Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο απολογισμός των θανάτων από τον τυφώνα Μίλτον θα μπορούσε να είναι απολύτως καταστροφικός

Ένα τείχος νερού ύψους 15 μέτρων πρόκειται να χτυπήσει κατευθείαν σε μια μεγάλη αμερικανική πόλη. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη μητροπολιτική περιοχή Tampa Bay και εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς είναι πολύ πυκνά συγκεντρωμένοι κατά μήκος της ακτής. Οι περισσότεροι από αυτούς προσπαθούν να εκκενώσουν την περιοχή, αλλά υπάρχει προφανώς μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής που επιλέγουν να μην το κάνουν. Αυτό είναι πολύ ανόητο, διότι τα σπίτια τους πρόκειται να βρεθούν κάτω από το νερό. 

Michael Snyder - themostimportantnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Δυστυχώς, πολλοί από αυτούς που προσπαθούν να απομακρυνθούν έχουν κολλήσει σε εξαιρετικά μεγάλα μποτιλιαρίσματα. Αυτοί που έχουν ξεμείνει από βενζίνη καθώς κάθονται σε αυτά τα μποτιλιαρίσματα ανακαλύπτουν πως πολλά βενζινάδικα έχουν ήδη ξεμείνει εντελώς από καύσιμα. Στην πραγματικότητα, όπως θα δείτε παρακάτω, το CNN αναφέρει ότι 1.300 βενζινάδικα της Φλόριντα έχουν πλέον ξεμείνει από βενζίνη και κάθε ώρα που περνάει όλο και περισσότερα βενζινάδικα στερεύουν.  Είτε εκούσια είτε ακούσια, τεράστιος αριθμός ανθρώπων θα καταλήξει να εγκλωβιστεί σε αυτή την καταιγίδα, και ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι εξαιρετικά υψηλός.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, φαίνεται πως αυτή θα είναι «η χειρότερη καταιγίδα που έχει επηρεάσει την περιοχή της Τάμπα τα τελευταία 100 χρόνια»:
«Εάν η καταιγίδα παραμείνει στην τρέχουσα τροχιά, θα είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα έχει πλήξει την περιοχή της Τάμπα τα τελευταία 100 χρόνια», προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην Τάμπα, προσθέτοντας: «Ο Μίλτον συνεχίζει να αποτελεί μια δυνητικά καταστροφική απειλή για τμήματα της ακτή της δυτικής Φλόριντα».
Πριν από 100 χρόνια, δε ζούσαν πολλοί άνθρωποι σε αυτό το μέρος της Φλόριντα.

Σήμερα, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη μητροπολιτική περιοχή του κόλπου της Τάμπα.

Νωρίς την Τρίτη, ο Milton είχε υποβαθμιστεί σε καταιγίδα κατηγορίας 4, αλλά στη συνέχεια ενισχύθηκε ξανά και οι σταθεροί άνεμοι επανήλθαν έως και 155 mph:
Ο Μίλτον ενισχύθηκε εκπληκτικά γρήγορα τη Δευτέρα, με τους διατηρούμενους ανέμους του να φτάνουν τα 180 μίλια/ώρα. Την Τρίτη η ταχύτητα των ανέμων μειώθηκε δραματικά, αν και εξακολουθούσε να είναι μια σφοδρή καταιγίδα κατηγορίας 4. Το απόγευμα της Τρίτης ανέβηκε ξανά στους 155, λίγο κάτω από την κατηγορία 5. Οι διακυμάνσεις αναμένονταν καθώς η καταιγίδα πλησιάζει στη Φλόριντα, δήλωσε ο Τζον Καντζιαλόζι, ειδικός του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων.
Καθώς γράφω αυτό το άρθρο, οι διατηρούμενοι άνεμοι έχουν επιστρέψει στα 165 μίλια την ώρα, και αυτό καθιστά τον Μίλτον επισήμως και πάλι καταιγίδα κατηγορίας 5.

Πρόκειται για μια πολύ, πολύ ασυνήθιστη καταιγίδα.

Σύμφωνα με ένα μετεωρολόγο, ο Milton πραγματοποίησε «περισσότερα από 58.000 κεραυνούς σε μόλις 14 ώρες»:
Η ποσότητα των αστραπών στον τυφώνα Μίλτον «δε μοιάζει με κανένα άλλο γεγονός» που έχει δει ποτέ ο μετεωρολόγος Κρις Βαγκάσκι στη λεκάνη του Ατλαντικού.

Το eyewall του τυφώνα Μίλτον, όπου βρίσκονται οι ισχυρότεροι άνεμοι της καταιγίδας, παρουσίασε περισσότερους από 58.000 κεραυνούς σε μόλις 14 ώρες, σύμφωνα με τον Vagasky, μετεωρολόγο στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.

Αυτό είναι πάνω από ένας κεραυνός κάθε δευτερόλεπτο, κάτι που χαρακτήρισε «εκπληκτικό».
Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.

Φυσικά η πιο επικίνδυνη πτυχή αυτής της καταιγίδας για όσους ζουν ακριβώς κατά μήκος της ακτής θα είναι το κύμα καταιγίδας.

Προβλέπεται ότι ένας τοίχος 15 ποδιών θα χτυπήσει την Τάμπα σαν βαριοπούλα και η δήμαρχος της Τάμπα προειδοποιεί πως όσοι επιλέγουν να μείνουν «θα πεθάνουν»:
Η δήμαρχος της Τάμπα, μιας πόλης που βρίσκεται στο στόχαστρο του τυφώνα Μίλτον, εξέδωσε μια σοβαρή προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Φλόριντα που δεν ακούνε τις εκκλήσεις για εκκένωση ενόψει της καταιγίδας.

«Αν επιλέξετε να μείνετε… θα πεθάνετε», είπε ευθαρσώς η δήμαρχος Τζέιν Κάστορ στο CNN, μιλώντας για τους κινδύνους του Milton, ενός «κυριολεκτικά καταστροφικού» τυφώνα κατηγορίας 5 που οδεύει προς την πολιτεία Sunshine.
Μια παρουσιάστρια του Weather Channel ονόματι Jen Carfagno χρησιμοποίησε CGI για να προσπαθήσει να δείξει στους θεατές της πώς θα μοιάζει μια καταιγίδα 15 ποδιών
Στη συνέχεια, η Carfagno άφησε την προσομοίωση να ανέβει πάνω από τα εννέα πόδια - πολύ πάνω από το κεφάλι της. Ο ορμητικός χείμαρρος είχε χτυπήσει τον δεύτερο όροφο κοντινών σπιτιών.

Είπε: «Υπάρχουν λίγα μέρη που είναι ασφαλή όταν το νερό ανεβαίνει τόσο ψηλά».

Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι ο τυφώνας Μίλτον θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προκαλέσει κύματα καταιγίδας ύψους 15 ποδιών, πολύ υψηλότερα από τα τρομακτικά εννέα πόδια που δείχνει το Weather Channel.
Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του κόλπου της Τάμπα είναι μόλις μόλις πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Έτσι θα υπάρχει πολύ μικρή αντίσταση καθώς ένας τοίχος νερού ύψους 15 ποδιών αρχίζει να σπάει τα πάντα.

Ευτυχώς, μεγάλος αριθμός ανθρώπων αποφάσισαν να απομακρυνθούν, αλλά αυτό δημιουργεί επίσης κυκλοφοριακή συμφόρηση επικών διαστάσεων
Οι αυτοκινητόδρομοι έχουν μποτιλιαριστεί τις τελευταίες 48 ώρες καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνονται από τον τυφώνα Μίλτον και ο χρόνος τελειώνει πριν είναι πολύ αργά για να διαφύγουν στην ασφάλεια. «Πάνω από ένα εκατομμύριο» άνθρωποι βρίσκονται υπό διαταγές εκκένωσης, δήλωσε στο AccuWeather ο Κέβιν Γκάθρι, εκτελεστικός διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Φλόριντα το πρωί της Τρίτης. Έχουν εκδοθεί υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης σε περιοχές σε περισσότερες από δώδεκα κομητείες της Φλόριντα. «Έχουμε έτοιμα περισσότερα από αρκετά καταφύγια», είπε ο Γκάθρι, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι μπορούν να επισκεφτούν το FloridaDisaster.org για να μάθουν πού είναι ανοιχτά καταφύγια στη γειτονιά τους.
Όσοι δεν γέμιζαν τα οχήματά τους νωρίτερα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, επειδή 1.300 βενζινάδικα της Φλόριντα έχουν ήδη ξεμείνει εντελώς τα καύσιμα
Τα βενζινάδικα σε πολλές περιοχές της Φλόριντα τελειώνουν από βενζίνη, καθώς οι κάτοικοι προετοιμάζονται για τον τυφώνα Μίλτον.

Η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει αυξηθεί καθώς ορισμένοι κάτοικοι στο μονοπάτι του Μίλτον προσπαθούν να τροφοδοτηθούν με καύσιμο πριν την εκκένωση. Άλλοι που σχεδιάζουν να μείνουν στη θέση τους προσπαθούν να γεμίσουν δεξαμενές αερίου, ώστε να μπορούν να τροφοδοτούν τις γεννήτριές τους σε περίπτωση που χάσουντην  ηλεκτρική ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η υπηρεσία παρακολούθησης τιμών φυσικού αερίου GasBuddy ανέφερε ότι από τις 2 μ.μ. το απόγευμα της Τρίτης, το 17,4% των πρατηρίων σε όλη την επικράτεια ήταν χωρίς καύσιμα, μια δραματική αύξηση από μόλις 3% τη Δευτέρα. Με περίπου 7.500 πρατήρια στην πολιτεία, αυτή η εκτίμηση σημαίνει πως υπάρχουν περίπου 1.300 επί του παρόντος χωρίς βενζίνη.
Θα υπάρχουν πολλοί που δε θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα ​​εγκαίρως λόγω αυτής της έλλειψης βενζίνης.

Εν τω μεταξύ, όσοι τα καταφέρνουν ανακαλύπτουν ότι πολλά ξενοδοχεία στη βόρεια Φλόριντα και τη Τζόρτζια χρεώνουν γελοία υψηλές τιμές:
Ένα ξενοδοχείο Marriott πρόσφερε ένα δωμάτιο για δύο διανυκτερεύσεις αυτήν την εβδομάδα για 548 $ ανά διανυκτέρευση – ή 707 $ για επισκέπτες που ήθελαν να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους.
Συγκριτικά, το ίδιο δωμάτιο είναι διαθέσιμο τον Νοέμβριο για 94 $ ανά διανυκτέρευση.

«Θλιβερό και απάνθρωπο», έγραψε ένα άτομο.

Η γυναίκα που εντόπισε την τεράστια διαφορά τιμής, η Suzannah Collins, είπε ότι είχε υποβάλει καταγγελία στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Φλόριντα.
Είναι ηθικά λάθος για τα ξενοδοχεία να εξοργίζουν πελάτες με αυτόν τον τρόπο κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης απειλητικής για τη ζωή κρίσης.

Όσοι αποφάσισαν να αυξήσουν τις τιμές τους θα πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους.

Δυστυχώς, υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην κεντρική Φλόριντα που έχουν αποφασίσει να μην εκκενώσουν καθόλου
Στο Riverview, αρκετοί οδηγοί που περίμεναν σε μια μεγάλη ουρά για βενζίνη το πρωί της Τρίτης δήλωσαν πως δεν σχεδιάζουν να απομακρυνθούν.

«Νομίζω ότι απλά θα μείνουμε, ξέρετε - θα το αντέξουμε», δήλωσε ο Martin Oakes, από το Apollo Beach. «Έχουμε ανεβάσει τα παντζούρια, το σπίτι είναι έτοιμο. Αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ».

Ο Ραλφ Ντάγκλας, από το Ράσκιν, δήλωσε ότι και αυτός θα μείνει στη θέση του, εν μέρει επειδή ανησυχεί πως θα ξεμείνει από βενζίνη προσπαθώντας να επιστρέψει μετά την καταιγίδα ή θα μπλοκαριστεί από συντρίμμια.
Κάποιοι από αυτούς που επέλεξαν να μείνουν θα βρουν τρόπο να επιβιώσουν.

Άλλοι όχι.

Στο τέλος, είναι πιθανό να πρόκειται για μια από τις πιο καταστροφικές καταιγίδες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNBC, προβλέπεται ότι θα προκληθούν ζημιές περίπου 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα «χειρότερο σενάριο»
Το δυναμικό του τυφώνα Milton που μπορεί να συμβεί μια φορά τον αιώνα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τη δυνατότητα να αφήσει πίσω του καταστροφές που πλησιάζουν τα 175 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο σε ένα χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές της Wall Street.

Αυτό θα ήταν επιπλέον της καταστροφής που έχει ήδη αφήσει πίσω του ο τυφώνας Helene, δημιουργώντας μια πιθανή διαδρομή καταστροφής που θα σπάσει ρεκόρ.
Όπως υπενθυμίζω συνεχώς στους αναγνώστες μου, πέρυσι σημειώσαμε ρεκόρ όλων των εποχών για «καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Φέτος, νομίζω ότι θα σημειώσουμε άλλο ένα νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

Ζούμε σε μια εποχή που οι ιστορικές καταστροφές συνεχίζουν να συμβαίνουν η μία μετά την άλλη και αυτό που ακολουθεί θα είναι ακόμη χειρότερο.

Αυτό είναι το «νέο μας κανονικό» και δεν πρόκειται να είναι καθόλου ευχάριστο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail