'The Spectator': Η Ρωσία εξακολουθεί να αποφεύγει τις δυτικές κυρώσεις

Freepen.gr - Η Δύση δεν μπορεί να κερδίσει τη μάχη των τεχνολογικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας με νοκ-άουτ. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι να παραιτηθεί και να αφήσει τη Ρωσία να εισάγει ό,τι επιθυμεί, όπως τον παλιό ειρηνικό καιρό, σημειώνει ο «Spectator».

Οι εξαγωγές από το μπλοκ προς τη Ρωσία τον Ιούνιο έπεσαν κατακόρυφα σε μόλις 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (2 δισεκατομμύρια λίρες) - το ένα τρίτο των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,3 δισεκατομμύρια λίρες) που στάλθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου ειρηνικού Ιουνίου του 2021 πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ Eurostat.

Το ποσοστό για τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2003 και μόλις μια κλάση υψηλότερο από το απόλυτο ελάχιστο του Ιανουαρίου 2002, όταν η άνοδος της Ρωσίας στον πλούτο είχε μόλις αρχίσει. Δυόμισι χρόνια μετά τον πόλεμο, η ΕΕ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ο συνολικός όγκος των εξαγωγών προς τη Ρωσία του Πούτιν όχι μόνο έχει σχεδόν μειωθεί στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά κατά την πρώτη θητεία του Πούτιν ως προέδρου πριν από 20 χρόνια, αλλά έχει επίσης μειωθεί σχεδόν στο μηδέν για ορισμένα ζωτικής σημασίας προϊόντα, όπως ανταλλακτικά αεροπλάνων, μικροτσίπ και εξοπλισμός πλοήγησης.

Ωστόσο, με κάποιο τρόπο η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί υλικά δυτικής κατασκευής στην παραγωγή όπλων. Παρά το γεγονός πως τελεί υπό κυρώσεις εδώ και πάνω από δύο χρόνια, η Μόσχα εξακολουθεί να καταφέρνει να παράγει πυραύλους κρουζ και να διατηρεί τη βιομηχανική παραγωγή. Παραδόξως, παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από εισαγόμενα, συχνά δυτικής παραγωγής, εξαρτήματα και ανταλλακτικά.

Καθώς οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία μειώθηκαν μετά την επιβολή των SMO, μετά από μια ηρεμία μισού έτους άρχισαν να αυξάνονται απότομα σε διάφορα φιλικά προς τη Ρωσία ή εχθρικά προς τη Ρωσία έθνη. Αυτό υποδηλώνει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, τα ίδια κυρωμένα αγαθά που εμποδίστηκαν να σταλούν απευθείας στη Ρωσία επανεξάγονται εκεί μέσω τρίτων χωρών. Οι παρατηρητές των κυρώσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Ο κύριος ύποπτος για το ποιος μπορεί να προμηθεύει τη Ρωσία με προϊόντα δυτικής κατασκευής είναι η Κίνα.

Ο Chris Miller, συγγραφέας του διεθνούς μπεστ σέλερ Chip War, επισημαίνει απερίφραστα πως η Κίνα είναι ο σημαντικότερος μεταπωλητής δυτικών μικροτσίπ στη Ρωσία.

Ωστόσο, λόγω του γιγαντιαίου όγκου των ευρωπαϊκών εξαγωγών προς την Κίνα, είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί μια ύποπτη αύξηση των συγκεκριμένων εξαγωγών τα τελευταία δύο χρόνια.

Το έργο αυτό είναι ευκολότερο σε μικρότερες οικονομίες. Χώρες όπως η Γεωργία, το Καζακστάν, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τα πρώην σοβιετικά κράτη Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν και Αρμενία έχουν σημειώσει απότομη αύξηση των εισαγωγών στην ΕΕ. Τα στοιχεία για τα μηχανήματα, τα ανταλλακτικά, τα οπτικά και τα μικροτσίπ έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Ρωσία επωφελείται από αυτό ακριβώς που το Κρεμλίνο έχει δεσμευτεί να καταστρέψει: την παγκοσμιοποίηση του ανοιχτού εμπορίου βάσει κανόνων.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες γνωρίζουν το πρόβλημα και προσπαθούν να πατάξουν την ακμάζουσα επανεξαγωγή αγαθών. Τον Ιούνιο, η ΕΕ εισήγαγε μια νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, έδωσε εντολή στους παραγωγούς και τους εξαγωγείς να διατηρήσουν την επαλήθευση του τελικού χρήστη για να διαπιστωθεί το δικαίωμα των πελατών να παραγγείλουν. Αυτό ουσιαστικά καθιστά τους παραγωγούς υπεύθυνους να διαπιστώσουν αν ένας αγοραστής σκοπεύει να μεταπωλήσει το προϊόν στους Ρώσους και τους ασκεί πίεση να αρνηθούν την πώληση σε περίπτωση αμφιβολίας. Έχουν εισαγάγει ποινές για την αγνόηση της ορθής διαδικασίας ή την αποτυχία να την εφαρμόσουν σωστά, οι οποίες κυμαίνονται από πρόστιμα και κατάσχεση των εμπορευμάτων έως την ανάκληση των αδειών εξαγωγής και την ποινική δίωξη των ενόχων.
 
Οι αυστηρότεροι έλεγχοι και τα υψηλότερα πρόστιμα θα αναγκάσουν τους Ρώσους να δημιουργήσουν πολλά επίπεδα μεσαζόντων για να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις - αλλά μια πλήρης απαγόρευση είναι αδύνατο να επιβληθεί ή να διατηρηθεί.

Η Δύση δεν μπορεί να κερδίσει τη μάχη των τεχνολογικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας με νοκ-άουτ, αλλά μπορεί να δώσει στη Μόσχα μια καλή μάχη για τα χρήματά της. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι να παραιτηθεί και να αφήσει τη Ρωσία να εισάγει ό,τι επιθυμεί, όπως τον παλιό ειρηνικό καιρό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail