Η Κίνα εκτοξεύει τον πρώτο ICBM πάνω από τον Ειρηνικό από το 1980

φωτο αρχείου - (eng.chinamil.com.cn/Photo by Zhang Feng)
Freepen.gr - Το Πεκίνο πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), με τον κινεζικό στρατό να κάνει λόγο για μέρος της ετήσιας εκπαίδευσης ρουτίνας, παρόλο που η εκτόξευση προφανώς έγινε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό για πρώτη φορά μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες.

Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, ο ICBM, εξοπλισμένος με μια εικονική κεφαλή, εκτοξεύθηκε από μια άγνωστη τοποθεσία στις 8:44 π.μ. της Τετάρτης και έπεσε σε καθορισμένη περιοχή στα διεθνή ύδατα. Η εκτόξευση ήταν μέρος μιας «διευθέτησης ρουτίνας στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού μας σχεδίου», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας.

Αναλυτές έχουν υποστηρίξει πως ο ICBM που δοκιμάστηκε την Τετάρτη ήταν πιθανότατα ένας Dong Feng-41 με επιχειρησιακό βεληνεκές έως και 15.000 χιλιόμετρα, ή ο προκάτοχός του, ο Dong Feng-31.

Η Κίνα δοκιμάζει τακτικά πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς εντός της επικράτειάς της και πάνω από τα ύδατα του δυτικού Ειρηνικού στο πλαίσιο του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της, αλλά μια δοκιμή τόσο μακριά σε διεθνή ύδατα είναι ασυνήθιστη. Η τελευταία παρόμοια εκτόξευση πιστεύεται ότι έγινε το 1980, όταν η Κίνα έστειλε τον πρώτο ανεπτυγμένο ICBM της, τον Dong Feng-5, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Όταν δεν έχουν κάνει κάτι για 44 χρόνια και μετά το κάνουν, αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε στο Associated Press ο James Acton, συνδιευθυντής του προγράμματος πυρηνικής πολιτικής. «Είναι ο τρόπος της Κίνας να μας πει: «Όπως και εσείς, δεν ντρεπόμαστε που έχουμε πυρηνικά όπλα και θα συμπεριφερθούμε σαν μια μεγάλη πυρηνική δύναμη».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail