Πέντε τρόποι με τους οποίους το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει το Ιράν και τι θα χρειαζόταν για να το κάνει

idf.il
Η επιλογή ενός θα μπορούσε να οδηγήσει σε status quo ή στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν το THAAD, ένα από τα πιο προηγμένα αντιπυραυλικά τους συστήματα -μαζί με 100 Αμερικανούς στρατιώτες για το πλήρωμά του- στο Ισραήλ, τα μηνύματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ ότι το Ισραήλ σκοπεύει να ανταποδώσει το χτύπημα στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Robert Givens - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Όποια και αν είναι η ισραηλινή απάντηση, το σύνολο των στόχων που επέλεξαν μπορεί να αποκαλύψει αν η πρόθεσή τους είναι αντίποινα ή κάτι περισσότερο. Μπορούμε ίσως να διακρίνουμε την ισραηλινή στρατηγική πρόθεση ταξινομώντας πέντε γενικές κατηγορίες στόχων κατά σειρά κλιμακούμενου μεγέθους. Το τι χτυπούν θα πρέπει να μας πει τι σκοπεύουν να κάνουν.

Οφθαλμός αντί οφθαλμού: Αποκατάσταση της αποτροπής μέσω της τιμωρίας

Το Ισραήλ μπορεί να επιχειρήσει να αποκαταστήσει την αποτροπή και να τιμωρήσει συμβολικά το Ιράν, κάνοντας ένα εφάπαξ χτύπημα για να καταστρέψει έναν στόχο περιορισμένης σημασίας. Μπορεί να επιλέξουν να επικεντρωθούν σε έναν τέτοιο στόχο για να επιδείξουν την αποφασιστικότητά τους, τόσο για το εγχώριο όσο και για το διεθνές κοινό. Αυτού του είδους ο στόχος αναδεικνύει την ισραηλινή ικανότητα να θέσει σε κίνδυνο οποιοδήποτε μέρος και στέλνει ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα στο Ιράν: τώρα είμαστε πάτσι. Οι περιορισμένοι στόχοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια σημαντική εξέδρα άντλησης πετρελαίου, ένα πολεμικό πλοίο, μια τοποθεσία ραντάρ ή ένα βασικό κέντρο διοίκησης και ελέγχου. Η εκτέλεση ενός τέτοιου πλήγματος θα ήταν ένα σχετικά απλό εγχείρημα για τις IDF χρησιμοποιώντας έναν μικρό αριθμό μέσων σε χρόνο της επιλογής τους. Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να τηλεγραφηθεί αρκετά νωρίτερα για να μειωθούν οι απώλειες αμάχων με τον τρόπο που πολλοί έχουν υποθέσει ότι οι προηγούμενες ανταλλαγές έχουν διαφημιστεί διακριτικά μεταξύ αυτών των αντιπάλων. Αυτός ο τύπος επίθεσης είναι η λιγότερο κλιμακούμενη από τις πιθανές ισραηλινές απαντήσεις και η λιγότερο απαιτητική σε πόρους.

Πρόκειται για μια περιορισμένη προσπάθεια εκ μέρους του Ισραήλ που θα χρησιμοποιούσε οτιδήποτε, από μερικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς που θα εκτοξεύονταν εκτός του ιρανικού εναέριου χώρου μέχρι ένα εφάπαξ χτύπημα που θα περιελάμβανε μερικά μαχητικά αεροσκάφη. Οι IDF βρίσκονται σε πολύ καλή θέση για αυτού του είδους το χτύπημα.

Break the blade: Άρνηση ικανότητας προβολής στρατιωτικής ισχύος

Πέρα από ένα περιορισμένο σύνολο στόχων, το Ισραήλ θα μπορούσε να επιλέξει να αρνηθεί στο Ιράν συγκεκριμένες στρατιωτικές δυνατότητες. Αυτό θα απαιτούσε μια πιο ουσιαστική προσπάθεια από τις IDF, με την αφιέρωση περισσότερων πόρων και ενδεχομένως πολυήμερα πλήγματα στο ιρανικό έδαφος. Σε αυτού του είδους την εκστρατεία, οι IDF θα μπορούσαν να στοχεύσουν εκείνα τα στρατιωτικά μέσα που θέτουν το Ισραήλ σε μεγαλύτερο κίνδυνο: συστοιχίες πυραύλων, τοποθεσίες μη επανδρωμένων αεροσκαφών, υποβρύχια και αεροδρόμια.Η εκστρατεία αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί σε στρατιωτικές φρουρές, σε οδούς εφοδιασμού και σε επιλεγμένα στοιχεία του ιρανικού στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος. Η καταστροφή αυτών των τοποθεσιών θα υποβάθμιζε την ικανότητα του Ιράν να προβάλλει στρατιωτική ισχύ επί του Ισραήλ και των γειτόνων του. Αν και αυτό είναι πιο κλιμακούμενο από τον προηγούμενο στόχο που είχε τεθεί, εξακολουθεί να δείχνει κάποια αυτοσυγκράτηση, καθώς επηρεάζει μόνο τη στρατιωτική ικανότητα.

Για να επιτύχουν την καταστροφή ενός τέτοιου συνόλου στόχων, οι Ισραηλινοί πιθανότατα θα εμπλέξουν ένα σημαντικό τμήμα της πολεμικής τους αεροπορίας. Μαχητικά αεροσκάφη όπως το F1-5I και το F-35 θα διεισδύσουν στον ιρανικό εναέριο χώρο και θα χρησιμοποιήσουν όπλα ακριβείας, όπως το JDAM, για να καταστρέψουν τους στόχους. Αυτό θα έμοιαζε με μια πιο παραδοσιακή αεροπορική εκστρατεία.

Χτυπήστε τους εκεί που πονάει - στο πορτοφόλι

Οι συμβολικοί και στρατιωτικοί στόχοι βλάπτουν μόνο εφαπτομενικά το ιρανικό κρατικό σύστημα και το αποτέλεσμα είναι συχνά παροδικό. Οι πύραυλοι αντικαθίστανται, τα αεροδρόμια ανακατασκευάζονται και οι τοποθεσίες ραντάρ μεταφέρονται. Σε περίπτωση που οι IDF επιδιώξουν να προκαλέσουν πιο μόνιμη ζημιά στην ακεραιότητα του ιρανικού κρατικού ιστού, θα μπορούσαν να επιλέξουν έναν οικονομικό στόχο.

Επιτιθέμενοι σε οικονομικούς στόχους, οι IDF θα προσπαθούσαν να κάνουν πιο δαπανηρή τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της περιφερειακής επιθετικότητας του Ιράν, να μειώσουν την εμπιστοσύνη στην ιρανική ηγεσία και να προκαλέσουν αναστάτωση σε ολόκληρη την κοινωνία του. Η καταστροφή βασικών λιμανιών, πετρελαιοπηγών και εγκαταστάσεων μεταφοράς πετρελαίου θα υποβάθμιζε τους βασικούς οικονομικούς μοχλούς της οικονομίας του Ιράν- η ζημιά σε αυτές τις υποδομές θα επηρέαζε τις ροές κεφαλαίων, τις θέσεις εργασίας, τις εισαγωγές και εξαγωγές και τη διαθεσιμότητα αγαθών για τους πολίτες και τους στρατιώτες του.

Σε αντίθεση με άλλες μεθόδους διατάραξης, η φυσική καταστροφή των υποδομών έχει πιο μακροχρόνιες συνέπειες. Επιπλέον, οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερες τριβές στο οικονομικό σύστημα του Ιράν στοχεύοντας σε βασικά στοιχεία των υποδομών μεταφοράς, όπως σιδηροδρόμους, γέφυρες και αυτοκινητόδρομους. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να καταστραφούν με μικρότερο κίνδυνο για απώλειες αμάχων, με ταυτόχρονη μεγιστοποίηση της διαταραχής στη γενική οικονομία της χώρας.

Η επίθεση σε αυτό το σύνολο στόχων θα ήταν ένα σημαντικό βήμα και ένα σαφές μήνυμα της πρόθεσης του Ισραήλ να κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Ιράν και θα μπορούσε να ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου. Οι IDF θα βασίζονταν επίσης στην αεροπορία τους για να πλήξουν αυτό το σύνολο στόχων. Τα μαχητικά αεροσκάφη θα πρέπει να μεταφέρουν εκρηκτικά μεγαλύτερης κατηγορίας, όπως η GBU 31, μια βόμβα ακριβείας κατηγορίας 2.000 λιβρών, για να εξασφαλίσουν την καταστροφή σκληρών στόχων όπως οι γέφυρες. Όπλα με καθυστερημένη πυροδότηση θα χρειαστούν για λιμενικές εγκαταστάσεις και για να καταστρέψουν οδικούς άξονες και σιδηροδρομικές γραμμές. Επιπλέον, οι IDF μπορεί να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν μέσα επί του εδάφους στο Ιράν για πράξεις δολιοφθοράς.

Κόψτε το κεφάλι του φιδιού ή τραβήξτε τους κυνόδοντές του: εξαλείψτε τους μοχλούς ελέγχου του καθεστώτος

Ενώ το χτύπημα οικονομικών στόχων είναι ένα σημαντικό βήμα στην σκάλα κλιμάκωσης, το επόμενο σκαλοπάτι θα ήταν μια ουσιαστική κίνηση προς τον γενικό πόλεμο. Οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να επιλέξουν να πλήξουν στόχους που είτε αποσταθεροποιούν είτε ενδεχομένως απομακρύνουν το ιρανικό καθεστώς.

Η ιρανική κυβέρνηση διατηρεί αυστηρό έλεγχο των πολιτών της κυρίως με δύο μέσα: την επικοινωνία και τον έλεγχο. Υπάρχουν διάφοροι στόχοι που θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει αυτόν τον έλεγχο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ηγεσία και οι υποδομές των κρατικών μέσων ενημέρωσης, τα κυβερνητικά κέντρα και το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

Η καταλληλότερη εστίαση αυτών των στόχων είναι το IRGC, διότι η υποβάθμισή του θα είχε αντίκτυπο τόσο στις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν όσο και στις δυνατότητες ελέγχου του πληθυσμού. Είναι σημαντικό ότι η καταστροφή των εργαλείων που επιτρέπουν στην κυβέρνηση της Ισλαμικής Επανάστασης να διατηρήσει τον έλεγχο του πληθυσμού της μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική για τον τερματισμό του καθεστώτος όσο και η στοχοποίηση των ίδιων των μεμονωμένων ηγετών. Αυτού του είδους τα χτυπήματα, ωστόσο, θα αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή για τη σημερινή ιρανική ηγεσία και θα βρίσκονταν σε άμεση πορεία προς έναν γενικότερο πόλεμο.

Θα υπήρχε μια μεγάλη ποικιλία ισραηλινών μέσων που θα χρησιμοποιούνταν για την υποβάθμιση των στόχων ελέγχου του καθεστώτος. Θα χρειαστούν αναγνωριστικά μέσα για την παρακολούθηση των κινήσεων των βασικών ηγετών σε πραγματικό χρόνο. Θα χρειαστούν μεγάλα πακέτα κρούσης αεροσκαφών με ποικιλία όπλων για να καταστρέψουν τις τοποθεσίες φρουράς του IRGC. Συνολικά, θα πρόκειται για μια συνεχή προσπάθεια που θα περιλαμβάνει μια διατομή δυνατοτήτων.

Μπορεί να υπάρξει μόνο μία προσπάθεια να καταστραφεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Τέλος, οι IDF θα μπορούσαν να στοχεύσουν το αναδυόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Εδώ και πάνω από μια δεκαετία, πολλοί εικάζουν ότι αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος των Ισραηλινών. Ενώ η εξάλειψη των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη δήλωση, δεν αλλάζει και πολύ τον πόλεμο σήμερα. Εάν οι IDF καταστρέψουν ή προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, το μήνυμα είναι σαφές: Το Ισραήλ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να καταστείλει αυτό που θεωρεί ως υπαρξιακή απειλή του Ιράν για την ύπαρξή του και να επιτύχει μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην περιοχή.

Αυτές οι ενέργειες καθορίζουν σαφώς τη μακροπρόθεσμη πρόθεση του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας την τρέχουσα μάχη με τους Ιρανούς πληρεξουσίους για να προχωρήσει πέρα από την ισοπέδωση των όρων ανταγωνισμού και την εξάλειψη κάθε πιθανής πυρηνικής απειλής. Θέτει επίσης τις βάσεις για να είναι το Ισραήλ η μόνη χώρα στην περιοχή με πυρηνικές δυνατότητες. Παραδείγματα αυτού του τύπου στόχων περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας, εργοτάξια κατασκευής πυραύλων και τοποθεσίες επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πού θα καταλήξει αυτό από άποψη κλιμάκωσης, αλλά πιθανότατα θα εξασφαλίσει πως οι Ιρανοί θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα με όποια μέσα τους απομένουν ή με όποιες διαθέσιμες επιλογές.

Η καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι το δυσκολότερο πρόβλημα για την ισραηλινή οπλοποιία. Οι IDF θα πρέπει να διεισδύσουν στον ιρανικό εναέριο χώρο χρησιμοποιώντας επανδρωμένα αεροσκάφη σε μεγάλα, συντονισμένα πακέτα κρούσης που μεταφέρουν μεγάλης κατηγορίας διεισδυτικά πυρομαχικά. Ο συγχρονισμός των χτυπημάτων θα ήταν κρίσιμος για να διασφαλιστεί ότι τα όπλα θα διεισδύσουν στους στόχους με συντονισμένο τρόπο, με κάθε όπλο να δημιουργεί μια βαθύτερη τρύπα για το επόμενο όπλο.

Αν και αυτό δεν είναι μικρό έργο, οι IDF απέδειξαν την ικανότητά τους για μια τέτοια σύνθετη επίθεση όταν έπληξαν το συγκρότημα στη Βηρυτό με πάνω από 80 βόμβες των 2.000 λιβρών σε ένα συντονισμένο χτύπημα που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Τελικά, μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα επιλέξουν στόχους από τις παραπάνω επιλογές. Η απάντηση θα είναι μια επιστροφή στο status quo, ενώ θα συνεχίσουν τις εκστρατείες τους κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ή θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας πολύ ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης; Ο κόσμος αναρωτιέται και ο κόσμος περιμένει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail