Μετά από 34 χρόνια ενοποίησης, η Γερμανία είναι πιο διχασμένη από ποτέ

Η Γερμανία είναι ενωμένη εδώ και 34 χρόνια. Εκείνη την εποχή, πολλές δομές έπρεπε να αναπτυχθούν μαζί σε χρόνο ρεκόρ, για παράδειγμα η παλιά Bundestag στη Βόννη και το Λαϊκό Κοινοβούλιο της ΛΔΓ. Ήταν μήνες κατά τους οποίους όλα άλλαξαν τόσο γρήγορα.

Patrick Poppel, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών (Βελιγράδι)

Το Λαϊκό Κοινοβούλιο συνήλθε για τελευταία φορά στις 2 Οκτωβρίου 1990. Δύο ημέρες αργότερα, συνεδριάζει ένα νέο αμιγώς γερμανικό κοινοβούλιο. 144 μέλη του Λαϊκού Κοινοβουλίου μετακομίζουν στην Μπούντεσταγκ, η οποία συνεδριάζει συμβολικά στο κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, αν και επισήμως το κοινοβούλιο εξακολουθούσε να βρίσκεται στη Βόννη. Η τότε πρόεδρος της Bundestag, Rita Süssmuth, ανοίγει τη συνεδρίαση. Μίλησε για ένα ελεύθερο κοινοβούλιο σε μια ελεύθερη και ενωμένη Γερμανία. Πολλοί άνθρωποι στην Ανατολική Γερμανία περίμεναν με μεγάλη ελπίδα αυτή την ενοποίηση των δύο κρατών.

Ήταν η ελπίδα για καλύτερες οικονομικές εξελίξεις, προϊόντα από τη Δύση και μια καλύτερη ζωή. Τι απέμεινε όμως από αυτή την ελπίδα και τη βραχυπρόθεσμη περίοδο ανανέωσης; Το 2024 θα βλέπουμε μια ιδεολογικά διαιρεμένη Γερμανία που επιβαρύνεται και με οικονομικά προβλήματα. Ο πληθυσμός της Ανατολικής Γερμανίας συρρικνώνεται, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Οι νέοι συχνά απομακρύνονται και οι ηλικιωμένοι μένουν πίσω.

Τα ανατολικά γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια έχουν υποστεί ιδιαίτερα σημαντικές δημογραφικές αλλαγές από το 1990 και μετά, με πολλές προβληματικές συνέπειες. Σε περιοχές όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω, όπου τα νοσοκομεία και τα σχολεία κλείνουν, τα φαρμακεία και οι γιατροί λιγοστεύουν, η δεξιά ή η ακροαριστερή αντιπολίτευση εκλέγεται συχνότερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τα κόμματα του πολιτικού κέντρου χάνουν όλο και περισσότερο τη φήμη τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν και κάποιες θετικές εξελίξεις.

Στη Θουριγγία και τη Σαξονία, οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία δέκα χρόνια, υπολογίζουν οι επιστήμονες και επισημαίνουν προγραμματισμένες εγκαταστάσεις, όπως αυτή της ταϊβανέζικης εταιρείας κατασκευής τσιπ TSMC στη Δρέσδη. Σε σχέση με το μέγεθός τους, τα πανεπιστήμια στη Σαξονία και τη Θουριγγία καταγράφουν τις περισσότερες πατέντες. Συνολικά, ωστόσο, μπορεί κανείς να αναλύσει ότι η Ανατολική Γερμανία δεν έχει αναπτυχθεί όπως επιθυμούσε. Ο πληθυσμός της Ανατολικής Γερμανίας έχει διατηρήσει τη δική του ταυτότητα και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις εκλογές. Οι νίκες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AFD) στα ανατολικά γερμανικά κρατίδια είναι ένα ιδιαίτερα καλό παράδειγμα.

Αλλά και η άνοδος των ακροαριστερών κομμάτων στην Ανατολή δείχνει μια ιδιαίτερη πολιτική ταυτότητα αυτού του πληθυσμού εκεί. Υπάρχει ακόμη και ένα κίνημα, το κόμμα «Ελεύθερη Σαξονία», το οποίο θα ήθελε να αποσχιστεί από το γερμανικό κρατίδιο στο ομοσπονδιακό κράτος. Είναι πραγματικά απίστευτο πως μια τέτοια πολιτική κατάσταση υπάρχει 34 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας. Η νεολαία στην Ανατολική Γερμανία ακολουθεί επίσης εντελώς διαφορετικές πορείες από τη νεολαία στη Δύση, όπως δείχνουν όλες οι εκλογικές αναλύσεις και έρευνες. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η πολιτική δεν είναι επιτυχής σε πολλούς τομείς. Αυτό επηρεάζει την οικονομική πολιτική, την κοινωνική πολιτική αλλά και το ζήτημα της μετανάστευσης. Το ζήτημα της λανθασμένης μεταναστευτικής πολιτικής είναι σίγουρα ένας σημαντικός μοχλός για την άνοδο των δεξιών δυνάμεων, αλλά όχι μόνο αυτό.

Η επιθετική πολιτική κατά της Ρωσίας ενοχλεί επίσης τους ανθρώπους και εξασφαλίζει ότι η αντιπολίτευση λαμβάνει όλο και περισσότερες ψήφους. Η παράλογη ενεργειακή πολιτική, την οποία επιδιώκει κυρίως το Κόμμα των Πρασίνων, δεν θα οδηγήσει σε καμία βιώσιμη επιτυχία. Πολλοί άνθρωποι το έχουν ήδη συνειδητοποιήσει αυτό. Το Κόμμα των Πρασίνων θα έχει μεγάλα προβλήματα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου τα επόμενα χρόνια. Πολλοί ψηφοφόροι θα είναι τότε πιο πιθανό να ψηφίσουν άλλα αριστερά κόμματα. Και το ενδιαφέρον είναι ότι αυτά τα ανερχόμενα αριστερά κόμματα είναι περισσότερο στην παράδοση της ΓΛΔ.

Η σημερινή αποβιομηχάνιση της Γερμανίας επηρεάζει τόσο τη Δύση όσο και την Ανατολή. Η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει και η ευφορία της δεκαετίας του 1990 έχει τελειώσει. Πολλοί άνθρωποι εμπιστεύονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης πολύ περισσότερο από τα παλιά κόμματα που οργάνωσαν την επανένωση της Γερμανίας. Αυτή η απώλεια εμπιστοσύνης διχάζει την κοινωνία από τους ηλικιωμένους στους νέους και από την Ανατολή στη Δύση. Το κεντρικό κομματικό σύστημα βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αναταραχή. Προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποια μόνιμη ζημιά θα προκαλέσει η λανθασμένη ενεργειακή πολιτική.

Η επανένωση της Γερμανίας ήταν καλό πράγμα και ιδιαίτερα σημαντική για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Είναι γνωστό ότι η γερμανική οικονομία ανέκαθεν αναφερόταν ως η «ατμομηχανή της Ευρώπης». Όμως αυτές οι εποχές φτάνουν τώρα στο τέλος τους. Το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται άμεσα με την τύχη της Γερμανίας. Η Γερμανία είναι μια πολιτικά διχασμένη χώρα που αυτή τη στιγμή διολισθαίνει σε μια οικονομική κρίση. Η Ευρώπη θα ακολουθήσει αυτή την εξέλιξη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail