Νέα προκήρυξη θέσεων εργασίας από τις ΗΠΑ στη Σερβία: Τι θα κάνει ο περιζήτητος σύμβουλος της USAID;

Photo: Public domain
Οι ΗΠΑ στοχεύουν να προσαρμόσουν την ευθυγράμμιση της Σερβίας, η οποία έχει απομακρυνθεί περισσότερο προς τη Ρωσία και την Κίνα, και να την επαναφέρουν σε ευθυγράμμιση με τα δυτικά συμφέροντα, ιδίως ενόψει μιας πιθανής σύγκρουσης που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Erkin Oncan - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID) ανακοίνωσε ότι αναζητά έναν έμπειρο σύμβουλο προγράμματος για τη «διαχείριση αναπτυξιακών έργων στη Σερβία».

Η USAID, η οποία ιδρύθηκε από τον πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι το 1961, έχει ως στόχο να «υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη, να μειώσει τη φτώχεια και να ανταποκριθεί στις διεθνείς κρίσεις». Ωστόσο, από την ίδρυσή της, λειτουργεί ως προέκταση των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική, διατηρώντας παρουσία σε περιοχές όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί είτε άμεσα είτε έμμεσα σε συγκρούσεις.

Τι θα κάνει, λοιπόν, στην πραγματικότητα ο σύμβουλος του προγράμματος που σχεδιάζουν να προσλάβουν οι ΗΠΑ στη Σερβία; Πρώτα απ' όλα, αξίζει να σημειωθεί πως η USAID αναζητά συγκεκριμένα έναν Αμερικανό πολίτη για τη θέση αυτή και όχι έναν Σέρβο υπήκοο.

Η περιγραφή της θέσης εργασίας περιλαμβάνει τη φράση «U.S. Personal Service Contract (USPSC) Supervisory Program Advisor, GS-15, USAID/Serbia», η οποία παραπέμπει σε μια θέση για έναν Αμερικανό υπάλληλο στο εξωτερικό. Εδώ είναι μια ανάλυση:

Το USPSC αναφέρεται σε ένα είδος σύμβασης που χρησιμοποιείται ειδικά για υπηρεσίες που παρέχονται στο εξωτερικό.

'Supervisory Program Advisor' σημαίνει ότι ο υπάλληλος θα διαχειρίζεται μια ομάδα ή ένα έργο.

'GS-15' είναι ένας από τους υψηλότερους μισθολογικούς βαθμούς για τους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης. Από αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε πως η θέση που αναζητείται στη Σερβία είναι αρκετά σημαντική για την USAID.

Το άτομο που θα προσληφθεί θα υπηρετήσει ως ανώτερος σύμβουλος στο Γραφείο Στρατηγικής και Συντονισμού Προγραμμάτων (PSCO) της USAID/Σερβίας. Θα επιβλέπει αναπτυξιακά έργα στη Σερβία, θα διαχειρίζεται μια ομάδα οκτώ ατόμων και θα συντονίζει τις δραστηριότητες του οργανισμού.

Ο προϋπολογισμός για τα 20 αυτά έργα ανέρχεται συνολικά σε 141 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, δύο άλλα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων δολαρίων, θα προκηρυχθούν σύντομα. Ο μισθός για τη θέση αυτή ορίζεται μεταξύ 123.000 και 159.000 δολαρίων για περίοδο 11 μηνών.

Γιατί η Σερβία;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Σερβία έχει τραβήξει την προσοχή των ΗΠΑ. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι εντάσεις με το Κοσσυφοπέδιο, οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η στάση της στη μεταναστευτική κρίση και οι στενοί δεσμοί της με τη Ρωσία και την Κίνα είναι μερικά μόνο από τα βασικά σημεία που ξεχωρίζουν.

Πάρτε για παράδειγμα το Κοσσυφοπέδιο. Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά η Σερβία εξακολουθεί να το θεωρεί μέρος της επικράτειάς της. Το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένουν από τη Σερβία να κάνει το ίδιο.

Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό αίτημα - έχει γίνει ένας κρίσιμος σταθμός στο ταξίδι της Σερβίας προς την ένταξη στην ΕΕ. Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ εξαρτάται από την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο. Η διαδικασία του διαλόγου των Βρυξελλών, με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, αποσκοπεί στη βελτίωση των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, αλλά δεν έχει ακόμη φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ενώ το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί σημαντικό ζήτημα, δεν είναι το μοναδικό στις διμερείς σχέσεις. Οι δεσμοί της Σερβίας με τη Ρωσία και την Κίνα αποτελούν επίσης σημαντικά «προβλήματα» στα μάτια της Δύσης.

Παρόλο που η Σερβία προσπαθεί να διατηρήσει τις σχέσεις της με τη Δύση, οι αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου το 1999 έχουν αφήσει μια μόνιμη ανάμνηση, τροφοδοτώντας το αντι-ΝΑΤΟϊκό και αντιαμερικανικό συναίσθημα σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι προσπάθειες της USAID για τη «δημοκρατία

Σε αυτό το περίπλοκο πλαίσιο, η USAID επικεντρώνεται στην προώθηση της «δημοκρατίας» στη Σερβία. Τα έργα που έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής στη Σερβία παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επηρεάσουν την κατεύθυνση της χώρας.

Τα έργα της USAID έχουν συμπεριλάβει πρωτοβουλίες όπως το έργο Innovation Center, το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη των τοπικών επιχειρηματιών και των ΜΜΕ, το πρόγραμμα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, το πρόγραμμα παρακολούθησης και μεταρρύθμισης των εκλογών για την ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στις εκλογές, καθώς και έργα για την υποστήριξη των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και την προώθηση του αλφαβητισμού στα μέσα ενημέρωσης.

Από το 2001, η USAID έχει επενδύσει περισσότερα από 914 εκατομμύρια δολάρια στην «οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη» της Σερβίας. Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος του συνολικού ποσού των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει χορηγήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Σερβία.

Ο οργανισμός ορίζει την αποστολή του στη Σερβία με φράσεις όπως «να καταστήσει τα κυβερνητικά θεσμικά όργανα περισσότερο υπεύθυνα», «να συνεργαστεί με τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης για ακριβή πληροφόρηση» και «να ενισχύσει τη διαφάνεια των εκλογών και τον πολιτικό πλουραλισμό».

Η πιο αξιοσημείωτη «ανάγκη» που έχει εντοπίσει η USAID για τη Σερβία είναι η οικονομική αναδιάρθρωση. Ο οργανισμός πιστεύει ότι η οικονομία της Σερβίας θα πρέπει να είναι «πιο περιεκτική» και τάσσεται υπέρ της οικοδόμησης μιας «ανταγωνιστικής οικονομίας της αγοράς».

Η Σερβία, η οποία συχνά χαρακτηρίζεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως ενεργό μέλος του «αντίπαλου στρατοπέδου», προσπαθεί να εξισορροπήσει τις σχέσεις της τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα, διατηρώντας ταυτόχρονα καλές σχέσεις με την ΕΕ και ακόμη και με το Ισραήλ. Η εξωτερική της πολιτική διαμορφώνεται από αυτή την εξισορροπητική πράξη. Ωστόσο, καθώς το δυτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προετοιμάζεται για μια «μεγάλη σύγκρουση», αναμένει «πλήρη ευθυγράμμιση» από όλους τους γείτονές του.

Δημοκρατία, πλουραλισμός και περισσότερη οικονομία της αγοράς... Οι «λύσεις» που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη Σερβία μέσω του χαρτοφυλακίου των πολλών εκατομμυρίων δολαρίων είναι αρκετά οικείες. Τα βήματα αυτά έχουν ως στόχο να προσαρμόσουν την ευθυγράμμιση της Σερβίας, η οποία έχει διολισθήσει πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα, και να την επαναφέρουν σε ευθυγράμμιση με τα δυτικά συμφέροντα, ειδικά ενόψει μιας πιθανής σύγκρουσης που θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail