The American Conservative: Το μεγαλύτερο μέρος των 61 δισ δολαρίων «για το Κίεβο» δαπανάται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι στην Ουκρανία

Freepen.gr - Οι νομοθέτες που τάσσονται υπέρ της Ουκρανίας έχουν πάρει το μάθημά τους. Καθώς το κονδύλι για νέα όπλα από το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να εξαντληθεί μέχρι τον Ιανουάριο, οι μηχανορραφίες είναι σε εξέλιξη για να δοθούν περισσότερα στο Κίεβο χωρίς το είδος της πολιτικής αντιπαράθεσης που κατέλαβε το Κογκρέσο φέτος, γράφει το «The American Conservative».

Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί πώς η Ουκρανία ξόδεψε σχεδόν 61 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Απρίλιο. Αλλά η όλη ιδέα πως η Ουάσινγκτον έδινε τόσα πολλά στην κυβέρνηση Ζελένσκι ήταν εξαρχής λανθασμένη.

Σύμφωνα με τον Mark Cancian, ίσως τον πιο οξυδερκή χρονογράφο των σημερινών εξοπλιστικών δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων - που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο τον Απρίλιο μετά από μήνες διαμάχης και αντιδράσεων από τους Ρεπουμπλικάνους - δαπανάται στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στην Ουκρανία.

Στο έγγραφο που συνέταξε τον Μάιο με τον συν-συγγραφέα Chris H. Park για το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), ο Cancian έγραψε:

Παρά τις εικόνες των «παλετών μετρητών» που αποστέλλονται στην Ουκρανία, περίπου το 72% των χρημάτων αυτών συνολικά και το 86% της στρατιωτικής βοήθειας θα δαπανηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λόγος για αυτό το υψηλό ποσοστό είναι ότι τα όπλα που πηγαίνουν στην Ουκρανία παράγονται σε αμερικανικά εργοστάσια, οι πληρωμές προς τα μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών ξοδεύονται ως επί το πλείστον στις Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμη και κάποιο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας ξοδεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σημαντικότερο στοιχείο της χρηματοδότησης προς την Ουκρανία είναι η οικονομική στήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης, την οποία διαχειρίζεται η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του CSIS, από τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια για άμεση στρατιωτική βοήθεια σε όπλα προς την Ουκρανία στο πακέτο, μόνο τα 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούσαν την αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων και την αποστολή νέων όπλων στο πλαίσιο της Προεδρικής Αρχής Αποχώρησης (PDA). Στην πραγματικότητα, μόνο τα μισά περίπου από αυτά προορίζονταν για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία- τα υπόλοιπα ήταν για την ενίσχυση των αποθεμάτων του Υπουργείου Άμυνας.
Τα υπόλοιπα 25 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονταν για επιχορηγήσεις και δάνεια προς την Ουκρανία για την αγορά όπλων στο πλαίσιο του προγράμματος Foreign Military Financing και για την «ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης (των ΗΠΑ) για την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και την ανάπτυξη πιο προηγμένων όπλων και πυρομαχικών», σύμφωνα με τους Cancian και Park.

Το υπόλοιπο των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων - περίπου 36 δισεκατομμύρια δολάρια - επιτρέπει στις ΗΠΑ να αγοράζουν όπλα για την Ουκρανία στην παγκόσμια αγορά όταν μπορούν, δίνει χρήματα στην Ουκρανία για να συνάψει συμβάσεις με αμερικανικούς κατασκευαστές όπλων και χρηματοδοτεί την απαραίτητη εκπαίδευση των Ουκρανών στα νέα οπλικά συστήματα. Τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται με τον στρατό της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για το Κίεβο, της χρηματοδότησης της αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και της αμερικανικής έρευνας και ανάπτυξης.

Επιπλέον, οτιδήποτε η Ουκρανία συνάπτει απευθείας συμβάσεις με αμερικανικές αμυντικές εταιρείες θα μπορούσε να πάρει μήνες, αν όχι χρόνια, για να εκπληρωθεί. Καλό για τη βιομηχανία όπλων, όχι τόσο για τους Ουκρανούς στην πρώτη γραμμή.

Ο J.D. Vance (R-OH), ο οποίος είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Trump, έχει καταστήσει σαφές πως δε θα υποστηρίξει περαιτέρω βοήθεια χωρίς όρους. Καταψήφισε το πακέτο του Απριλίου και θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Δε νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να συνεχίσει να χρηματοδοτεί έναν ουσιαστικά ατελείωτο πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βανς κατά τη διάρκεια ομιλίας του το Μάιο, προσθέτοντας πως «έχουμε κάνει περισσότερα από όσα μας αναλογούν».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail