Η συμφωνία της Σερβίας για τα Rafale δυσφημίζει τον προηγούμενο ισχυρισμό του Βούτσιτς περί έγχρωμης επανάστασης

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέπληξε τους παρατηρητές όταν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γάλλο ομόλογό του στο Βελιγράδι την περασμένη εβδομάδα ότι συμφώνησε σε συμφωνία ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά 12 πολεμικών αεροσκαφών Rafale. Ο λόγος για τον οποίο αυτό ήταν τόσο απροσδόκητο είναι πως η κυβέρνησή του είχε πρόσφατα κατηγορήσει τη Δύση ότι ενορχήστρωσε μια τελικά αποτυχημένη έγχρωμη επανάσταση εναντίον του στις αρχές Αυγούστου, για την οποία, όπως ισχυρίστηκε, τον είχε προειδοποιήσει και η Ρωσία λίγο νωρίτερα.

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Η σερβική κυβέρνηση είναι άθελά της υπεύθυνη για την τελευταία ίντριγκα της Έγχρωμης Επανάστασης και υπάρχουν δικαιολογημένα παράπονα που έχουν εναντίον της ορισμένα πατριωτικά μέλη του πληθυσμού της. Αυτά περιλαμβάνουν τη λήψη μέτρων που μπορούν να ερμηνευθούν ως de facto αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου, την ψήφο κατά της Ρωσίας στον ΟΗΕ και τον υποτιθέμενο εξοπλισμό της Ουκρανίας. Παρ' όλα αυτά, η Δύση εξακολουθεί να θέλει μια πλήρως πειθήνια μαριονέτα, όχι κάποιον με ημιαυτονομία.

Η τελευταία παρατήρηση εξηγεί γιατί εξακολουθούν να πυροδοτούν την αναταραχή της Έγχρωμης Επανάστασης στη Σερβία, αν και η συμφωνία του Βούτσιτς για το γαλλικό πολεμικό αεροπλάνο υποδηλώνει ότι δεν την παίρνει τόσο σοβαρά όσο την κάνει να φαίνεται. Εξάλλου, αν πραγματικά ανησυχούσε για την ανατροπή του μέσω οπλοποιημένων διαδηλώσεων όπως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πριν από αυτόν, τότε πιθανώς θα είχε αποσύρει τη Σερβία από τις στρατιωτικές συνομιλίες μεγάλης κλίμακας με τη Δύση, όπως αυτές που είχε ξεκινήσει με τη Γαλλία μέχρι τώρα.

Αυτό δεν συνέβη ποτέ, όπως είναι γνωστό, οπότε το φυσικό συμπέρασμα είναι ότι υπερθεμάτισε τις τελευταίες απειλές της Έγχρωμης Επανάστασης για τον πολιτικά ιδιοτελή λόγο της απαξίωσης εκείνων των πατριωτικών μελών του πληθυσμού που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά εναντίον του στις αρχές Αυγούστου. Για να είμαστε σίγουροι, κακόβουλα στοιχεία συμμετείχαν πράγματι σε αυτές τις διαμαρτυρίες, εξ ου και η Ρωσία φέρεται να του μετέφερε προειδοποιήσεις. Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι δεν ήταν στην πραγματικότητα ικανοί να τον ανατρέψουν.

Οι μυστικές του υπηρεσίες θα το γνώριζαν αυτό πολύ καλύτερα από τις ρωσικές, και ο Βούτσιτς μπορεί να δημοσιοποίησε τις υποτιθέμενες προειδοποιήσεις τους για να ενισχύσει την ψευδή αντίληψη πως αυτοί οι πατριώτες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις είναι δήθεν αντι-ρώσοι, παρόλο που στην πραγματικότητα είναι ρωσόφιλοι. Αν αυτό σκεφτόταν, τότε αυτό θα έδειχνε πόσο πολύ φοβάται την πατριωτική αντιπολίτευση και υποδηλώνει ότι ίσως και να φοβάται πως η Ρωσία θα μπορούσε μια μέρα να τους υποστηρίξει με διάφορα μέσα.

Για να είμαστε σαφείς, η Ρωσία δεν αναμειγνύεται στη Σερβία, αλλά ο Βούτσιτς μπορεί να έχει γίνει παρανοϊκός μετά τις σχέσεις του με τη Δύση όλα αυτά τα χρόνια, οπότε δεν αποκλείεται να μην έχει τέτοιες υποψίες. Αυτό που μπορεί να γίνει γνωστό με σιγουριά όμως είναι ότι δεν ανησυχεί μήπως η Δύση τον ανατρέψει, αν και ορισμένα γεράκια εξακολουθούν να τρέφουν αυτή τη φαντασίωση, όπως εξηγήθηκε προηγουμένως. Αν ήταν διαφορετικά, τότε δεν θα άφηνε τη Σερβία να συνεχίσει τις στρατιωτικο-τεχνικές συνομιλίες της με τη Γαλλία, οι οποίες κατέληξαν σε αυτή τη μεγάλη συμφωνία.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, οι παρατηρητές δεν θα πρέπει να λαμβάνουν τόσο σοβαρά υπόψη τους τις προειδοποιήσεις του για τη μελλοντική Έγχρωμη Επανάσταση, αν και αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει τέτοια απειλή. Θα παραμένει πάντα, όσο αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και συνεχίζει να συμπεριφέρεται ημιαυτόνομα αντί να συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις τους. Δεν αναμένεται να υποχωρήσει σε αυτό το θέμα και η Δύση δεν ενδιαφέρεται και τόσο πολύ, αφού ούτως ή άλλως κάνει ήδη πολλά από αυτά που θέλουν, οπότε δεν έχουν επείγοντα λόγο να τον ανατρέψουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail