Photo: Israeli Prime Minister Netanyahu Delivers Joint Remarks with Secretary Pompeo and Bahraini Foreign Minister Al-Zayani by Ron Przysucha / U.S. Department of State from United States, PDM |
Η πρωτοφανής επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου συγκλόνισε τον κόσμο. Τα χέρια του Μπενιαμίν Νετανιάχου έτρεμαν καθώς διάβαζε τις αντεκδικήσεις. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τη Ρωσία.
Το Ιράν δείχνει σε όλους τι είναι τι
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί δήλωσε ότι η Τεχεράνη, πλήττοντας το Ισραήλ το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, άσκησε το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε μόνο για να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ασφαλείας «που είναι υπεύθυνες για τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο».
«Η δράση μας ολοκληρώνεται, εκτός εάν το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει να προσκαλέσει περαιτέρω αντίποινα. Σε αυτό το σενάριο, η απάντησή μας θα είναι μεγαλύτερη και ισχυρότερη. Οι εγκάθετοι του Ισραήλ έχουν τώρα αυξημένη ευθύνη να χαλιναγωγήσουν τους πολεμοκάπηλους στο Τελ Αβίβ αντί να εμπλακούν στην ανοησία τους», έγραψε ο υπουργός στην πλατφόρμα X.
Η μεγάλη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ απέδειξε ότι το Ιράν είναι σε θέση να ξεπεράσει την αεράμυνα του Ισραήλ. Το Ιράν απέδειξε επίσης πως μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ αν το θελήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν το Ιράν είχε πρόθεση να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και τους βαλλιστικούς πυραύλους του για αυτό.
Η απάντηση του Ιράν δεν αντιστοιχεί στις ενέργειες του Ισραήλ
Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που δε μας επιτρέπουν να επιβεβαιώσουμε ότι αυτή ήταν η κατάλληλη απάντηση του Ιράν στις ενέργειες του Ισραήλ.
Οι πληροφορίες για το χτύπημα αποκαλύφθηκαν εκ των προτέρων αναφέροντας τον χρόνο και ακόμη και τους στόχους - στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αν και η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι δεν προειδοποίησε κανέναν, δεν άλλαξε ανάλογα τα σχέδιά της στο πλαίσιο της διαρροής. Έτσι, το Ισραήλ εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και είτε αφαίρεσε είτε έκρυψε εξοπλισμό στις στρατιωτικές του βάσεις.
Πολλοί αναρωτιούνται τι πρόκειται να αλλάξει μετά την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου. Η απάντηση είναι απλή: Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει... Το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του από τον Λίβανο; Όχι. Άρχισε να βομβαρδίζει ξανά τον Λίβανο.
Ζήτησε το Ισραήλ ειρήνη με όλους; Όχι.
Σταμάτησε το Ισραήλ να σκοτώνει τους κατοίκους της παλαιστινιακής Γάζας; Όχι.
Ας συγκρίνουμε τώρα τις ζημιές. Το Ισραήλ έχει εξολοθρεύσει:
- την ηγεσία της Χαμάς,
- την ηγεσία της Χεζμπολάχ,
- αρκετούς υψηλόβαθμους στρατηγούς του IRGC,
- Ιρανούς πυρηνικούς φυσικούς,
- τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραήμ Ραΐσι (ανεπίσημα, αλλά ο θάνατός του φαίνεται πολύ ύποπτος),
- 40.000 Παλαιστίνιους πολίτες.
Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και δεν είναι σαφές πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην κατεστραμμένη πατρίδα τους.
Όλα αυτά είναι στη μία πλευρά της κλίμακας. Τι είναι στην άλλη πλευρά; Μερικοί κρατήρες σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η απάντηση του Ιράν φαίνεται να είναι κυρίαρχη και ισχυρή, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου ισότιμη ανταλλαγή ζημιών.
Κανείς δεν έχει κηρύξει πόλεμο σε κανέναν. Στην πραγματικότητα, όλα θυμίζουν την προηγούμενη πυραυλική επίθεση τον Απρίλιο (που όλοι έχουν ήδη ξεχάσει) με μια μικρή αύξηση του αριθμού των πυραύλων.
Τα χέρια του Νετανιάχου έτρεμαν, ήταν σε σύγχυση
Υπάρχει μια πολύ θετική πτυχή σε όλα αυτά για τη Ρωσία. Τα χέρια του Νετανιάχου έτρεμαν όταν σχολίαζε το χτύπημα. Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν είναι σίγουρος για την έκβαση της σύγκρουσης. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεσμεύτηκε να λάβει αντίποινα κατά του Ιράν.
«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Μέχρι στιγμής ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας της πυραυλικής επίθεσης του Ισραήλ στον Λίβανο και όχι στο Ιράν. Αυτό υποδηλώνει ότι κάτι έχει πάει στραβά για το tandem ΗΠΑ-Ισραήλ. Ως εκ τούτου, όλοι οι δυτικοί πύραυλοι αεράμυνας, καθώς και άλλα όπλα, θα πάνε τώρα στο Ισραήλ και όχι στην Ουκρανία.