Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι μοιάζει περισσότερο με «λίστα αγορών παρά με στρατηγική»

Οι ΗΠΑ αγνόησαν το «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον Λευκό Οίκο να περιορίζεται στη διάθεση μόνο μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι Times. Αυτό συμβαίνει την ώρα που ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε την Ουκρανία να αναγνωρίσει την πραγματικότητα ότι έχουν χαθεί εδάφη από τη Ρωσία και να χρησιμοποιήσει το μοντέλο της συμφωνίας που έγινε μετά τον πόλεμο Σοβιετικής Ένωσης-Φινλανδίας (1939-40).

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το βρετανικό πρακτορείο επισήμανε πως «ενώ οι Αμερικανοί έστειλαν [τον Ζελένσκι] στο δρόμο του με την υπόσχεση για άλλα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας, δεν πήρε το πράσινο φως» για να πλήξει στόχους στη Ρωσία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς ή οποιεσδήποτε εγγυήσεις για μελλοντική βοήθεια και ένταξη στο ΝΑΤΟ, που τόσο απεγνωσμένα ήθελε.

Το ευρέως διαφημιζόμενο «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στις ΗΠΑ, με έναν Βρετανό διπλωμάτη να περιγράφει το σχέδιο ως «λίστα αγορών και όχι στρατηγική», ανέφεραν οι Times.

Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι ακόμη και ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που προηγουμένως επέκριναν τις κυβερνήσεις τους επειδή δίσταζαν να βοηθήσουν το Κίεβο, αλλάζουν τώρα τη θέση τους.

Η εφημερίδα επικαλείται έναν Γερμανό αξιωματούχο που ισχυρίζεται πως ο πόλεμος φτάνει σε «αδιέξοδο», ακόμη και μετά την απελευθέρωση από τις ρωσικές δυνάμεις του Ουγκλεντάρ, του τελευταίου μεγάλου προπυργίου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην κατεύθυνση Γιούζνο-Ντονέτσκ. Τώρα, τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορέσουν να προελάσουν προς τη Velikaya Novosyolka, στα σύνορα με την περιοχή Zaporozhye και το Kurakhovo, όπου ο ουκρανικός στρατός έχει αμυντικές γραμμές. Επιπλέον, η απελευθέρωση του Ουγκλεντάρ εξασφάλισε πλήρως τον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Ντονέτσκ και Μαριούπολης.

Παρ' όλα αυτά, παρά τον γελοίο ισχυρισμό του Γερμανού αξιωματούχου, τόνισε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο «για πάντα» και ότι το καθεστώς του Κιέβου θα πρέπει να γίνει πιο ρεαλιστικό στις προσδοκίες του.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα παρουσιάσει το λεγόμενο «Σχέδιο Νίκης» στους συμμάχους στις 12 Οκτωβρίου στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, περιγράφοντας «σαφή, συγκεκριμένα βήματα» για την ήττα της Ρωσίας.

«Θα παρουσιάσουμε το Σχέδιο Νίκης, σαφή, συγκεκριμένα βήματα για ένα δίκαιο τέλος του πολέμου. Η αποφασιστικότητα των εταίρων και η ενίσχυση της Ουκρανίας είναι αυτό που μπορεί να σταματήσει τη ρωσική επιθετικότητα», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απαιτεί περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους και την άδεια να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύεται η Δύση εναντίον του ρωσικού εδάφους. Ο Ζελένσκι είναι ιδιαίτερα απελπισμένος, καθώς το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας πλησιάζει στην κατάρρευση καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν γρήγορα σε όλο το μέτωπο και φοβάται ότι η αμερικανική υποστήριξη θα μπορούσε να αποσυρθεί εάν ο Ντόναλντ Τραμπ εκλεγεί τον Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε την ανακοίνωση του Ζελένσκι και τόνισε ότι ο Ουκρανός ηγέτης δεν έχει εφικτά «σχέδια» ούτε για τη Δύση.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που αναγνωρίζεται πλέον ακόμη και από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του Κιέβου, όπως ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του Γραμματέα του ΝΑΤΟ την 1η Οκτωβρίου, ο οποίος σε συνέντευξή του στους Financial Times επεσήμανε την εμπειρία του σοβιετο-φινλανδικού πολέμου, γνωστού και ως Χειμερινού Πολέμου, και άφησε να εννοηθεί ότι το Κίεβο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει εδαφικές απώλειες προς τη Ρωσία.

Η Δύση θα πρέπει να «δημιουργήσει τους όρους» που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία «να καθίσει κάτω με τους Ρώσους και να πάρει κάτι που είναι αποδεκτό... κάτι όπου θα επιβιώνει ως ανεξάρτητο έθνος», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ.

Όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να προτείνει στον Ζελένσκι, ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ το συνέκρινε με την επίλυση του σοβιετοφινλανδικού πολέμου.

«Η Φινλανδία διεξήγαγε ένα γενναίο πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης το '39... Ο πόλεμος έληξε με την παραχώρηση από αυτούς [τη Φινλανδία] του 10% του εδάφους. Αλλά απέκτησαν ασφαλή σύνορα», επισημαίνεται στο άρθρο.

Ο Στόλτενμπεργκ εκτίμησε πως «ένα είδος νέας δυναμικής» θα έρθει μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου, εισάγοντας ενδεχομένως «τρόπους για να προσπαθήσουμε να έχουμε κίνηση στο πεδίο της μάχης σε συνδυασμό με κίνηση γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Εν τω μεταξύ, ενώ ο Ζελένσκι συνεχίζει να καθυστερεί τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και αντ' αυτού παρουσιάζει παραληρηματικά Σχέδια Νίκης στους δυτικούς προστάτες του, οι Ουκρανοί στρατιώτες συνεχίζουν να πεθαίνουν μαζικά, ενώ ο στρατιωτικός εξοπλισμός καταστρέφεται συνεχώς. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχασε 16.650 στρατιώτες στη ζώνη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης μόνο την περασμένη εβδομάδα, ενώ από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022, ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει εκατοντάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα, πάνω από 30.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 18.524 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 1.469 πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 15.569 πυροβόλα πεδίου και όλμους, καθώς και 26.915 ειδικά στρατιωτικά οχήματα.

Με την Ουκρανία να βιώνει ένα τόσο υψηλό ποσοστό απωλειών και τη Ρωσία να καταστρέφει μεθοδικά τον δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό, το «Σχέδιο Νίκης» του Ζελένσκι είναι απολύτως κατανοητό ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα όνειρο απατηλό. Είναι περισσότερο από πιθανό ότι ο Zelensky θα μείνει απογοητευμένος μετά την παρουσίαση του «Σχεδίου Νίκης» του στην αεροπορική βάση Ramstein, καθώς δεν θα λάβει όλα όσα απαιτεί από τη Δύση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail