US hypocrisy Illustration: Liu Rui/GT |
Martin Jacques - globaltimes.cn / Παρουσίαση Freepen.gr
Αυτοί οι δύο πόλεμοι είναι τα πιο δραματικά παραδείγματα ενός πολύ ευρύτερου φαινομένου που χαρακτηρίζει σήμερα την παγκόσμια κατάσταση ασφαλείας, δηλαδή την αυξανόμενη αστάθεια και αβεβαιότητα. Ποιες είναι οι αιτίες του; Η βασική αιτία είναι η αυξανόμενη αδυναμία των ΗΠΑ και η προθυμία και η ικανότητά τους να στηρίξουν την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παγκόσμια τάξη. Ως αποτέλεσμα, οι χώρες είναι όλο και περισσότερο πρόθυμες να δράσουν με τρόπους που προηγουμένως δεν θα είχαν σκεφτεί.
Η παρακμή των ΗΠΑ σήμανε την αποδυνάμωση της παγκόσμιας τάξης όπως την ξέραμε. Μπορούμε να αναμένουμε ότι αυτό το κλίμα αστάθειας και απρόβλεπτης εξέλιξης θα συνεχιστεί για το ορατό μέλλον και πιθανότατα πέραν αυτού. Η σημαντικότερη έκφραση της αδυναμίας των ΗΠΑ είναι ο φόβος τους για την άνοδο της Κίνας και ο αγώνας τους να αντισταθούν σε αυτήν, ο οποίος είναι σαφώς ορατός και αισθητός στον υπόλοιπο κόσμο.
Αξίζει να θυμηθούμε, στο πλαίσιο αυτό, ότι η τελευταία φορά που ένας ηγεμόνας βρισκόταν σε παρακμή ήταν την περίοδο του Μεσοπολέμου, όταν η Βρετανία δεν μπορούσε πλέον να διατηρήσει την ηγεμονική της θέση, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της παγκόσμιας τάξης της, τον εμπορικό πόλεμο, τον προστατευτισμό, τον σχηματισμό νομισματικών μπλοκ, τη μαζική ανεργία και τελικά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με καταστροφικές συνέπειες.
Η σημερινή μόδα της ασφάλειας δεν έχει σε καμία περίπτωση εξαντληθεί. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι, μάλιστα, να πιστεύουμε ότι έχει πολύ περισσότερο δρόμο να διανύσει. Στις ΗΠΑ, η τάση είναι να θεωρούμε φαινομενικά τα πάντα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Καθώς η άνοδος της κινεζικής βιομηχανίας, γενικά, θεωρείται όλο και περισσότερο ως «απειλή» για τις ΗΠΑ, τότε οι εξαγωγές της μπορούν να θεωρηθούν ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας που απαιτεί υψηλότερους δασμούς ή ακόμη και να μπλοκαριστούν εντελώς.
Οι μέρες του ελεύθερου εμπορίου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Είναι πιθανό ότι τα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών ασφαλείας, πραγματικών ή φανταστικών, πρόκειται να αποτελέσουν μείζον θέμα της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ. Στην πορεία, θα αποδυναμωθεί περαιτέρω η δέσμευση των ΗΠΑ στην παγκοσμιοποίηση.
Η ιδέα της διπλής χρήσης είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την τιτλοποίηση της οικονομικής πολιτικής. Αυτή χρησιμοποιείται πλέον τακτικά από τις ΗΠΑ ως δικαιολογία για να εμποδίσουν την εξαγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα, όπως οι ημιαγωγοί, η κβαντική πληροφορική και η τεχνολογία αυτοοδήγησης. Η αυξανόμενη σημασία της τεχνολογίας -θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε τεχνολογικοποίηση- ενός αυξανόμενου φάσματος προϊόντων, από τα πιο εξελιγμένα έως τα σχετικά καθημερινά οικιακά προϊόντα, ανοίγει την πιθανότητα να παγιδευτεί στην παγίδα της ασφάλειας μια σειρά από εξαιρετικά διαφορετικά εμπορεύματα και να γίνουν ώριμα για απαγορεύσεις και απαγορευτικά. Ενθαρρύνει ένα κλίμα παράνοιας, καχυποψίας και φόβου.
Έχουμε βρεθεί κάπου έτσι και στο παρελθόν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και τον Μακαρθισμό. Τότε, η αντίστοιχη έκφραση ήταν «οι κόκκινοι κάτω από το κρεβάτι». Τουλάχιστον τότε, χρειαζόταν μόνο να κοιτάξετε κάτω από το κρεβάτι σας. Στον σύγχρονο κόσμο, όπου σχεδόν κάθε οικιακό αντικείμενο περιέχει πιθανότατα ένα τσιπάκι, ή πολλά μάλιστα, η αναζήτηση για το κακό τσιπάκι θα ήταν ατελείωτη και θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις δυνατότητες των απλών θνητών.
Μπορεί να νομίζετε ότι αστειεύομαι, αλλά ένας αποκαλούμενος Κινέζος εμπειρογνώμονας στο Ηνωμένο Βασίλειο έγραψε πριν από λίγο καιρό μια εργασία για ένα σοβαρό αμυντικό ίδρυμα υποστηρίζοντας ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή τα κινεζικά τσιπ στο ψυγείο ή την τηλεόρασή σας μπορεί να σας κατασκοπεύουν και να συλλέγουν πληροφορίες για να τις στείλουν πίσω στο Πεκίνο.
Εδώ είναι που η τρομολαγνεία για την ασφάλεια συναντά τη λαϊκή κουλτούρα και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την άγνοια και τους παράλογους φόβους των απλών ανθρώπων. Μπορούμε να περιμένουμε έναν χείμαρρο τέτοιου είδους κακόβουλων εικασιών με την αυξανόμενη παρουσία στους δρόμους μας κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, φορτωμένων με την πιο πρόσφατη τεχνολογία και αμέτρητα τσιπ, όχι λιγότερο από τα κινητά κέντρα ψυχαγωγίας, για να μην μιλήσουμε για την τεχνολογία αυτοοδήγησης.
Αυτή είναι η στιγμή που η τυφλή εμμονή με την ασφάλεια μετατρέπεται στο αντίθετό της, όταν η καχυποψία υπονομεύει και υπερκαλύπτει τον αμοιβαίο σεβασμό και την επιδίωξη φιλικών σχέσεων. Η ασφάλεια δεν μπορεί να επιτραπεί να καταβροχθίσει τη βασική ανθρωπιά. Σε τελική ανάλυση, η ανθρωπότητα εξαρτάται από την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση. Αυτό που απαιτείται είναι ισορροπία και αναγνώριση των κινδύνων και των απειλών, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ανθρώπινη συνύπαρξη και σεβασμό των άλλων λαών, όπου κι αν ζουν και όποιες κι αν είναι οι παραδόσεις και οι πολιτισμοί τους.