Το τελευταίο κεφάλαιο για τον Άξονα της Αντίστασης ή το σιωνιστικό καθεστώς που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ;

Photo: Social media
Ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κατασκοπείας John Sawers πιστεύει ότι ο Άξονας της Αντίστασης βρίσκεται μπροστά στο τελευταίο του κεφάλαιο, καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει τους περιφερειακούς εχθρούς του με καταστροφική θανατηφόρα δύναμη - και φαινομενικά ατιμώρητο.

Finian Cunningham - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Γράφοντας ένα άρθρο γνώμης στους Financial Times αυτή την εβδομάδα, ο πρώην διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού, MI6, απολαμβάνει την άποψη πως το Ισραήλ βρίσκεται σε μια νικηφόρα πορεία εναντίον της Χεζμπολάχ, της Χαμάς, των Χούτι στην Υεμένη, της Συρίας, του Ιράκ και τελικά του Ιράν, του ηγέτη του άξονα της αντίστασης.

Η αλαζονική σκέψη του πρώην επικεφαλής της MI6 αντανακλά την αλαζονεία και τον παρόμοιο λανθασμένο υπολογισμό μεταξύ των Ισραηλινών και Αμερικανών ηγετών.

Τώρα το Ιράν αντεπιτέθηκε μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Την Τρίτη το βράδυ, έως και 200 βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν το Ισραήλ. Βιντεοσκοπημένο υλικό φαίνεται να δείχνει τους περισσότερους από αυτούς να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Ένα σημαντικό πλήγμα ήταν οι εκτεταμένες ζημιές στην αεροπορική βάση του Ισραήλ Nevatim.

Το κύμα των ιρανικών επιθέσεων αντικατοπτρίζει το προηγούμενο μπαράζ τον Απρίλιο. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με αντίποινα. Φαίνεται ότι οι πύλες του πολέμου έχουν ανοίξει.

Αλλά μήπως η ιρανική απάντηση είναι πολύ λίγη και πολύ αργά; Η μεγάλη καθυστέρηση έχει ενθαρρύνει μόνο το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ ισραηλινό καθεστώς να συνεχίσει την κλιμάκωση.

Η καθυστέρηση στις νόμιμες αμυντικές ενέργειες του Ιράν έχει ερμηνευτεί ως αδυναμία και ως εκ τούτου, το ισραηλινό καθεστώς και οι δυτικοί υποστηρικτές του έχουν κάνει λάθος υπολογισμό.

Γιατί η αλαζονεία του Ισραήλ και των δυτικών υποστηρικτών του;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Πρώτον, το Ισραήλ γνωρίζει ότι έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, με όλη τη δύναμη πυρός που αυτό συνεπάγεται. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Ισραηλινός ηγέτης, γνωρίζει ότι μπορεί να ξεφύγει με μαζικές δολοφονίες, επειδή η Ουάσιγκτον βασίζεται στο Ισραήλ ως τον αυτοκρατορικό της εκτελεστή σε μια ζωτικής σημασίας γεωστρατηγική περιοχή. Το Ισραήλ έχει μια άδεια να σκοτώνει και να γενοκτονεί, εξουσιοδοτημένη από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Η γενοκτονία περισσότερων από 41.000 ανθρώπων στη Γάζα τον τελευταίο χρόνο είχε ως αποτέλεσμα την αδύναμη ρητορική περί εκεχειρίας και «αυτοσυγκράτησης» από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ, ταυτόχρονα, ατελείωτες προμήθειες στρατιωτικής βοήθειας για τη διεξαγωγή αυτής της γενοκτονίας. Ο Νετανιάχου και οι φανατικοί στο υπουργικό του συμβούλιο γνωρίζουν ότι μπορούν να απορρίψουν τις αμερικανικές παραινέσεις περί «εκεχειρίας» και «αυτοσυγκράτησης» ως ανούσια διγλωσσία.

Καθώς το Ισραήλ εντείνει τώρα την επίθεσή του στο Λίβανο με χερσαία εισβολή μετά τους μαζικούς βομβαρδισμούς πολιτικών κέντρων στη Βηρυτό, οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερες πολεμικές δυνάμεις στην περιοχή για να «υπερασπιστούν το Ισραήλ». Τι περισσότερες αποδείξεις χρειάζονται για το ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι απλώς συνένοχη στην ισραηλινή εχθρότητα, αλλά την επικροτεί ενεργά;

Δεύτερον, το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο και είναι αρκετά τρελό για να το χρησιμοποιήσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ανήθικο και αδίστακτο ισραηλινό καθεστώς δεν θα δίσταζε να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους εναντίον των εχθρών του. Η αδίστακτη υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από το ισραηλινό καθεστώς δείχνει πως δε σέβεται το διεθνές δίκαιο ή τους κανόνες του πολέμου. Η αίσθηση του δικαιώματος επιδεινώνεται από τη γνώση ότι έχει επίσης το πυρηνικό οπλοστάσιο της Αμερικής προς υποστήριξη, εάν η πολεμοκαπηλεία του πάει στραβά.

Όμως, η ατιμωρησία που παρέχεται στο ισραηλινό καθεστώς τροφοδοτεί αυτές τις ψυχοπαθητικές τάσεις.

Η μαζική δολοφονία των Παλαιστινίων τον τελευταίο χρόνο συνεχίζεται ανεξέλεγκτα και σε πλήρη θέα του κόσμου. Εξοργιστικά, οι Ισραηλινοί πολιτικοί στέκονται μπροστά στον ΟΗΕ και καταστρέφουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Η περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου είναι εκπληκτική.

Ναι, έχουν εκτοξευθεί ρουκέτες από τον Λίβανο από τη Χεζμπολάχ και πύραυλοι από την Υεμένη από τους Χούθι, και σε δύο περιπτώσεις από το Ιράν. Αλλά σε γενικές γραμμές, αυτές οι επιθέσεις ήταν βελόνες στην κλίμακα των δεινών που προκλήθηκαν στη Γάζα.

Τα αραβικά και ισλαμικά έθνη δεν έκαναν τίποτα για να υπερασπιστούν τους Παλαιστίνιους από τη βάρβαρη γενοκτονία του Ισραήλ που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Πράγματι, ορισμένα από αυτά τα αραβικά κράτη, όπως η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, διευκολύνουν την υπεράσπιση του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Ούτε καν το Ιράν δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς - παρά τη δίκαιη ρητορική του για εκδίκηση και δικαιοσύνη.

Όταν το Ισραήλ βομβάρδισε την πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, σκοτώνοντας έναν κορυφαίο Ιρανό διοικητή, τον Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχέντι, μαζί με αρκετό άλλο στρατιωτικό προσωπικό, η απάντηση του Ιράν ήταν τελικά απρόθυμη.

Τα «ανταποδοτικά» πυραυλικά πλήγματα του Ιράν κατά του Ισραήλ δύο εβδομάδες αργότερα, στις 13 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν με μια χορογραφία που τόνιζε στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες πως η Τεχεράνη δεν επιθυμούσε κλιμάκωση. Ορισμένοι σχολιαστές εξήραν τα ιρανικά πλήγματα ως «αριστοτεχνική» τακτική, αλλά είναι αριστοτεχνικό να επιτρέπεις σε έναν επιτιθέμενο να τη γλιτώνει με φόνο;

Σε μια στήλη εκείνη την εποχή, ο συγγραφέας αυτός υποστήριξε ότι η ισχνή ιρανική απάντηση θα υποκινούσε μόνο περαιτέρω ισραηλινή επιθετικότητα και εγκληματικότητα.

Πέντε μήνες μετά, ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα συνεχίζει να αυξάνεται, η γενοκτονική πολιορκία συνεχίζεται και το Ισραήλ επαναλαμβάνει τώρα την ίδια γενοκτονική επίθεση εναντίον του Λιβάνου.

Και όχι μόνο αυτό, το ισραηλινό καθεστώς έχει επιπόλαια ξεκινήσει ένα όργιο δολοφονιών των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Η εξόντωση του Χασάν Νασράλα και της ηγεσίας της Χεζμπολάχ στις 27 Σεπτεμβρίου με αμερικανικές βόμβες-καταστροφέα που έπεσαν στο αρχηγείο της στη Βηρυτό, σίγουρα εγείρει το ερώτημα: Μήπως το Ιράν και ο Άξονας της Αντίστασης ξεπεράστηκαν;

Το Ιράν εξαπέλυσε τον υπαρξιακό εχθρό του λόγω της αντιληπτής αδυναμίας.

Το να μην απαντήσει στον βομβαρδισμό της πρεσβείας του στη Δαμασκό ήταν ένα πράγμα. Η δολοφονία αρκετών από τους κορυφαίους διοικητές του ήταν κάτι άλλο. Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου -παρουσίαζε την ορκωμοσία του Ιρανού προέδρου Masoud Pezeshkian- ήταν μια άλλη κόκκινη γραμμή που αναβόσβηνε. Η Τεχεράνη δεν έκανε τότε τίποτα για να εκδικηθεί τον θάνατο του Haniyeh παρά την πράξη πολέμου στην πρωτεύουσά της - μέχρι αυτή την εβδομάδα. Δύο μήνες μετά, αλλά γιατί άργησε τόσο πολύ;

Πράγματι, ο πρόεδρος Πεζεσκιάν φέρεται να δήλωσε ότι τα αντίποινα για τη δολοφονία του Χανίγια δεν ελήφθησαν νωρίτερα επειδή οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα εργαστούν για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα. Αυτή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι μια απάτη και αναρωτιέται κανείς αν το Ιράν γνώριζε από την αρχή ότι ήταν μια κενή υπόσχεση. Αλλά με το να την ακολουθήσουν, οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να συμπεράνουν ότι το Ιράν ενεργούσε αδύναμα.

Η βάναυση δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα ήταν αναμφισβήτητα αποτέλεσμα της μοιραίας καθυστέρησης του Ιράν.

Οι διαταραγμένοι ηγέτες του Ισραήλ πιστεύουν ότι μπορούν να ενεργούν ατιμώρητοι, επειδή το έκαναν μέχρι τώρα. Το καθεστώς μπορεί να φτάσει και να σκοτώσει οπουδήποτε, όπως καυχήθηκε ο Νετανιάχου στα Ηνωμένα Έθνη λίγο πριν διατάξει τη δολοφονία του Νασράλα σε ένα τηλεφώνημα από τη Νέα Υόρκη.

Το ισραηλινό κράτος-απατεώνας θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του νόμου για να πραγματοποιεί γενοκτονίες και δολοφονίες επειδή έχει στη διάθεσή του μια αμερικανική στρατιωτική μηχανή και εύπλαστες αμερικανικές ηγεσίες. Η τερατώδης απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα δεν είναι αδρανής και οι εχθροί του Ισραήλ το γνωρίζουν αυτό.

Αλλά πάνω απ' όλα, όπως αλαζονικά παρατήρησε ο επικεφαλής της βρετανικής κατασκοπείας στο άρθρο του στους Financial Times που αναφέρεται παραπάνω, το Ισραήλ μπορεί να «μυριστεί την αδυναμία του Ιράν».

Οι ηγέτες του Ιράν έχουν επανειλημμένα πει ότι δεν θέλουν έναν περιφερειακό πόλεμο. Τα αισθήματα κατά του πολέμου είναι κατανοητά και μεγαλόψυχα. Αλλά η αρετή δεν έχει καμία αξία όταν έχουμε να κάνουμε με ψυχοπαθείς και εγκληματίες πολέμου.

Το Ιράν και ο Άξονας της Αντίστασης αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή. Χρειάζεται μια εντελώς νέα στρατηγική σκέψη.

Δεν είναι σαφές τι μπορούν να κάνουν το Ιράν και οι σύμμαχοί του. Αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν έτσι όπως είναι. Ουσιαστικά κρατούνται όμηροι από το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ ισραηλινό καθεστώς και σκοτώνονται μεθοδικά. Το να μην κάνεις τίποτα μπροστά στην επιθετικότητα είναι μοιραίο.

Σε μια ομιλία του λίγο πριν από το θάνατό του την περασμένη εβδομάδα, ο Χασάν Νασράλα το είπε αυτό: το σωστό πρέπει να γίνει, και ας γίνει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail