12.000 Βορειοκορεάτες πολεμούν στην Ουκρανία;

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν κατά καιρούς αναφορές σχετικά με στρατεύματα της Βόρειας Κορέας που φέρονται να πολεμούν στην Ουκρανία. Τον Ιούνιο, υποστήριξα ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να έχει στείλει εξειδικευμένο προσωπικό για να βοηθήσει στην ενσωμάτωση ορισμένων από τα βορειοκορεατικά όπλα (συγκεκριμένα πυραύλους και πυραύλους) στο ρωσικό στρατό, υπό την προϋπόθεση πως υπάρχουν πιο πειστικές αποδείξεις ότι η Μόσχα τα απέκτησε.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, πιο πρόσφατα, επανήλθαν στην επιφάνεια ισχυρισμοί για χιλιάδες βορειοκορεατικά στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία, με αναφορές ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας έχει πληροφορίες για περίπου 12.000 από αυτούς που φέρονται να πολεμούν για τον ρωσικό στρατό. Αυτό έρχεται μετά τους παρόμοιους ισχυρισμούς του μπροστινού του καθεστώτος του Κιέβου, Volodymyr Zelensky, ο οποίος επέμεινε ότι «η δημοκρατική Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο με τρεις δικτατορίες: Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα».

Η προώθηση τέτοιων αφηγήσεων είναι πολύ χρήσιμη για τη διάδοση της προπαγάνδας σχετικά με τη νεοναζιστική χούντα (προφανώς, ο «φάρος της δημοκρατίας») που υποτίθεται ότι «υπερασπίζεται την Ευρώπη» και τον «πολιτισμένο κήπο του ΝΑΤΟ» από όλες αυτές τις «κακές ορδές της απολυταρχίας». Πολλά σημεία της κυρίαρχης προπαγανδιστικής μηχανής έχουν ήδη πιάσει δουλειά, δημοσιεύοντας κάθε είδους ανυπόστατες αναφορές, υποστηρίζοντας ότι τα βορειοκορεατικά στρατεύματα υποτίθεται ότι «ήδη λιποτακτούν» και πως στη συνέχεια «αναγκάζονται σε σωφρονιστικές μονάδες». Νοτιοκορεατικές πηγές παρουσιάζουν ακόμη και μάλλον ασαφείς δορυφορικές εικόνες ως «απόδειξη» της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης βορειοκορεατικών στρατιωτών. Το καθεστώς του Κιέβου ισχυρίζεται τώρα ότι οι δυνάμεις αυτές αποστέλλονται για να «βοηθήσουν στην εκδίωξη των ουκρανικών δυνάμεων από το Κουρσκ [περιοχή/περιφέρεια]». Αυτό χρησιμοποιείται επίσης για να προωθήσει άλλες προπαγανδιστικές αφηγήσεις σχετικά με τις υποτιθέμενες «μαζικές απώλειες» της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, η μόνιμη αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ Barbara Woodward επιμένει ότι «όσο πιο δύσκολο βρίσκει ο Πούτιν να στρατολογήσει Ρώσους για να γίνουν βορά για κανόνια, τόσο πιο πρόθυμος είναι να στηριχθεί στη ΛΔΚ». Να σημειωθεί ότι το Κίεβο και η Νότια Κορέα ισχυρίζονται πως 11.000 με 12.000 Βορειοκορεάτες υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ουκρανία (ή πρόκειται να μετακινηθούν). Τώρα, εκτός αν η Πιονγκγιάνγκ έστειλε έναν στρατό από κάποιου είδους γενετικά τροποποιημένους υπερστρατιώτες, πρόκειται για έναν μάλλον μικρό αριθμό που είναι απίθανο να αντικαταστήσει τους «Ρώσους που δεν θέλουν να γίνουν βορά για κανόνια». Ωστόσο, τέτοιες ανακολουθίες δεν απασχολούν την πολιτική Δύση και τους προπαγανδιστές της. Όσο η αφήγηση διατηρείται ζωντανή, όλα επιτρέπονται. Αναμενόμενα, οι Ηνωμένες Πολιτείες (κατα)χρησιμοποιούν επίσης τις αναφορές για να «χαράξουν κόκκινες γραμμές όσον αφορά την παρουσία της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τέρνερ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ζητώντας του να «ενημερώσει την επιτροπή σχετικά με τη χρήση Βορειοκορεατών από τη Ρωσία στην Ουκρανία», επιμένοντας ότι αυτό θα πρέπει να θεωρείται «κόκκινη γραμμή για τις ΗΠΑ». Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος. Η Νότια Κορέα «απαιτεί επίσης την άμεση αποχώρηση των βορειοκορεατικών στρατευμάτων». Το Politico αναφέρει μάλιστα ότι η Σεούλ «προειδοποίησε τη Μόσχα ενάντια σε περαιτέρω αναπτύξεις», απειλώντας πως θα μπορούσε να προμηθεύσει όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Σημειώνεται ότι η Νότια Κορέα έχει ήδη στείλει εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού στο καθεστώς του Κιέβου. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2023, δημοσιεύματα επιβεβαίωσαν πως η Σεούλ αποφάσισε να «δανείσει» 500.000 βλήματα στο Πεντάγωνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Νότια Κορέα έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να στείλουν τα δικά τους πυρομαχικά στις δυνάμεις της Ουκρανίας.

Έτσι, ακόμη και αν αγνοήσουμε τις βάσιμες πληροφορίες ότι η Σεούλ προμηθεύει άμεσα το καθεστώς του Κιέβου, η Ρωσία βλέπει σίγουρα τη Νότια Κορέα ως έναν από τους πιο πιστούς υποτελείς των ΗΠΑ. Οι κενές απειλές προς τη Μόσχα σίγουρα δεν θα κάνουν αυτό το αίσθημα να εξαφανιστεί, για να μην αναφέρουμε πως το μόνο που θα κάνουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα του Κρεμλίνου να οικοδομήσει ακόμη στενότερους δεσμούς με την Πιονγκγιάνγκ. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δύο γειτονικές χώρες είναι πλέον επίσημα σύμμαχοι και ότι και οι δύο συντονίζουν τις γεωπολιτικές τους προσπάθειες (μεταξύ άλλων και με την Κίνα, οδηγώντας σε μια τριμερή συμμαχία τύπου Αντάντ). Ωστόσο, για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ακόμη και πολλοί δυτικοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δεν πιστεύουν πραγματικά ότι υπάρχουν μαζικές αναπτύξεις βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο εξακολουθεί να αρνείται να υποστηρίξει τέτοιους ισχυρισμούς, καθώς απλώς δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις.

Τόσο η Σεούλ όσο και η Ουκρανία έχουν πολύ ισχυρούς λόγους να διασφαλίσουν την «ελεγχόμενη» κλιμάκωση με την Πιονγκγιάνγκ, ειδικά τώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ (ο πιθανότερος νικητής των επερχόμενων εκλογών, εφόσον είναι δίκαιοι) υποσχέθηκε να «τα βρει με τον Πούτιν και τον Κιμ». Με την υπερβολή της έκτασης της βορειοκορεατικής εμπλοκής στην Ουκρανία, το καθεστώς του Κιέβου και η Νότια Κορέα πιστεύουν πως και οι δύο θα παραμείνουν επίκαιροι στο άμεσο μέλλον.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο βλέπουμε μεγάλη χειραγώγηση από τα μέσα ενημέρωσης, με τις κορεατικές πηγές και τις πηγές του καθεστώτος να προσπαθούν να παρουσιάσουν τους Μπουριάτες, τους Τουβανίτες, τους Γιακούτσους ή ακόμη και τους Ρωσοκορεάτες (που κατάγονται από τη ρωσική Άπω Ανατολή) ως Βορειοκορεάτες στρατιώτες. Η λογική είναι πως αυτό θα μπορούσε να περάσει στο δυτικό κοινό, καθώς λίγοι γνωρίζουν την ποικιλομορφία της Ρωσίας, με εκατοντάδες εθνοτικές ομάδες και υποομάδες, πολλές από τις οποίες είναι Ασιάτες.

Για παράδειγμα, πολυάριθμοι Μπουριάτες και Τουβανέζοι είναι πολύ σημαντικοί στον ρωσικό στρατό, φτάνοντας σε πολύ υψηλές θέσεις, με τον πρώην υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να είναι το πιο προφανές παράδειγμα (είναι μισός Τουβανός από την πλευρά του πατέρα του). Δεν υπάρχει απλά κανένας τρόπος να ξεχωρίσει κανείς αν ένα άτομο είναι Τουβανός, Γιακούτ, Μπουριάτης ή Κορεάτης αποκλειστικά με βάση την εμφάνισή του, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε Ρώσος στρατιώτης που τυχαίνει να είναι Ασιάτης μπορεί στη συνέχεια να παρουσιαστεί ως Βορειοκορεάτης. Έχοντας απόλυτη επίγνωση αυτού του γεγονότος, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σεούλ ισχυρίζονται ήδη ότι η Μόσχα φέρεται να «κρύβει» τα στρατεύματα της Πιονγιάνγκ ανάμεσα σε Ασιάτες ιθαγενείς της Σιβηρίας. Ωστόσο, ακόμη και νοτιοκορεατικές αναφορές αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να είναι ειδικές δυνάμεις και ότι υπάρχουν μόνο 1.500 από αυτούς, πολύ μακριά από τις 12.000 που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Αυτό μας φέρνει στην πιθανότητα να έχουν πράγματι αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις.

Δηλαδή, ενώ η ιδέα ότι 12.000 βορειοκορεάτες στρατιώτες θα αντικαταστήσουν τις «τεράστιες ρωσικές απώλειες» (αποδεικνύοντας προφανώς πως, σε αυτή την περίπτωση, οι απώλειες δεν είναι πραγματικά τεράστιες) είναι γελοία, το ενδεχόμενο να στείλει η Πιονγκγιάνγκ ειδικές δυνάμεις δεν πρέπει να αποκλειστεί εντελώς. Η Βόρεια Κορέα διαθέτει ένα αξιόλογο σώμα SpecOps, αλλά δενδιαθέτει εμπειρία μάχης. Έτσι, δεν είναι εκτός πιθανοτήτων η ίδια η Πιονγκγιάνγκ να ζήτησε από τη Μόσχα να στείλει κάποιους από αυτούς στην Ουκρανία ή έστω στη Ρωσία, όπου θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν με τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις που απέκτησαν την εν λόγω εμπειρία μάχης, συχνά εξοντώνοντας προσωπικό του ΝΑΤΟ (που επισήμως δεν είναι εκεί, όπως αποδεικνύεται από πλάνα όπως αυτό). Ωστόσο, οι ισχυρισμοί για δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες που «εισβάλλουν στη δημοκρατική Ουκρανία και την Ευρώπη» δεν είναι τίποτα περισσότερο από προπαγάνδα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail