Κατασχεθέντα έγγραφα από το Κουρσκ: Η Ρωσία ήξερε από την αρχή

Ήταν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Κουρσκ έλαβαν συναγερμό από τη Μόσχα, η οποία ανέφερε ότι υπήρχε «πιθανότητα διάρρηξης των κρατικών συνόρων». Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, ήρθε η επόμενη προειδοποίηση. Οι ρωσικές δυνάμεις ενημερώθηκαν πως αναμένεται «μια ταχεία ώθηση από την περιοχή Sumy προς το ρωσικό έδαφος, σε βάθος μέχρι 80 χιλιόμετρα [50 μίλια]». Η επόμενη προειδοποίηση ήρθε στα μέσα Ιουνίου, η οποία έλεγε ότι η Ουκρανία είχε ως στόχο να καταλάβει την Sudzha και να διακόψει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού στοχεύοντας μια σημαντική γέφυρα πάνω από τον ποταμό Seim.

Vishakha Srivastava - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι λεπτομέρειες αυτές προέκυψαν από έγγραφα που φέρονται να κατέλαβαν οι στρατιώτες της Ουκρανίας από το ρωσικό έδαφος του Κουρσκ. Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν ότι η Ρωσία γνώριζε για τα σχέδια της Ουκρανίας για το Κουρσκ εδώ και μήνες. Ο Guardian ανέφερε πως τα έγγραφα αυτά ανήκαν στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και σε στρατιωτικές μονάδες.
 
Η Ρωσία είχε επίσης αρχίσει την προετοιμασία ενόψει αυτής της σχεδιαζόμενης επίθεσης της Ουκρανίας. Πραγματοποιήθηκαν ειδικές εκπαιδεύσεις και ενισχύθηκαν οι άμυνες στις γραμμές του μετώπου.

Τώρα, το ερώτημα είναι, αν η Ρωσία γνώριζε για τα σχέδια της Ουκρανίας για το Κουρσκ εδώ και μήνες και αν όντως προετοιμαζόταν γι' αυτό, τότε πώς επέτρεψε να συμβεί αυτή η εισβολή; Ήταν μια αποτυχία ασφαλείας εκ μέρους της Ρωσίας;

Το Politico ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ανώτεροι αξιωματούχοι τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία γνώριζαν εκ των προτέρων πως μια τέτοια επίθεση στο εσωτερικό της Ρωσίας θα αποδεικνυόταν αυτοκτονική.

Όταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έθεσε για πρώτη φορά την ιδέα της επίθεσης στο Κουρσκ, τον συμβούλεψε ο πρώην πλέον διοικητής των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Valery Zaluzhny να μην προχωρήσει σε αυτήν.

Άλλοι που αντιτάχθηκαν στην επίθεση περιλάμβαναν τον ιδιαίτερα σεβαστό Emil Ishkulov, διοικητή της 80ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Επίθεσης της Ουκρανίας. Αποπέμφθηκε τον Ιούλιο εν μέσω διαμαρτυριών από υψηλόβαθμους αξιωματικούς που ζητούσαν να παραμείνει στη θέση του.

Οι διοικητές ανέφεραν σε ένα βίντεο διαμαρτυρίας: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί διοικητές που έχουν αδιαμφισβήτητο κύρος στο προσωπικό, που έχουν νικηφόρο πολεμικό ιστορικό και εμπειρία μεγάλου πολέμου, είναι εκτός της εύνοιας των τάξεων των ενόπλων δυνάμεων».

Το Politico επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι ο Ishkulov απολύθηκε επειδή «αντιτάχθηκε σε μια αποστολή που δεν αντιστοιχούσε στη δύναμη της ταξιαρχίας».

Ο Ishkulov αντιτάχθηκε στην επιχείρηση Kursk, φοβούμενος πως η ταξιαρχία του θα μπορούσε τελικά να είναι πολύ εκτεθειμένη στο εσωτερικό της Ρωσίας και ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα.

Ο Ishkulov γνώριζε πως επρόκειτο για ένα στοίχημα, το οποίο θα μπορούσε να μετατρέψει το Κουρσκ σε νεκροταφείο για τις ουκρανικές δυνάμεις. Αλλά απολύθηκε. Στην Ουκρανία, κανείς δεν επιτρέπεται να αμφισβητήσει τη λογική του ανώτατου ηγέτη.

Στη Μόσχα, το σχέδιο ήταν ξεκάθαρο. Ο εχθρός της ήταν έτοιμος να κάνει ένα θανατηφόρο λάθος και η Ρωσία δεν θα το σταματήσει. Έτσι, όταν ξεκίνησε επίσημα η επίθεση στο Κουρσκ τον Αύγουστο, η Ρωσία επέτρεψε σκόπιμα στα μαχητικά της Ουκρανίας να καταλάβουν την περιοχή. Η Ρωσία γνώριζε ότι αυτό θα τέντωνε ακόμη περισσότερο τους πόρους του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία, διευκολύνοντας τα ρωσικά στρατεύματα να προελάσουν δυτικά.

Και αυτό ακριβώς συνέβη.

Η επίθεση στο Κουρσκ δεν εμπόδισε τα ρωσικά στρατεύματα να συνεχίσουν να σημειώνουν κάποια τακτικά κέρδη στο Ντονέτσκ. Οι απώλειες της Ουκρανίας αυξάνονται ραγδαία στο Ντονέτσκ, αναγκάζοντας το Κίεβο να αποσύρει τώρα κάποιες μονάδες από το Κουρσκ για να ενισχύσει την άμυνα στην ανατολική Ουκρανία.

Τώρα, ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως το Κουρσκ ουσιαστικά έγινε παγίδα για την Ουκρανία.

Τα ρωσικά στρατεύματα απέχουν τώρα λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα από το Ποκρόβσκ, ένα βασικό κόμβο εφοδιασμού, και η επίθεσή τους εντείνεται στα βορειοδυτικά του Ντονέτσκ, προς το Τσάσιβ Γιαρ, και στα νοτιοδυτικά, στο Βουχλεντάρ.

Δεδομένου ότι οι αμυντικές γραμμές πίσω από το Ποκρόβσκ δεν είναι τόσο καλά οχυρωμένες, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια ρωσική διάρρηξη την επόμενη άνοιξη.

Η επίθεση στο Κουρσκ αποδείχθηκε καταστροφική και ο Ζελένσκι πρέπει να απολυθεί αμέσως γι' αυτό. Αλλά μαντέψτε, τώρα είναι πίσω στην Ουάσιγκτον, με ένα ακόμα μεγαλύτερο μπολ επαιτείας και μεγαλύτερες φιλοδοξίες, με ένα σχέδιο νίκης: Όχι της Ουκρανίας, της Ρωσίας!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail