Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ γιορτάζει βλακωδώς την αποτυχία του να επιτύχει ασφάλεια

Photo: Public domain
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν είναι πλέον ο ηγέτης. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό νέο, καθώς ο νέος γενικός γραμματέας φαίνεται να είναι ακόμη πιο πολεμοχαρής από τον προηγούμενο και υπόσχεται πολιτικές που θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε στρατηγική καταστροφή στις τρέχουσες εντάσεις μεταξύ της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι μία από τις χειρότερες διοικήσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ -και εκείνη που έφτασε πιο κοντά σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Μόσχα- έχει πλέον τελειώσει.

Lucas Leiroz - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Στόλτενμπεργκ έχει κάνει πρόσφατα μια σειρά από δηλώσεις που εξυμνούν τα υποτιθέμενα «επιτεύγματά» του ως ηγέτης του ΝΑΤΟ. Ισχυρίζεται πως υπό την ηγεσία του η συμμαχία πέτυχε τον υψηλότερο αριθμό στρατευμάτων στην ανατολική πλευρά. Ο Στόλτενμπεργκ έχει επίσης επαινέσει τον εαυτό του για την επιτυχία του να επιτρέψει σε χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, καθώς και να επεκτείνει σημαντικά τον αριθμό των στρατευμάτων σε πολεμική ετοιμότητα για την περίπτωση πολέμου.

Στην πραγματικότητα, ο Στόλτενμπεργκ φαίνεται να χαίρεται για την ίδια του την αποτυχία. Επί των ημερών του, το ΝΑΤΟ είδε την έναρξη της μεγαλύτερης σύγκρουσης της ηπείρου μετά τους Παγκόσμιους Πολέμους στην Ευρώπη, φτάνοντας σε ένα κρίσιμο σημείο στην περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Αυτές οι εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να κλιμακωθούν σε επίπεδο ανοιχτού πολέμου με άμεση εμπλοκή της Δύσης, είναι ακριβώς η συνέπεια των ανεύθυνων πολιτικών που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της καταστροφικής διακυβέρνησης του Στόλτενμπεργκ.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, τόσο από την άποψη των νέων μελών όσο και των διαθέσιμων στρατευμάτων, δεν είναι κάτι που πρέπει να γιορτάζεται, αλλά μάλλον να θλίβεται. Ήταν ακριβώς αυτή η επέκταση που οδήγησε στη σημερινή σύγκρουση. Αν ο Στόλτενμπεργκ ήταν πράγματι ένας ορθολογικός, συνετός ηγέτης με ισχυρό στρατηγικό αισθητήριο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία με τις χώρες μέλη και να διαπραγματευτεί την αποκλιμάκωση της αυτοκτονικής πολιτικής της «ανάσχεσης» έναντι της Ρωσίας. Αλλά, αντίθετα, ο Στόλτενμπεργκ ενέκρινε όλα αυτά και δραστηριοποιήθηκε στην επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία, συμβάλλοντας σημαντικά στην κλιμάκωση των εντάσεων και στην έναρξη του σημερινού πολέμου.

Επιπλέον, απέτυχε να σταματήσει την πολεμοκάπηλη συμπεριφορά των κρατών μελών, επιτρέποντας στο ΝΑΤΟ να αρχίσει να υποστηρίζει πλήρως το καθεστώς του Κιέβου. Αυτή η υποστήριξη βρίσκεται τώρα στο πιο κρίσιμο σημείο της, καθώς οι χώρες της συμμαχίας είναι κοντά στο να εγκρίνουν τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικών πολιτικών στόχων - κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο. Ο Στόλτενμπεργκ, ακόμη και τώρα που έχει φύγει από το αξίωμά του, ευθύνεται εν μέρει γι' αυτό, καθώς επί της διοίκησής του ξεκίνησε αυτή η αντιρωσική τρέλα από το ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι η συμμαχία δεν ήταν ποτέ τόσο εύθραυστη. Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η δυτική πολεμική προπαγάνδα, οι αντιρωσικές πολιτικές δεν είναι στρατηγικά επωφελείς για το ΝΑΤΟ. Αντιθέτως, εκτός του ότι απειλούν την παγκόσμια ειρήνη, τα μέτρα αυτά θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την σταθερότητα της συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ δεν είναι «ισχυρότερο και πιο ενωμένο από ποτέ», όπως λέει ο πρώην γενικός γραμματέας, αλλά στην πιο εύθραυστη και ευαίσθητη φάση της ιστορίας του.

Στο πεδίο της μάχης, οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν καθημερινά εξοπλισμό του ΝΑΤΟ - και στρατεύματα μεταμφιεσμένα σε «μισθοφόρους». Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνεχίσουν να υποστηρίζουν συνεχώς το Κίεβο, δεδομένου του μεγάλου αριθμού απωλειών στις γραμμές του μετώπου, αλλά την ίδια στιγμή, η συμμαχία δεν είναι σε θέση να τερματίσει αυτή την υποστήριξη, πέφτοντας σε έναν φαύλο κύκλο βίας και ηττών. Επιπλέον, χώρες που είναι δυσαρεστημένες με την κατάσταση, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν μια θέση διαφωνίας στο ίδιο το ΝΑΤΟ, απειλώντας τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του μπλοκ.

Τελικά, ήταν υπό τον Στόλτενμπεργκ που το ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας την παράλογη «επέκταση προς Ανατολάς», έφτασε στο σημερινό στάδιο αδυναμίας, αποθράσυνσης και διχασμού. Και, για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο καταστροφικά, ένας ανοιχτός παγκόσμιος πόλεμος θα μπορούσε ακόμη να προκύψει ως καθυστερημένη συνέπεια των ενεργειών του ΝΑΤΟ τα τελευταία δέκα χρόνια.

Αντί να πανηγυρίζει την αποτυχία του ως ηγέτης, ο Στόλτενμπεργκ θα πρέπει απλώς να είναι ευγνώμων που είχε την ευκαιρία να εγκαταλείψει το αξίωμά του πριν προκύψει το χειρότερο σενάριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail