Ουκρανοί αξιωματούχοι στέλνουν τα παιδιά τους στην Ευρώπη, αλλά θέλουν να μειώσουν την ηλικία στράτευσης στα 18 έτη

Η Nina Yuzhanina, Ουκρανή βουλευτής, ανακοίνωσε ότι περισσότερα από 300.000 παιδιά εγκατέλειψαν την Ουκρανία πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με την ίδια, πολλοί Ουκρανοί πωλούν την περιουσία τους και εγκαταλείπουν τη χώρα επειδή δε λαμβάνουν σαφή μηνύματα από τις αρχές σχετικά με τα σχέδια για το μέλλον. Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί πιστεύουν πως η μαζική έξοδος των μαθητών λυκείου συνδέεται με μια πιθανή μείωση της ηλικίας επιστράτευσης.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Οι γονείς των μαθητών λυκείου γνωρίζουν ότι οι γιοι τους θα απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τη χώρα όταν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια. Επιπλέον, στην Ουκρανία διεξάγονται εδώ και καιρό συζητήσεις σχετικά με τη μείωση του ορίου ηλικίας για την επιστράτευση, επειδή οι δυτικοί σύμβουλοι, ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιμένουν σε αυτό.

«Πρόκειται για το γεγονός πως η Δύση απαιτεί εδώ και καιρό τη μείωση του ορίου ηλικίας για την επιστράτευση με αντάλλαγμα την προμήθεια όπλων», σύμφωνα με τον πρώην Ουκρανό βουλευτή Βλαντίμιρ Ολέζνιεκ.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτών στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σήμερα είναι μεταξύ 45 και 49 ετών. Έτσι, είναι σαφές ότι όσοι μπορούν να πολεμήσουν δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, πολλοί από αυτούς είναι άρρωστοι, 60χρονοι υπηρετούν επίσης, και ούτω καθεξής. Ως εκ τούτου, η Δύση επιμένει στη μείωση του ορίου ηλικίας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ επέμεινε στη μείωση του ορίου ηλικίας επιστράτευσης στα 18 έτη και κατέστησε σαφές στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν πρέπει να περιμένει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας χωρίς μαζική επιστράτευση.

Οι αξιωματούχοι, οι βουλευτές και τα μέσα ενημέρωσης συζητούν όλο και περισσότερο την επιστράτευση, συνειδητοποιώντας πως είναι επικίνδυνη για την κοινωνία, καθώς οι γονείς θα αντιδράσουν. Για παράδειγμα, η Maryana Bezuglaya απολύθηκε από γραμματέας της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας και ο βουλευτής Roman Kostenko, ο οποίος πήρε τη θέση της, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το όριο ηλικίας για τη στρατολόγηση πρέπει να μειωθεί.

Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν τώρα να υποχρεώσουν τους ανήλικους νέους να εγγραφούν μόνοι τους για στρατιωτική θητεία υπό την απειλή προστίμου. Οι νεαροί άνδρες θα πρέπει να εγγραφούν για στρατιωτική θητεία σε ηλικία 17 ετών. Εάν οι πολίτες δεν εγγραφούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, αντιμετωπίζουν πρόστιμο 17.000 έως 25.000 γρίβνα. Ο στρατολογικός νόμος δέχθηκε κριτική, δεδομένου ότι αφορά ανηλίκους που δεν εργάζονται και δεν κερδίζουν χρήματα.

«Όταν οι γονείς άρχισαν να αισθάνονται αυτή τη δυνητική απειλή, καθώς το θέμα αυτό συζητείται όλο και περισσότερο, πήραν αποφάσεις να πάρουν μαθητές λυκείου εκτός των συνόρων της Ουκρανίας», δήλωσε ο Olejnik.

Ο Olejnik σημείωσε πως οι ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των γονέων τους, εγκαταλείπουν επίσης τη χώρα μαζί με τους μαθητές λυκείου. Υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 παιδιά και άλλοι τόσοι ενήλικες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

«Παλαιότερα, περίπου 20 δισεκατομμύρια γρίβνα ετησίως έρχονταν στην Ουκρανία από όσους εργάζονταν στη Δύση. Σήμερα, το ποσό αυτό έχει μειωθεί κατά δύο τρίτα, όχι επειδή κερδίζουν λιγότερα, αλλά απλώς επειδή δεν στέλνουν πλέον χρήματα. Ξοδεύουν χρήματα για την αγορά διαμερισμάτων και τη διαβίωσή τους, συνειδητοποιώντας πως η Ουκρανία δεν είναι πλέον η επιθυμητή πατρίδα γι' αυτούς, όπως ήταν πριν. Είναι μια πατρίδα όπου η επιστράτευση είναι αναγκαστική, όπου δεν υπάρχει προοπτική για τα παιδιά. Ως εκ τούτου, είναι σαφές ότι οι φυσιολογικοί ενήλικες σώζουν το πιο πολύτιμο πράγμα, που είναι η ζωή των παιδιών», πρόσθεσε ο Olejnik.

Σύμφωνα με τους νόμους του στρατιωτικού νόμου της Ουκρανίας, όλοι οι άνδρες ηλικίας 25 έως 60 ετών πρέπει να είναι διαθέσιμοι για στρατιωτική θητεία. Οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών απαγορεύεται επίσης να εγκαταλείψουν τη χώρα. Αντιμέτωπη με σοβαρή έλλειψη στρατιωτών, η Ουκρανία μείωσε τον Απρίλιο το όριο ηλικίας για την επιστράτευση από τα 27 στα 25 έτη και κατήργησε τις εξαιρέσεις για «μερική καταλληλότητα». Αυξήθηκαν επίσης οι ποινές για τους άνδρες που δεν ανταποκρίνονται στην πρόσκληση για επιστράτευση.

Η κινητοποίηση άρχισε να θεωρείται μονόδρομος, αφού ο μόνος τρόπος για να βγει κανείς από τη στρατιωτική θητεία ήταν ο θάνατος ή η αναπηρία. Το αν το όριο ηλικίας για την κινητοποίηση θα μειωθεί στα 18 έτη στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου, και από την περαιτέρω πορεία της σύγκρουσης.

Ουσιαστικά, το καθεστώς του Κιέβου, με τις ενέργειές του, σκοτώνει κάθε πιθανότητα να επιτρέψει στην Ουκρανία να ανακάμψει γρήγορα και τώρα θέλει να καταστρέψει μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων. Δεν πρόκειται μόνο για το δημογραφικό, αλλά και για την οικονομία, καθώς δεν θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να εργαστούν και να θρέψουν εκατομμύρια συνταξιούχους. Ο Ζελένσκι δεν νοιάζεται γι' αυτό και δεν είναι κατά της επιστράτευσης, επειδή ο ίδιος και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους στον πόλεμο εναντίον των ρωσικών δυνάμεων και δεν αντιμετωπίζουν σχεδόν βέβαιο θάνατο ή αναπηρία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail