MBS: Καμία ομαλοποίηση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ μέχρι οι Παλαιστίνιοι να αποκτήσουν κράτος

President Joe Biden (Shutterstock/Trevor Bexon) and Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman (US State Department)
Ο πρίγκιπας διάδοχος του βασιλείου ρίχνει κρύο νερό στο «μεγάλο παζάρι» του Μπάιντεν, λίγες ημέρες μετά το ίδιο κάνει και το Ομάν

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι: «Το [σαουδαραβικό] βασίλειο δεν θα σταματήσει το ακούραστο έργο του για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Διαβεβαιώνουμε πως το βασίλειο δεν θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς αυτό».

Annelle Sheline - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Με τη δήλωση αυτή, ο πρίγκιπας διάδοχος φάνηκε να διαψεύδει τις εναπομείνασες ελπίδες της κυβέρνησης Μπάιντεν για την επίτευξη μιας συμφωνίας-ορόσημο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα έδινε επίσης στο Ριάντ μια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς και την υπόσχεση να βοηθήσει στην καθιέρωση ενός μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος.

Παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει ότι θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να προχωρήσει στην αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας ακόμη και ελλείψει εξομάλυνσης με το Ισραήλ, η ανακοίνωση του MBS φαίνεται να σκοτώνει οριστικά την πιθανότητα της λεγόμενης «Μεγάλης Συμφωνίας» που οι προεδρικοί σύμβουλοι Μπρετ ΜακΓκέρκ, Τζέικ Σάλιβαν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Μπάιντεν ήλπιζαν πως θα προσέφερε ένα μέσο για την αντιμετώπιση της Κίνας, την επίλυση της κρίσης στη Γάζα και την υπερκάλυψη των συμφωνιών Αβραάμ του Τραμπ, όλα μαζί.

Η χρονική στιγμή της ομιλίας του MBS έρχεται σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο αφότου ο πρίγκιπας διάδοχος δήλωσε στο Fox News ότι η Σαουδική Αραβία «πλησιάζει» στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα «εργάζεται για τη βελτίωση της ζωής των Παλαιστινίων». Σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera εκείνη την εποχή, ο δημοσιογράφος και σχολιαστής Rami Khouri, ο οποίος είναι Ιορδανό-Αμερικανός και παλαιστινιακής καταγωγής, σημείωσε πως δεν ήταν σαφές τι εννοούσε ο πρίγκιπας διάδοχος με αυτό και ότι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους δεν ήταν κάτι για το οποίο οι Σαουδάραβες είχαν μιλήσει λεπτομερώς.

Η σαφής δήλωση του MBS για την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους καταδεικνύει τον αντίκτυπο των γεγονότων του περασμένου έτους. Η καταστροφική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Γάζας - που έκοψε το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, έριξε κατά μέσο όρο 42 βόμβες κάθε μέρα και εμπόδισε την είσοδο επαρκών τροφίμων, υγειονομικών ειδών και άλλων βασικών αναγκών στην περιοχή - προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη, η οποία είναι ισχυρότερη στη Μέση Ανατολή.

Το σαουδαραβικό κράτος είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει τις καταδίκες του Ισραήλ, κάτι που λίγες άλλες αραβικές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να κάνουν, γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το αν ο MBS προσπαθούσε να διατηρήσει τη δυνατότητα εξομάλυνσης των σχέσεων.

Όπως εξήγησε ο Kristian Ulrichsen, μελετητής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής Baker του Πανεπιστημίου Rice και ειδικός στις χώρες του Αραβικού Κόλπου, σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το RS, «δεν μπορεί να παρακαμφθεί το [παλαιστινιακό] ζήτημα, όπως συνέβη αναμφισβήτητα με τους υπογράφοντες τις συμφωνίες του Αβραάμ το 2020. Η μετατόπιση των παραμέτρων της εξομάλυνσης θα αποτελέσει πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση, εάν ο νέος Λευκός Οίκος επιθυμεί απλώς να διευρύνει τις Συμφωνίες του Αβραάμ χωρίς να αντιμετωπίσει τα βασικά υποκείμενα ζητήματα».

Την Κυριακή, η Haaretz ανέφερε ότι ανώτερος αξιωματούχος του Ομάν είχε καταστήσει σαφές πως το Ομάν δεν θα εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ και απαίτησε τον τερματισμό του «βάρβαρου» πολέμου του.

Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ότι δεν θα κάνει ούτε μία παραχώρηση προς την κατεύθυνση της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους. Τον Ιούλιο, η Κνέσετ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία κατά της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης, αμφισβητώντας έναν βασικό και μακροχρόνιο πυλώνα της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της σύγκρουσης.

Η δήλωση του MBS έρχεται στο πλαίσιο διαφόρων συνεχιζόμενων εξελίξεων που σχετίζονται με τη σύγκρουση. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο απαιτεί από το Ισραήλ να τερματίσει την «παράνομη» παρουσία του στα παλαιστινιακά εδάφη εντός 12 μηνών. Το ψήφισμα καλεί επίσης τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να «λάβουν μέτρα για την παύση της εισαγωγής οποιωνδήποτε προϊόντων που προέρχονται από τους ισραηλινούς οικισμούς, καθώς και της παροχής ή μεταφοράς όπλων, πυρομαχικών και συναφούς εξοπλισμού στο Ισραήλ ... όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπως ορίζονται από τον ΟΗΕ, περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, αν και ορισμένοι αμφισβητούν ότι το Ισραήλ συνεχίζει να κατέχει τη Γάζα, παρά τη στρατιωτική του παρουσία εκεί και τον συντριπτικό έλεγχο της περιοχής και των κατοίκων της.

Σήμερα, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ανακοίνωσε πως θα καταθέσει κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας για να εμποδίσει την προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων επιπλέον όπλων στο Ισραήλ. Όπως ξεκαθάρισε ο Σάντερς στη δήλωσή του, η πώληση των όπλων θα παραβιάσει σαφώς τη νομοθεσία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί ελέγχου των εξαγωγών όπλων και του νόμου περί εξωτερικής βοήθειας.

Χθες και σήμερα, χιλιάδες συσκευές επικοινωνίας, κυρίως βομβητές και ασύρματοι, εξερράγησαν στο Λίβανο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και να τραυματιστούν χιλιάδες, σε αυτό που πολλοί αποκαλούν πράξη κρατικής τρομοκρατίας από το Ισραήλ (το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει δημοσίως τις επιθέσεις). Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με το αν το Ισραήλ πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί σε χιλιάδες συσκευές ως μέσο για να παραλύσει την επικοινωνία στο Λίβανο και ιδίως μεταξύ των μελών της Χεζμπολάχ πριν από την εξαπόλυση μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επίθεσης στο Λίβανο ή αν ήλπιζε να προκαλέσει τη μαχητική ομάδα σε αντίποινα.

Μετά από προηγούμενες επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ κατά του Ιράν και του Λιβάνου, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση, μεταξύ άλλων με την κινητοποίηση πρόσθετου αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στην περιοχή. Με την πρόσφατη ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας και την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, η άνευ όρων υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στη στρατιωτική επιθετικότητα του Ισραήλ απομονώνει όλο και περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail