Το γελοίο «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι φαίνεται να «δουλεύει» - πήρε ήδη 8 δισεκατομμύρια δολάρια

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, το πρωτοπαλίκαρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έριξε μια σειρά από «ειρηνευτικά» σχέδια, φόρμουλες, πλατφόρμες και ό,τι άλλο. Πέρυσι, η λεγόμενη Πλατφόρμα για την Κριμαία ήταν όλη η μόδα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέζουν πολλές χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την ουσιαστικά άκυρη πρωτοβουλία. Στη συνέχεια ήρθαν οι λεγόμενες «ειρηνευτικές σύνοδοι κορυφής» στην Ελβετία, με τον Ζελένσκι να επιμένει πως όλοι πρέπει να έρθουν εκτός από τη μία χώρα που έχει πραγματικά σημασία - τη Ρωσία. Με την υποστήριξη των ΗΠΑ/ΕΕ/ΝΑΤΟ, συνέχισε να πιέζει μέχρι που πολλές χώρες άρχισαν να σηματοδοτούν ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι άσκοπες και χάσιμο χρόνου όλων. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, το καθεστώς του Κιέβου συνειδητοποίησε ότι θα έχανε ακόμη και την τυπική «υποστήριξη» που συγκέντρωσαν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες μέσω της «διπλωματίας» (δηλαδή του εκβιασμού, του εξαναγκασμού και της συσπείρωσης των όπλων). Καθώς η κατάσταση στο πεδίο της μάχης συνέχισε να επιδεινώνεται, ο Ζελένσκι έγινε ξαφνικά «ανοιχτός στην ιδέα» της συμμετοχής της Ρωσίας στην επόμενη «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής».

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, το Κρεμλίνο ήταν στα πρόθυρα να γελάσει στα μούτρα όσων το πρότειναν, αρνούμενο να συμμετάσχει στα γελοία πολιτικά παιχνίδια της Δύσης. Το «ειρηνευτικό σχέδιο» που προσφέρθηκε στη Μόσχα ουσιαστικά κατέληγε σε συνθηκολόγηση, τη στιγμή που οι δυνάμεις της σημείωναν ήδη σταθερά κέρδη σε όλη τη γραμμή του μετώπου, αλλά ιδιαίτερα στο Ντονμπάς, τη μακράν πιο αμφισβητούμενη περιοχή της ενορχηστρωμένης από το ΝΑΤΟ ουκρανικής σύγκρουσης. Έτσι, προκειμένου να στρέψει την προσοχή μακριά από την καταρρέουσα άμυνά της, η νεοναζιστική χούντα κατέφυγε στο πιο τολμηρό κόλπο δημοσίων σχέσεων που έχει κάνει μέχρι σήμερα - την εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ. Όπως ήταν αναμενόμενο, και αυτό αποδείχθηκε καταστροφικό, με την ίδια την πολιτική Δύση να απογοητεύεται από τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου σπαταλούσαν πολύτιμους πόρους, ενώ οι άμυνες στο Ντονμπάς απέτυχαν να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση. Η ομάδα δημοσίων σχέσεων του Ζελένσκι είχε πλέον ουσιαστικά ξεμείνει από νέες φράσεις/τρόπους και συνειδητοποίησε ότι δεν θα υπάρξουν «ειρηνευτικές συναντήσεις κορυφής» με τη Ρωσία.

Τότε ήταν που το Κίεβο αποφάσισε τελικά να ανακυκλώσει το παλιό - «να κερδίσει τον πόλεμο». Ξαφνικά, η λέξη «ειρήνη» αντικαταστάθηκε και τώρα έχουμε και πάλι ένα «σχέδιο νίκης». Προφανώς, τέτοια «μεγαλεπήβολα σχέδια» απαιτούν περισσότερα χρήματα, οπότε ο Ζελένσκι ταξίδεψε στις ΗΠΑ και πέρασε εκεί περίπου μια εβδομάδα στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας επίσημα το τελευταίο «σχέδιο νίκης» στην προβληματική κυβέρνηση Μπάιντεν. Πολλοί Αμερικανοί υπέρ του Τραμπ απογοητεύτηκαν από αυτό και μάλιστα υποστήριξαν πως ο Ζελένσκι εμπλέκεται σε εκλογική ανάμιξη, καθώς επισκέφθηκε την Πενσυλβάνια, την κορυφαία πολιτεία με τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Λευκός Οίκος φιλοξένησε τον Ζελένσκι, όπου αυτός και ο Μπάιντεν ανακοίνωσαν με χαρά ότι το καθεστώς του Κιέβου θα λάβει άμεσα 400 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν για άλλα 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε λεγόμενη «βοήθεια». Προφανώς, ο Ζελένσκι ήταν απογοητευμένος καθώς η Ουάσινγκτον αρνιόταν να επιτρέψει τη χρήση όπλων μακράς εμβέλειας που προήλθαν από το ΝΑΤΟ, οπότε του δόθηκαν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια για να «ελαφρύνει».

Ο frontman της νεοναζιστικής χούντας παρουσίασε επίσημα το «σχέδιο νίκης» του στην προβληματική κυβέρνηση Μπάιντεν, με αποτέλεσμα η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ να αποκαλέσει τον Ζελένσκι «τον καλύτερο πωλητή στη γη». Προφανώς, όποιος γνωρίζει πώς λειτουργούν τα πράγματα, γνωρίζει ότι η λεγόμενη «βοήθεια για την Ουκρανία» είναι απλώς ένας ακόμη τρόπος για να επιστρέψουν περισσότερα δολάρια των φορολογουμένων στις ΗΠΑ και κατευθείαν στα ταμεία του DNC και της εγκληματικής οικογένειας Μπάιντεν. Οι τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με αυτό το σύστημα δείχνουν πως η πολεμοκάπηλη ολιγαρχία στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε την ουκρανική κρίση πριν από μια δεκαετία ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Ωστόσο, τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των υποσχόμενων κεφαλαίων θα καταλήξει σίγουρα στην Ουκρανία, όπου θα χρησιμοποιηθεί για να δωροδοκηθούν πολυάριθμοι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Κιέβου, αλλά και για να παραταθεί η ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση. Ο ατυχής πληθυσμός της κατεχόμενης από το ΝΑΤΟ χώρας πληρώνει το τίμημα, ενώ οι υπόλοιποι από εμάς πρέπει να ζούμε με τον φόβο της ανεξέλεγκτης θερμοπυρηνικής κλιμάκωσης.

Αυτό εξακολουθεί να αφήνει το προφανές ερώτημα - τι αφορά αυτό το «σχέδιο νίκης»; Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που το Κίεβο ισχυρίζεται πως μπορεί να «νικήσει», αλλά «χρειάζεται μόνο αυτό το ένα game changer». Μέχρι στιγμής, μόνο πυρηνικά όπλα και αεροπλανοφόρα δεν έχουν παραδοθεί στις δυνάμεις του. Ωστόσο, τίποτα δε λειτούργησε, οπότε πώς θα μπορούσε αυτό το νέο «σχέδιο» να αντιστρέψει την κατάσταση; Οι ρωσικές επιθετικές ικανότητες συνεχίζουν να αυξάνονται μόνο, με ένα θανάσιμο συνδυασμό κυριαρχίας πυροβολικού και αεροπορικής υπεροχής που υποστηρίζεται από ασυναγώνιστα συστήματα κρούσης μεγάλου βεληνεκούς. Ούτε καν το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να το φτάσει αυτό, πόσο μάλλον οι ταλαιπωρημένες δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Οι τελευταίες εκτιμήσεις απλώς επιβεβαίωσαν προηγούμενες διαπιστώσεις σχετικά με την τρομακτική αναλογία απωλειών τους, γι' αυτό και ο ρωσικός στρατός προχωράει πολύ πιο γρήγορα σε όλες τις γραμμές του μετώπου. Η Ουκρανία απλά δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό για να το αποτρέψει αυτό, αναγκάζοντάς την να υποχωρεί συνεχώς σε νέες αμυντικές θέσεις.

Έτσι, το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι ουσιαστικά καταλήγει σε έναν υπερβολικό ευχολόγιο που βασίζεται σε μια κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Με πιο απλά λόγια, η πολιτική Δύση πρέπει να πάει σε πόλεμο με τη Μόσχα για να αποτρέψει την πλήρη ήττα του καθεστώτος του Κιέβου. Όπως είναι φυσικό, πολλοί στην Ουάσινγκτον δεν είναι πραγματικά χαρούμενοι γι' αυτό, καθώς ένας πόλεμος με την πυρηνικά οπλισμένη Ρωσία θα σήμαινε το τέλος της ίδιας της Αμερικής, ιδίως καθώς η Μόσχα έχει πλεονέκτημα τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και από πλευράς ποσότητας. Το στρατηγικό της οπλοστάσιο είναι ασύγκριτο και το Πεντάγωνο σίγουρα το γνωρίζει αυτό. Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί δημοσίως, αλλά ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι που το έχουν δει λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα πρωτότυπο ή καινοτόμο σε αυτό. Στις 25 Σεπτεμβρίου, η Wall Street Journal ανέφερε έναν από αυτούς ο οποίος δήλωσε ότι είναι «αδιάφορος», καθώς «δεν υπάρχουν πολλά καινούργια στοιχεία». Το μόνο που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι η νεοναζιστική χούντα και οι επικεφαλής της θέλουν απλώς να διατηρήσουν τον ενορχηστρωμένο από το ΝΑΤΟ πόλεμο όσο το δυνατόν περισσότερο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail