Ολοκληρωτικός πόλεμος του Ισραήλ κατά του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράν

Freepen.gr - Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις ενέργειες κατά του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράν μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από τη Χεζμπολάχ, γράφει το southfront.press.

Η απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου. Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο είχαν στόχο την Καισάρεια, όπου βρίσκεται η ιδιωτική κατοικία του Νετανιάχου. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι δύο από τα drones αναχαιτίστηκαν, αλλά το τρίτο κατάφερε να πλήξει ένα «κτίριο» στην παραλιακή πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Τελ Αβίβ.

Αργότερα, το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε πως χτυπήθηκε η ιδιωτική κατοικία του Νετανιάχου στην Καισάρεια. Ωστόσο, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του, Σάρα, δεν βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα της επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και πως δεν υπήρξαν θύματα από το χτύπημα.

Μετά την επίθεση, ο Νετανιάχου δήλωσε αργότερα σε δήλωσή του ότι «οι πράκτορες του Ιράν που προσπάθησαν να δολοφονήσουν εμένα και τη σύζυγό μου σήμερα έκαναν ένα πικρό λάθος». Η δήλωση θεωρήθηκε ως ευθεία κατηγορία κατά του Ιράν.

Απαντώντας στην κατηγορία αυτή, η μόνιμη αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «έχει ήδη απαντήσει στο ισραηλινό καθεστώς» και πως «η εν λόγω ενέργεια πραγματοποιήθηκε από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Σε απάντηση στην απόπειρα δολοφονίας, οι IDF κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους στο Λίβανο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 20ής και 21ης Οκτωβρίου επιτέθηκε στα υποκαταστήματα της συνδεδεμένης με τη Χεζμπολάχ αλ Κάιντ αλ Χασάν και σε άλλες οικονομικές οργανώσεις της ομάδας.

Τουλάχιστον 11 πλήγματα αναφέρθηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, με περισσότερα στο νότιο Λίβανο και στη βορειοανατολική περιοχή της κοιλάδας Beqaa.

Επίσης, στις 21 Οκτωβρίου, οι IDF ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση που έπληξε την ιδιαίτερα ασφαλής γειτονιά al-Mazzeh στη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό. Ο εκπρόσωπος των IDF αντιναύαρχος Daniel Hagari δήλωσε ότι το χτύπημα στόχευσε τον επικεφαλής του οικονομικού βραχίονα της Χεζμπολάχ που ήταν υπεύθυνος για τη διοχέτευση μετρητών από το Ιράν στην ομάδα.

Ο Hagari δεν κατονόμασε τον φερόμενο ως αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, αλλά δήλωσε ότι βρισκόταν στη θέση αυτή μόλις λίγες εβδομάδες από τότε που σκοτώθηκε ο προκάτοχός του.

Στις 22 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ιδιωτική κατοικία του Νετανιάχου.

Ο επικεφαλής του γραφείου μέσων ενημέρωσης της Χεζμπολάχ, Μοχάμαντ Αφίφ, δήλωσε ότι αν στην προηγούμενη επίθεση ο Νετανιάχου δεν είχε πληγωθεί, «οι επόμενες ημέρες και νύχτες και τα [πεδία] μάχης είναι μεταξύ μας». Ο ίδιος φάνηκε να υπαινίσσεται ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να πραγματοποιήσει παρόμοιες απόπειρες στο μέλλον.

Παρά την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ εξέταζε το ενδεχόμενο να επιτεθεί στα σπίτια υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης επίθεσης στο Ιράν ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Συνολικά, το Ισραήλ προφανώς βλέπει την απόπειρα δολοφονίας ως μια ευκαιρία για να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την επίθεση κατά του Ιράν και των συμμάχων του στη Μέση Ανατολή. Η περιοχή φαίνεται να κινείται αργά αλλά σταθερά προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail