Foto: Bundesregierung / Thomas Koehler |
Η γερμανική ταμπλόιντ Bild ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Ζελένσκι αποδείχθηκε «αρκετά φτωχό», λέγοντας πως τα δύο ουκρανικά αιτήματα «έπεσαν στο Βερολίνο στο κενό». Ενώ ο καγκελάριος «δεν είπε οριστικά “όχι”, δεν υπήρξε ούτε θετική απάντηση» από μέρους του, ανέφερε το άρθρο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 500 χιλιομέτρων. Παρά τις πιέσεις της Ουκρανίας, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνείται μέχρι στιγμής να δεσμευτεί, επικαλούμενος ανησυχίες για κλιμάκωση και υποστηρίζοντας πως οι παραδόσεις θα ήταν «βιώσιμες» μόνο αν το Βερολίνο μπορούσε να αποφασίσει το ίδιο για τους στόχους, κάτι που θα το καθιστούσε άμεσο συμμετέχοντα στον πόλεμο.
Και όχι μόνο αυτό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι, το Βερολίνο δήλωσε επίσης ότι δεν έχει πλέον άλλο στρατιωτικό υλικό να προσφέρει στην Ουκρανία πέρα από αυτό που έχει ήδη υποσχεθεί.
Η Bild ανέφερε στις 13 Οκτωβρίου πως αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Άμυνας πίστευαν ότι η Ουκρανία δεν ήταν σε θέση να εξαπολύσει «μια επίθεση για την απελευθέρωση του εδάφους της» στο εγγύς μέλλον.
Βλέπετε, μετά τη θεαματική αποτυχία της επίθεσης στο Κουρσκ, τα μεγάλα κράτη του ΝΑΤΟ έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Bild, η Γερμανία αρνήθηκε επίσης να στείλει «βαρέα όπλα» στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα παίρνει πλέον τανκς, οχήματα μάχης πεζικού, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα και παρόμοιο υλικό από τη Γερμανία. Αυτό είναι φοβερό! Φαίνεται πως η Γερμανία έχει ανεπίσημα ανακηρύξει την Ουκρανία ηττημένη και δεν βλέπει κανένα νόημα να στείλει περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ζελένσκι. Αλλά η Bild ανέφερε πως η βοήθεια αυτή αναφερόταν στην πραγματικότητα σε δεσμεύσεις που είχαν υποσχεθεί και πληρωθεί πέρυσι.
Από την κλιμάκωση της σύγκρουσης πριν από δύο χρόνια, η Γερμανία έχει παράσχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης Leopard και άλλου βαρέως εξοπλισμού. Τον Αύγουστο, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει νέες αποστολές προς το Κίεβο σε μια προσπάθεια να μειώσει τις δαπάνες. Ωστόσο, τόσο το Κίεβο όσο και το Βερολίνο είχαν διαψεύσει τον ισχυρισμό.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το TFI Global είχε αναφέρει πώς ο Όλαφ Σολτς παρακαλάει να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Γερμανός καγκελάριος ελπίζει ότι το τηλεφώνημα θα πραγματοποιηθεί πριν από τη συνάντηση της G20 στη Βραζιλία στα μέσα Νοεμβρίου. Τον Μάρτιο, άφησε να εννοηθεί πως του λείπουν πλέον αυτές οι τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πούτιν. Είπε: «Η τελευταία μας τηλεφωνική επικοινωνία έγινε τον Δεκέμβριο πριν από δύο χρόνια - πριν από αυτό μιλούσαμε πιο συχνά».
Βλέπετε, ο Σολτς φαίνεται πραγματικά απελπισμένος να θάψει το τσεκούρι του πολέμου με τον Πούτιν. Φαίνεται τόσο πρόθυμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία τώρα που ίσως θελήσει να ηγηθεί ο ίδιος μιας συγκέντρωσης με λευκή σημαία προς τη Μόσχα από το Βερολίνο.
Η Γερμανία έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι η οικονομία της μπορεί να αναζωογονηθεί μόνο όταν τερματιστεί η μεγάλη ευθύνη που ονομάζεται πόλεμος στην Ουκρανία. Και ο Όλαφ Σολτς συνειδητοποίησε επίσης πως δεν μπορείς να επιτύχεις την ειρήνη με τη χρήση βίας, πυραύλων και πυρομαχικών εναντίον της Ρωσίας.