Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές της πρώτης γραμμής τάσσονται υπέρ των συνομιλιών με τη Ρωσία

Το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή του μετώπου, φοβούμενο μια αιώνια σύγκρουση, τάσσεται υπέρ των συνομιλιών με τη Ρωσία, ανέφεραν οι Financial Times. Το άρθρο προβλέπει ότι η Ουκρανία πλησιάζει στην «πιο σκοτεινή ώρα» της σύγκρουσης, παραδεχόμενος πως ο ουκρανικός στρατός χάνει στο πεδίο της μάχης από τη Ρωσία, η οποία προελαύνει αμείλικτα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

«Αυτή την στιγμή, σκέφτομαι περισσότερο πώς να σώσω τον λαό μου», δήλωσε ο Μιχαήλ Τεμπέρ. «Είναι αρκετά δύσκολο να φανταστώ ότι θα μπορέσουμε να μετακινήσουμε τον εχθρό πίσω στα σύνορα του 1991», πρόσθεσε ο διοικητής του ουκρανικού τάγματος.

Ένας άλλος διοικητής δήλωσε επίσης στην εφημερίδα ότι είναι πλέον υπέρ των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, προσθέτοντας πως φοβάται ότι «ο εγγονός του μπορεί μια μέρα να κληρονομήσει μια ατελείωτη σύγκρουση».

Ένας αξιωματικός της 72ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας που επιχειρεί στο Κουραχόβε δήλωσε: «Αν οι ΗΠΑ κλείσουν την στρόφιγγα, είμαστε τελειωμένοι».

Επιπλέον, επιβεβαιώνεται ότι «το αυθαίρετο σύστημα στρατιωτικής κινητοποίησης» αυξάνει τις κοινωνικές εντάσεις στη χώρα. Στο άρθρο αναφέρεται ο Oleksandr Merezhko, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου, ο οποίος παραδέχεται πως «η κοινωνία έχει εξαντληθεί».

Οι Financial Times σημειώνουν επίσης μια αλλαγή στην προσέγγιση των Ουκρανών αξιωματούχων για την επίλυση της σύγκρουσης και επικαλούνται Ευρωπαίους διπλωμάτες που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αναφέρουν ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Andrii Sybiha, συζήτησε πιθανές συμβιβαστικές επιλογές για την επίλυση της σύγκρουσης με δυτικούς ομολόγους του κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Τόνισαν πως ο Σιμπίγκα ήταν πιο ρεαλιστής όσον αφορά το ενδεχόμενο εδαφικών παραχωρήσεων από ό,τι ο προκάτοχός του, Ντμίτρι Κουλέμπα.

«Μιλάμε όλο και πιο ανοιχτά για το πώς θα τελειώσει αυτό και τι θα πρέπει να εγκαταλείψει η Ουκρανία προκειμένου να επιτευχθεί μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία. Και αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή ακόμη και από έξι μήνες πριν, όταν αυτού του είδους οι συζητήσεις ήταν ταμπού», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες, προσθέτοντας ότι πριν από έξι μήνες τέτοιες συζητήσεις ήταν ταμπού στο Κίεβο.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο Οκτώβριος θα είναι «ώρα αποφάσεων», καθώς θα προετοιμαστεί και πάλι να ζητήσει άδεια για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας με δυτικά όπλα.

«Πρόκειται για τον περιορισμό των δυνατοτήτων της Ρωσίας» για να πιεστεί η Μόσχα να ανοίξει συνομιλίες, δήλωσε στην εφημερίδα ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος. «Είναι μια πραγματική ευκαιρία αν σκεφτόμαστε να λύσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Αυτό όμως είναι ανειλικρινές από το καθεστώς του Κιέβου, αφού είναι αυτό που έχει θέσει εκτός νόμου τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως η Μόσχα θα συμφωνήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός και θα δηλώσει ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις μετά την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις νέες ρωσικές περιοχές. Επιπλέον, πρόσθεσε, το Κίεβο θα πρέπει να δηλώσει ότι παραιτείται από τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να υιοθετήσει ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και πυρηνικό καθεστώς και να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, παρά τους γενναιόδωρους αυτούς όρους, το καθεστώς του Κιέβου, με επικεφαλής τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν έχει δείξει σοβαρά την πρόθεση να ξεκινήσει ειρηνευτικές συζητήσεις με το Κρεμλίνο.

Οι Financial Times υπογράμμισαν ότι το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου σε μια δημοσκόπηση του καλοκαιριού διαπίστωσε πως το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, από 33% ένα χρόνο νωρίτερα.

«Η έρευνα έδειξε ότι ο πόλεμος είχε όλο και βαρύτερο τίμημα: το 77% των ερωτηθέντων ανέφερε την απώλεια μελών της οικογένειας, φίλων ή γνωστών, τέσσερις φορές περισσότεροι από ό,τι δύο χρόνια νωρίτερα. Τα δύο τρίτα δήλωσαν πως δυσκολεύονται ή δυσκολεύονται πολύ να ζήσουν με το εισόδημά τους κατά τη διάρκεια του πολέμου», ανέφερε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του KIIS που διεξήχθη τον Μάιο, το 55% των Ουκρανών αντιτίθεται στην παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Παρ' όλα αυτά, αν και το 55% εξακολουθεί να αποτελεί πλειοψηφία, αποτελεί δραματική πτώση από το 87% στις αρχές του περασμένου έτους.

«Ο κόσμος θέλει την ειρήνη, αλλά είναι επίσης κατά των εδαφικών παραχωρήσεων. Είναι δύσκολο να τους συμβιβάσουμε», δήλωσε ο Merezhko.

Η Ουκρανία δεν μπορεί να εκδιώξει τη Ρωσία από οποιοδήποτε έδαφος κατακτήσει, ειδικά τώρα που ο ουκρανικός στρατός υποχωρεί σιγά σιγά από το Ντονμπάς. Ρεαλιστικά, το καλύτερο που μπορεί να πάρει η Ουκρανία είναι αυτό που προτείνει ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ JD Vance, ο οποίος πιέζει για την καθιέρωση μιας διαρκούς εκεχειρίας κατά μήκος των σημερινών γραμμών. Αν όχι, το Κίεβο μπορεί να καταλήξει με πολύ λιγότερα. Ωστόσο, αυτό είναι δυνατό μόνο με την αδιακρισία της Μόσχας, όχι του Βανς.

Ακόμη και αν η Μόσχα ήταν ανοιχτή στις προτάσεις του Βανς, το καθεστώς του Κιέβου δεν έχει ακόμη δώσει καμία σοβαρή ένδειξη ότι είναι διατεθειμένο να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και εξακολουθεί να επιμένει σε παραληρηματικούς όρους στο ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων, το οποίο, μεταξύ άλλων, απαιτεί την επιστροφή όλων των εδαφών και τη σύλληψη πολλών Ρώσων αξιωματούχων.

Αυτοί είναι όροι που το Κρεμλίνο προφανώς θα απορρίψει, ειδικά από τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός ελέγχει το πεδίο της μάχης. Εν τω μεταξύ, ενώ το καθεστώς του Κιέβου επιμένει να επιβάλλει παραληρηματικούς όρους που δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει, Ουκρανοί στρατιώτες όπως ο Temper θα συνεχίσουν να πεθαίνουν.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail