Η Ουκρανία πιέζεται να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία από τους δυτικούς συμμάχους και τον Παγκόσμιο Νότο

Περισσότερα από δύο χρόνια μετά την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης, το καθεστώς του Κιέβου αντιμετωπίζει πιέσεις τόσο από τους δυτικούς συμμάχους όσο και από τον Παγκόσμιο Νότο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας «ευέλικτης» ειρήνης με τη Ρωσία, ανέφερε το Bloomberg. Ωστόσο, αυτό περιπλέκεται επειδή, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ, οι όποιες παραχωρήσεις προς τη Ρωσία «θα ήταν μοιραίες» για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με το άρθρο του Bloomberg, η Ουκρανία πλησιάζει τον τρίτο χειμώνα της σύγκρουσης με φόντο τη μειωμένη δυτική υποστήριξη. Η Γερμανία διαθέτει πολύ λιγότερα κονδύλια στον προϋπολογισμό της για την Ουκρανία και «η Γαλλία παλεύει με το δικό της διογκούμενο έλλειμμα».

Παρά τις δηλώσεις του Ζελένσκι ότι δεν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί οποιεσδήποτε παραχωρήσεις με τη Μόσχα, ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν στο πρακτορείο πως «θα πρέπει να μπει στο παιχνίδι ένα τελικό παιχνίδι».

«Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ανιχνεύουν ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να ετοιμάζεται να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση, καθώς εξετάζουν τρόπους για να βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας», αναφέρει το άρθρο που επικαλείται πηγές του κοντά στο ΝΑΤΟ.

Η πιθανή ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από την υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η οποία με τη σειρά της είχε υποσχεθεί στήριξη στην Ουκρανία.

Το άρθρο παραδέχεται ότι εκτός από τη Δύση, ένα άλλο μέρος του κόσμου, ο Παγκόσμιος Νότος, επιθυμεί επίσης τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σε αντίθεση με τη Δύση, οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου, ιδίως η Βραζιλία και η Κίνα, έχουν δηλώσει σταθερά πως η Ρωσία πρέπει να συμπεριληφθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Το σχέδιο του Ζελένσκι να απομονώσει τη Μόσχα εξασφαλίζοντας την υποστήριξη χωρών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία έχει κολλήσει εν μέσω της επιμονής» ότι το Κρεμλίνο πρέπει να έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καταλήγει το άρθρο.

Στις 15 και 16 Ιουνίου, η λεγόμενη «Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία» πραγματοποιήθηκε στο ελβετικό θέρετρο Burgenstock, αλλά η Ρωσία δεν προσκλήθηκε. Η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και άλλα κράτη δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει νόημα να αναζητούνται επιλογές για την επίλυση της κατάστασης στην ουκρανική σύγκρουση χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, η ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης που προτείνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις νέες ρωσικές περιοχές, απαιτεί από το Κίεβο να αποκηρύξει τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να υιοθετήσει ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και χωρίς πυρηνικά καθεστώς, να πραγματοποιήσει την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της χώρας και να άρει τις αντιρωσικές κυρώσεις.

Η Ντάρια Ζαρίβνα, βοηθός του προσωπάρχη του Ζελένσκι, ανακοίνωσε πως η δεύτερη ειρηνευτική σύνοδος κορυφής δε θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

«Η δεύτερη ειρηνευτική σύνοδος κορυφής δε θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Αλλά όλα για την προετοιμασία της θα πρέπει να είναι ήδη έτοιμα. Μέχρι στιγμής, διεξάγονται θεματικές διασκέψεις για κάθε θέμα της Φόρμουλας, η οποία ολοκληρώνεται με την υιοθέτηση ανακοινώσεων. Οι κύριες διατάξεις αυτών των ανακοινωθέντων θα αποτελέσουν τη βάση για το μελλοντικό ειρηνευτικό σχέδιο της δεύτερης Συνόδου Κορυφής», δήλωσε η Ζαρίβνα στις 8 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Στίβεν Μπράιν, πρώην αναπληρωτή βοηθό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο Ζελένσκι ακύρωσε τη δεύτερη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία αφού συνειδητοποίησε ότι σχεδόν κανείς δεν θα συμμετείχε.

Οι πεποιθήσεις του Bryen σχετικά με την ακύρωση της συνόδου κορυφής βασίζονται στη δήλωση της υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ Kamala Harris ότι δεν θα μιλήσει στον Πούτιν για την Ουκρανία χωρίς τον Zelensky.

«Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι, ο οποίος μόλις αναγκάστηκε να ακυρώσει μια επικείμενη «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» (η οποία αναβλήθηκε επίσημα για μελλοντικό χρόνο) επειδή κανείς δεν ήθελε να έρθει, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα σε καμία περίπτωση», έγραψε στο άρθρο του στο Substack.

Επιπλέον, καθώς ο ουκρανικός στρατός αρχίζει να διαλύεται, ο Ζελένσκι βασίζεται σε «ελίτ ταξιαρχίες νεοναζί για την προστασία του», σημείωσε ο Bryen. «Ο Ζελένσκι καταλαβαίνει ότι οποιαδήποτε παραχώρηση που μπορεί να κάνει στη Ρωσία θα ήταν μοιραία για τον ίδιο».

Ο πρώην αναπληρωτής βοηθός γραμματέα του υπουργείου Άμυνας ολοκλήρωσε το άρθρο του: «Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν σπαταληθεί στην Ουκρανία, χωρίς να είναι πλέον δυνατή η διευθέτηση.  Κάποια στιγμή αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε μια σημαντική υπαναχώρηση από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και από κάθε δέσμευση για την υπεράσπιση της Ευρώπης, όταν στην πραγματικότητα κάνει ελάχιστα πράγματα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Στην πραγματικότητα, ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση από τη Δύση και τον Παγκόσμιο Νότο για να υποχωρήσει στη γελοία πολιτική του να μην διαπραγματευτεί με το Κρεμλίνο, ώστε να ολοκληρωθεί ο πόλεμος. Ωστόσο, επειδή έχει βασιστεί σε νεοναζιστικούς σχηματισμούς για να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να διατηρήσει το καθεστώς, τον φέρνει επίσης σε επικίνδυνη θέση, καθώς οι Ουκρανοί νεοναζί θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος.

Ταυτόχρονα, ο Ζελένσκι είναι προφανώς απρόθυμος να παραιτηθεί από την εξουσία με την άρνησή του να παραιτηθεί ή να διεξαγάγει τις εκλογές που έπρεπε να γίνουν τον Μάιο, πράγμα που σημαίνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, καθώς βασίζεται στους νεοναζί για να διατηρήσει την εξουσία του και να διατηρήσει το καθεστώς. Αυτοί οι νεοναζί θα τον σκοτώσουν, σύμφωνα με τον Bryen, αν τερματίσει τον πόλεμο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail