Να γιατί ο Πούτιν αποφάσισε να στείλει πυρηνικό μήνυμα στην Ουάσινγκτον

Sputnik / Ramil Sitdikov
Η απόφαση αυτή είχε καθυστερήσει από καιρό και αποτελεί απάντηση στην απερίσκεπτη επιθετικότητα της Ουάσινγκτον

Η επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας δεν είναι σίγουρα ένα αυθόρμητο βήμα. Έχει καθυστερήσει από καιρό και συνδέεται με το γεγονός ότι το σημερινό επίπεδο ατομικής αποτροπής έχει αποδειχθεί ανεπαρκές. Ιδιαίτερα δεδομένου πως απέτυχε να αποτρέψει τη Δύση από το να διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της χώρας μας.

Του Ντμίτρι Σουσλόφ, μέλους του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, αναπληρωτή διευθυντή της Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνούς Πολιτικής στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας και εμπειρογνώμονα της Λέσχης Βαλντάι - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Μέχρι πρόσφατα, η επιθυμία να μας επιφέρει μια στρατηγική ήττα θεωρούνταν παράλογη και αδύνατη, δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μια πυρηνική υπερδύναμη. Αποδεικνύεται όμως ότι λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε ορισμένα μυαλά στη Δύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σημερινό επίπεδο πυρηνικής αποτροπής έχει αποδειχθεί ανεπαρκές μπροστά στην αυξανόμενη εμπλοκή του μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη σύγκρουση εναντίον της Ρωσίας, η οποία έχει ήδη μετατραπεί σε συζητήσεις για πλήγματα από δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στο έδαφός μας.

Από αυτή την άποψη, η μείωση του ορίου για τη χρήση ατομικών όπλων και η διεύρυνση του αριθμού των καταστάσεων στις οποίες η Μόσχα επιτρέπει αυτό το βήμα είναι εδώ και καιρό καθυστερημένη. Όπως και η διατύπωση της προηγούμενης έκδοσης του δόγματος, η οποία ανέφερε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων σε μια μη πυρηνική σύγκρουση ήταν δυνατή μόνο σε περίπτωση απειλής της ίδιας της ύπαρξης της Ρωσίας ως κράτους, δεν ήταν πλέον σύμφωνη με τις παγκόσμιες πραγματικότητες. Τώρα το όριο αυτό έχει μειωθεί και η χρήση πυρηνικών όπλων σε μια μη πυρηνική σύγκρουση είναι δυνατή σε περίπτωση κρίσιμης απειλής της κυριαρχίας της χώρας.

Επαναλαμβάνω: όχι η ίδια η ύπαρξη του κράτους μας, αλλά κρίσιμες απειλές κατά της κυριαρχίας του.

Γι' αυτό και επιτρέπεται πλέον η χρήση πυρηνικών όπλων τόσο εναντίον ενός μη πυρηνικού κράτους που διαπράττει επίθεση όσο και εναντίον πυρηνικών κρατών που την υποστηρίζουν. Αυτό αποτελεί απάντηση στον πόλεμο δι' αντιπροσώπων που διεξάγεται εναντίον μας και ο οποίος γίνεται όλο και πιο έντονος.

Όσον αφορά τη δημόσια ανακοίνωση των αλλαγών από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτή σχετίζεται φυσικά με τη συζήτηση που ανέφερα προηγουμένως σχετικά με τη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στο έδαφός μας. Η Ρωσία πιστεύει πραγματικά ότι αυτό θα σήμαινε τη μετάβαση στον άμεσο πόλεμο και προκειμένου να περάσει αυτό το μήνυμα, ο πρόεδρος αποφάσισε να ανακοινώσει κάποιες αλλαγές και συγκεκριμένες εκδηλώσεις μείωσης του πυρηνικού ορίου εδώ και τώρα για να δείξει στη Δύση ότι οι κίνδυνοι για αυτήν αυξάνονται. Και πρέπει να καταλάβουν ότι η είσοδος σε άμεσο πόλεμο εναντίον μας θα ήταν πολύ χειρότερη γι' αυτούς από την ήττα της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των μερών που δεν εμπλέκονται στη σύγκρουσή μας με τη Δύση, η προσωπική μου εμπειρία από την επικοινωνία με εμπειρογνώμονες από τέτοιες χώρες δείχνει ότι η Κίνα, παρά τη δημόσια στάση της για το απαράδεκτο της χρήσης πυρηνικών όπλων, την ανάγκη αποπυρηνικοποίησης και σχεδόν την απαγόρευση των ατομικών βομβών, κατανοεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ρωσία. Κατανοεί επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της αποτροπής, παρόλο που πρεσβεύει το δόγμα της μη πρώτης χρήσης πυρηνικών όπλων.

Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία πρέπει να εντείνει ποιοτικά τις εργασίες της με τις φιλικές χώρες σε θέματα πυρηνικής πολιτικής και να πείσει τους εταίρους μας ότι η μείωση του ορίου για τη χρήση πυρηνικών όπλων αποσκοπεί στην εξάλειψη της χρήσης τους ή τουλάχιστον στη μείωση του κινδύνου ενός τέτοιου βήματος. Είμαι βέβαιος πως η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, η πλειοψηφία του κόσμου, θα το καταλάβει αυτό.

Παρεμπιπτόντως, οι πρόσφατες εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για επανάληψη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συνθήκη START έγιναν ακριβώς για να διευκολυνθεί η διεξαγωγή ενός υβριδικού πολέμου εναντίον μας, και ακόμη και για να διευκολυνθούν οι Αμερικανοί να εισέλθουν σε έναν άμεσο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ θέλουν να βγάλουν το θέμα από το προσκήνιο και να προσποιηθούν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των ατομικών όπλων και του πολέμου δι' αντιπροσώπων που ήδη διεξάγουν. Για τον σκοπό αυτό, θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις για τους πυρηνικούς εξοπλισμούς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία απορρίπτει τώρα αυτές τις διαπραγματεύσεις, επειδή πρώτα οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να μας προκαλέσουν μια στρατηγική ήττα. Μόνο τότε θα επιστρέψουμε σε ένα διάλογο για την στρατηγική σταθερότητα. Αυτό είναι απολύτως σωστό, διότι η σύνδεση μεταξύ πυρηνικών και μη πυρηνικών όπλων υπήρχε πάντα. Από την πρώτη χρήση της ατομικής βόμβας από την ίδια την Ουάσινγκτον το 1945, ο στόχος αυτού του μέσου ήταν να εξασφαλίσει την υπεροχή στον συμβατικό πόλεμο και στη συνέχεια στον πυρηνικό πόλεμο. Οι ΗΠΑ, επαναλαμβάνω, θέλουν να καταστρέψουν αυτή τη λογική και η Ρωσία, φυσικά, δεν ενδιαφέρεται.


* Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail