Αντισταθείτε στον Zelensky: Μια έκκληση για λογική

president.gov.ua
Είναι κατανοητό ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από τη Δύση όλη τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει. Είναι πρωταρχική ευθύνη του ηγέτη ενός έθνους να προστατεύει τους πολίτες του έθνους του. Αλλά με τον ίδιο λογισμό, είναι πρωταρχική ευθύνη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να προστατεύσει τους πολίτες της χώρας του.

Ted Snider - libertarianinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι εν μέρει γι' αυτόν τον λόγο που η κυβέρνηση Μπάιντεν διατύπωσε, από την αρχή, τον στόχο της στην Ουκρανία ως την προστασία του εδάφους και της κυριαρχίας της, αποφεύγοντας παράλληλα την άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Όμως, από ρωσική σκοπιά, η πρόσφατη εισβολή στο Κουρσκ εντός των ρωσικών συνόρων με δυτικά άρματα μάχης, αμερικανικές κινητές συστοιχίες πυραύλων Patriot και εκτοξευτές πυραύλων HIMARS που παρείχαν οι ΗΠΑ μοιάζει πολύ με επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας με τη χρήση ουκρανικών στρατευμάτων.

Στην καθησύχαση αυτής της προοπτικής δεν βοηθά η έλλειψη καταδίκης της εισβολής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η απουσία οποιασδήποτε ορατής προσπάθειας να την περιορίσουν, η εκτίμηση πως η εισβολή της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα δεν ξεπερνά καμία αμερικανική κόκκινη γραμμή, και η εμφανής πλέον αμερικανική συνεργασία με την παροχή «δορυφορικών εικόνων και άλλων πληροφοριών για την περιοχή του Κουρσκ» για να βοηθηθεί η ουκρανική δύναμη εισβολής «να εντοπίσει καλύτερα τις ρωσικές ενισχύσεις που θα μπορούσαν να τους επιτεθούν ή να αποκόψουν την ενδεχόμενη αποχώρησή τους πίσω στην Ουκρανία».

Η αμερικανική στάση απέναντι στην ουκρανική εισβολή θέτει σε κίνδυνο την πρωταρχική ευθύνη του Μπάιντεν. Και θέτει αυτή την ευθύνη σε μια ολισθηρή πορεία προς ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η ριψοκίνδυνη εισβολή στη Ρωσία κατέστη αναγκαία μόνο λόγω της κόκκινης γραμμής της Δύσης έναντι της Ουκρανίας που εκτόξευε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη χώρα. Αυτό έχει οδηγήσει στην αυξημένη έκκλησή του για τη διαγραφή αυτής της κόκκινης γραμμής. Υποστήριξε περαιτέρω πως αυτή η κόκκινη γραμμή δεν χρειάζεται πλέον να γίνεται σεβαστή. Η εισβολή του στη Ρωσία πέρασε «την αυστηρότερη από όλες τις κόκκινες γραμμές που έχει η Ρωσία». Η αποτυχία του Πούτιν να την επιβάλει, υποστηρίζει ο Ζελένσκι, έχει εκθέσει «ολόκληρη την αφελή, απατηλή έννοια των λεγόμενων κόκκινων γραμμών όσον αφορά τη Ρωσία».

«Ένας άρρωστος γέρος από την Κόκκινη Πλατεία, που απειλεί συνεχώς τους πάντες με το κόκκινο κουμπί», υποστηρίζει ο Ζελένσκι, δεν μπορεί πλέον “να μας υπαγορεύσει καμία από τις κόκκινες γραμμές του”. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη έκκληση από την Ουκρανία να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις της να εκτοξεύουν δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. «Μιλάμε γι' αυτό κάθε μέρα με τους εταίρους μας. Πείθουμε. Παρουσιάζουμε επιχειρήματα», δήλωσε πρόσφατα ο Ζελένσκι σε νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του.

Αλλά αυτή η λογική απειλεί τα θεμέλια των κατευθυντήριων γραμμών της Αμερικής για τον πόλεμο. Η προοπτική της εκτόξευσης αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία και η πραγματικότητα της πρόσφατης αμερικανικής υποβοηθούμενης εισβολής στη Ρωσία δημιουργούν, από ρωσικής πλευράς, το τοπίο για έναν ευρύτερο πόλεμο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πρόσφατα ότι «η πορεία κλιμάκωσης της Ουάσινγκτον γίνεται όλο και πιο προκλητική». Λέει: «Η εντύπωση είναι πως οι συνάδελφοί μας [στην Ουάσιγκτον] έχουν απορρίψει τα απομεινάρια της κοινής λογικής και πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα... Οι συνέπειες [για τις Ηνωμένες Πολιτείες] θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σκληρές από αυτές που ήδη βιώνουν».Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ «ζητούν μπελάδες» και ότι «επιβεβαιώνουμε τώρα για άλλη μια φορά πως το να παίζεις με τη φωτιά... είναι πολύ επικίνδυνο πράγμα».

Οι εξελίξεις αυτές αμφισβητούν την πολιτική των ΗΠΑ να παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία δεν θα οδηγήσει σε άμεσο πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στην εισβολή στη Ρωσία, αν αποδειχθεί, και οι αμερικανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που πετούν στη Ρωσία, αν επιτραπεί, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεσο πόλεμο. Η πρωταρχική ευθύνη του Μπάιντεν είναι να το καταστήσει αυτό αδύνατο.

Αλλά ο Ζελένσκι έχει διαφορετική εκτίμηση του κινδύνου, επειδή έχει διαφορετική πρωταρχική ευθύνη. Ο Ζελένσκι μπορεί να είναι αρκετά πρόθυμος να δημιουργήσει το έδαφος που θα παρασύρει τις ΗΠΑ στον πόλεμο, επειδή αυτός μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Ζελένσκι μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τους μαξιμαλιστικούς στόχους του να εκδιώξει τη Ρωσία από όλα τα ουκρανικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς και της Κριμαίας. Ο Ντέιβιντ Σάνγκερ ανέφερε μάλιστα ότι ο Μπάιντεν εξέφρασε τον φόβο στους συνεργάτες του πως ο Ζελένσκι μπορεί να προσπαθεί σκόπιμα να τραβήξει τις ΗΠΑ σε έναν άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία και σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Αυτοί οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από ανταγωνιστικές εκτιμήσεις κινδύνου λόγω διαφορετικών αρμοδιοτήτων ενισχύονται ακόμη περισσότερο από την εισβολή στο Κουρσκ. Αν και η στρατηγική της Ουκρανίας για την εισβολή στη Ρωσία μπορεί να ήταν να απομακρύνει τα ρωσικά στρατεύματα από το μέτωπο του Ντονμπάς, τώρα φαίνεται ότι είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, να απομακρύνει τα καλύτερα εκπαιδευμένα και καλύτερα οπλισμένα στρατεύματα της Ουκρανίας από την ίδια περιοχή. Το αποτέλεσμα ήταν η ταχεία προέλαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προς την πόλη Ποκρόβσκ και αυτό που μπορεί να είναι η αρχή της κατάρρευσης της μετωπικής γραμμής της Ουκρανίας στο Ντονμπάς.

Η απώλεια του Ποκρόβσκ δεν θα ήταν η ίδια με την απώλεια άλλων μικρών πόλεων. Η απώλεια της στρατηγικής θέσης-κλειδί θα μπορούσε να σημάνει τόσο την απώλεια της δυνατότητας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να τροφοδοτούν τα στρατεύματά τους στο Ντονμπάς σιδηροδρομικώς ή οδικώς όσο και ένα ανοιχτό πεδίο στα δυτικά πέρα από τις οχυρώσεις του, πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να ξεχυθούν οι ρωσικές δυνάμεις. Η απώλεια του Ποκρόβσκ θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην απώλεια του Ντονμπάς.

Η απώλεια του Ντονμπάς θέτει σε κίνδυνο το κριτήριο νίκης που υποσχέθηκε ο Ζελένσκι. Αυτό φέρνει μαζί του την αυξημένη απαίτηση για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και τη διαγραφή των κόκκινων γραμμών. Και αυτό φέρνει μαζί του τον αυξημένο κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου.

Όπως υπενθύμισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ, «επειδή η Ρωσία δεν έχει απαντήσει σε κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ή δεν θα το κάνει στο μέλλον». Αλλά ακόμη και η οδυνηρή υπενθύμιση της Singh είναι πολύ ήπια, διότι η Ρωσία έχει απαντήσει. Η πεποίθηση ότι δεν έχει ανταποκριθεί βασίζεται στην έλλειψη δυτικής φαντασίας και λεπτότητας ότι δεν υπάρχει ρωσική απάντηση μεταξύ της μη ανταπόκρισης και της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία έχει επιβάλει τις κόκκινες γραμμές της αφαιρώντας κάθε ελπίδα που είχε η Ουκρανία για ειρηνευτικές συνομιλίες ή ότι η κατάληψη ρωσικών εδαφών θα απέδιδε ως ανταλλάγματα στις επερχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Λαβρόφ δήλωσε πως «μετά την απερίσκεπτη κίνηση στην περιοχή του Κουρσκ», η πρόσφατη ρωσική ετοιμότητα για συνομιλίες «δεν έχει πλέον καμία σημασία». Οι τρέχουσες και μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν ανασταλεί από τη Ρωσία.

Σε συνδυασμό με την εντατικοποιημένη και επιταχυνόμενη προέλαση προς τα δυτικά, προς το Ποκρόβσκ και πέραν αυτού, η κατάργηση των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι μια απάντηση και μια επιβολή των κόκκινων γραμμών της Ρωσίας, αν και πιο διακριτική και πιο υπεύθυνη από την πυρηνική που περίμενε η Δύση.

Αντιμέτωπες με τον υπολογισμό του κινδύνου για έναν ευρύτερο πόλεμο και έναν άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία, υπάρχουν αναφορές ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αμετακίνητες και δεν θα αλλάξουν τις κόκκινες γραμμές τους για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τόσο από επιφυλακτικότητα για την πρόκληση άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία όσο και επειδή μπορεί να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει επαρκές στρατηγικό πλεονέκτημα από το να επιτραπούν πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία ώστε να δικαιολογείται ο κίνδυνος.

Όμως, ήδη από τα μέσα Αυγούστου εμφανίστηκαν επίσης αναφορές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν πλέον «ανοιχτή» στην αποστολή πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Η αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς συνεπάγεται την άδεια χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, που προσδιορίζονται ως Joint Air-to-Surface Standoff Missile, ή JASSM, έχουν βεληνεκές άνω των 200 μιλίων.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκαν αναφορές ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον κοντά σε συμφωνία για την παροχή στην Ουκρανία των πυραύλων JASSM, αν και η παράδοση θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετούς μήνες και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν σύμφωνη με τον υπολογισμό του κινδύνου και την πρωταρχική ευθύνη του Ζελένσκι, αλλά αψηφά την πρωταρχική ευθύνη του Μπάιντεν απέναντι στους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και στα πολλά άλλα δυτικά έθνη που θα μπορούσαν να παρασυρθούν σε πόλεμο με τη Ρωσία στο πέρασμα της Αμερικής. Η εξάλειψη των κόκκινων γραμμών για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει αυτή τη γραμμή.

Ας ελπίσουμε πως θα επικρατήσει η λογική και η Ουάσινγκτον θα σταθεί, αυτή τη φορά, απέναντι στον Ζελένσκι, θα αναγνωρίσει ότι οι ευθύνες και οι εκτιμήσεις κινδύνου δεν ευθυγραμμίζονται πάντα, θα τραβήξει τη γραμμή και θα πει όχι σε πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail