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 θα έφερνε τα πάνω κάτω στη Ρωσία και θα βοηθούσε τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκτήσουν αεροπορική υπεροχή.
Αλλά δείτε τι συνέβη.
Κατά την καταπολέμηση μιας μαζικής ρωσικής επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένας κορυφαίος Ουκρανός πιλότος όχι μόνο κατέληξε να χάσει τη ζωή του αλλά και να συντρίψει το πανάκριβο αεροσκάφος στο έδαφος. Και μαζί με το τζετ, οι ελπίδες του ΝΑΤΟ να νικήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν φίλησαν επίσης το έδαφος.
Τα έθνη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ότι η συνεχιζόμενη επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ είναι ρηχή και δεν φαίνεται πολλά υποσχόμενη.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης μπορεί να το αποκρύπτουν, αλλά η Ρωσία επεκτείνει γρήγορα την κατοχή της σε πόλεις και χωριά στις εν μέρει κατεχόμενες περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Χάρκοβο της Ουκρανίας. Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να χτυπάει πέρα από το βάρος της στο Κουρσκ, η Ρωσία έχει τη χρυσή ευκαιρία να σφυροκοπήσει τις δυνάμεις του Κιέβου σε ευάλωτες περιοχές.
Ο ρωσικός στρατός φαίνεται να επικεντρώνει τη δύναμη πυρός του στο βασικό κόμβο εφοδιασμού του Ποκρόβσκ, όπου η Ουκρανία λέει ότι οι μάχες είναι έντονες και «δύσκολες».
Η Ουκρανία θα βρει σύντομα τις δυνάμεις της μέσα στο ρωσικό έδαφος περικυκλωμένες από τους άνδρες του Πούτιν. Και τότε, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να κουνήσουν τη λευκή σημαία και να καταθέσουν τα όπλα τους.
Ακόμη και ο Ουκρανός ηγέτης Ζελένσκι είναι πλέον απελπισμένος. Δήλωσε την Παρασκευή πως απολύει τον αρχηγό της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας μετά την τραγωδία με τα F-16 και ότι πρέπει να φροντίσουμε όλους τους στρατιώτες. Αλλά αυτό δεν έκανε και πολλά για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χωρών του ΝΑΤΟ, ειδικά εκείνων που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στα σύνορα της Ρωσίας.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για το ΝΑΤΟ είναι ότι μόλις πέσει το Κίεβο, η Μόσχα μπορεί να προβεί σε αντίποινα εναντίον των χωρών που έχουν παράσχει ζωτικής σημασίας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το ΝΑΤΟ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή απειλή από τη Ρωσία να διαταράξει ζωτικά συστήματα επικοινωνίας και πλοήγησης που χρησιμοποιούνται από τη Δύση.
Προειδοποιεί ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ήδη έτοιμα σχέδια για να στοχεύσει υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και να διαταράξει τα σήματα GPS ως αντίποινα για τη δυτική υποστήριξη της Ουκρανίας. Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών αναφέρει πως ρωσικά κατασκοπευτικά πλοία και υποβρύχια περιφέρονται ύποπτα κοντά σε υποθαλάσσιες διαδρομές καλωδίων.
Νωρίτερα τον Αύγουστο, αποκαλύφθηκε ότι μια ουκρανική ομάδα βρισκόταν πίσω από την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream, ένα σχέδιο που είχε αρχικά εγκριθεί από τον ίδιο τον Ζελένσκι. Ο Πούτιν είναι πολύ πιθανό να ζητήσει εκδίκηση γι' αυτό μόλις νικήσει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο τα έθνη της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ ανησυχούν.
Τέλος, ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανησυχούν για τις προοπτικές επιστροφής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.
Ο Τραμπ είναι μεγάλος λάτρης της ειρήνης και ένθερμος επικριτής του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος. Ένας Τραμπ 2.0 θα μπορούσε να αναγκάσει περαιτέρω το Κίεβο να συρθεί στο τραπέζι της ειρήνης και να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα. Έτσι, είναι πολύ πιθανό τα έθνη του ΝΑΤΟ να έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται γι' αυτό.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το ΝΑΤΟ θα σταματήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία σύντομα.
Μην ξεχνάτε, τα νήματα του ΝΑΤΟ ελέγχονται από τον αφέντη θείο Σαμ από μακριά. Δεν θα σταματήσει ποτέ να ρίχνει λάδι στη φωτιά μέχρι να καταρρεύσει το καθεστώς του Τζο Μπάιντεν και να αναλάβει ένας Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. Μετά το δικό τους έθνος, οι Δημοκρατικοί έχουν προφανώς καταφέρει να διασπάσουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ στη μέση. Καθώς η Ουάσινγκτον και το Παρίσι ορκίζονται να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον πολεμικό μηχανισμό της Ουκρανίας, τα κράτη της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει να υιοθετούν ρεαλιστική προσέγγιση και να μετριάζουν την αντιρωσική ρητορική τους.