'UnHerd': Η μάχη της ΕΕ με την Κίνα δεν αφήνει χώρο για την Ουκρανία

Freepen.gr - Η ευρωπαϊκή αντίληψη για την ανάγκη ειρήνευσης στην Ουκρανία μετατοπίζεται. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προέτρεψε να ενταθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, λέγοντας: «Πιστεύω ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να συζητήσουμε πώς θα βγούμε πιο γρήγορα από αυτή την εμπόλεμη κατάσταση».

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Σολτς υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι η Ρωσία πρέπει να είναι παρούσα στις μελλοντικές ειρηνευτικές συζητήσεις, σημειώνει το «UnHerd».

Το γεγονός πως ένας βασικός χορηγός στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία θα πρέπει να ζητήσει τη συμμετοχή της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συζητήσεις σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση από τη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, στην οποία η Ρωσία δεν είχε προσκληθεί. Είναι μια αξιοσημείωτη -κάποιοι θα μπορούσαν να πουν αναγκαία- εξέλιξη του μέχρι σήμερα μάντρα της Δύσης: «Τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Ωστόσο, τα κίνητρα πίσω από αυτή την εξέλιξη είναι πολύπλοκα - και ηγέτες όπως ο Σολτς μπορεί να επηρεάζονται όλο και περισσότερο από άλλους παράγοντες εκτός από τα συμφέροντα της Ουκρανίας. Δύο ημέρες πριν από τη συνέντευξη του Γερμανού καγκελάριου, νέα στοιχεία έδειξαν χειρότερη από την αναμενόμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, κατά 2,4% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο. Οι αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι «η αδυναμία της γερμανικής βιομηχανίας» σημαίνει πως «η γερμανική οικονομία θα παραμείνει σε γενικές γραμμές στάσιμη στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους». Αυτά τα βιομηχανικά προβλήματα έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή, με οικονομίες που εξαρτώνται από τη Γερμανία, όπως η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία, να καταγράφουν επίσης απογοητευτικά βιομηχανικά αποτελέσματα.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας δεν μπορούν πλέον να κατηγορηθούν για την επίμονη βιομηχανική αδυναμία της περιοχής και πως ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από την Κίνα είναι «ένα μεγάλο μέρος του παζλ». Η κίνηση του Πεκίνου να υφαρπάξει την πράσινη ενεργειακή επανάσταση της ΕΕ αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιζήμια για τον πολύ σημαντικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της Κεντρικής Ευρώπης, με την Κίνα να τοποθετείται ως ηγέτης στην παραγωγή φθηνών ηλεκτρικών οχημάτων και εξαρτημάτων ηλεκτρικών οχημάτων. Το εμπορικό έλλειμμα 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ με την Κίνα μόνο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας, με μεγάλους κατασκευαστές όπως η Volkswagen να κλείνουν πλέον την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ευρωπαϊκά εργοστάσια.

Μια πολυαναμενόμενη έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ που συντάχθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ζήτησε μια «νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη» για την αντιμετώπιση της «υπαρξιακής πρόκλησης» που θέτει αυτή η κρίση ανταγωνισμού. Ωστόσο, με τους εμπειρογνώμονες να προβλέπουν χιλιάδες ακόμη απώλειες θέσεων εργασίας μόνο στη γερμανική βιομηχανία, οι ταλαιπωρημένοι ηγέτες όπως ο Σολτς δεν έχουν χρόνο να περιμένουν να αποδώσει καρπούς ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός.

Η καταπολέμηση της οικονομικής απειλής που θέτει η Κίνα εν μέσω μιας αυτοεπιβαλλόμενης κίνησης Net Zero θα είναι η αυστηρότερη δυνατή δοκιμασία της οικονομικής ισχύος της ΕΕ - καθιστώντας τη συνέχιση της χρηματοδότησης ενός αδιέξοδου αγώνα στην Ουκρανία μια σαφώς λιγότερο ελκυστική προοπτική. Είναι ιδιαίτερα ατυχές για το Κίεβο το γεγονός ότι το κύριο βάρος της βιομηχανικής διαμάχης της ΕΕ με το Πεκίνο επωμίζονται τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, τα οποία μέχρι τώρα ήταν από τους πιο γενναιόδωρους ευεργέτες της Ουκρανίας.

Το ερώτημα που αντιμετωπίζουν ο Σολτς και οι συνάδελφοί του Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αν θα δώσουν προτεραιότητα στη δίωξη του «ψυχρού» εμπορικού πολέμου των Βρυξελλών με την Κίνα -με τις πολύ πραγματικές επιπτώσεις του στο εισόδημα των ψηφοφόρων- έναντι της χρηματοδότησης του «θερμού» πολέμου της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης κατά της Ρωσίας, για τον οποίο πολλοί ψηφοφόροι της ΕΕ είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφίθυμοι.

Η έκκληση του Σολτς για ειρηνευτικές συζητήσεις, που συμπίπτει με αρνητικά οικονομικά στοιχεία και υφέρπουσα ανησυχία για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, υποδηλώνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί τελικά να δώσουν προτεραιότητα στη διεξαγωγή των δικών τους οικονομικών μαχών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail