Το ασιατικό ΝΑΤΟ συντρίβεται πριν απογειωθεί

Η Ιαπωνία απέκτησε νέο πρωθυπουργό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Μέσα σε λίγες ημέρες αφότου ο Shigeru Ishiba ανέλαβε το πρωθυπουργικό αξίωμα, διατύπωσε τη ριζοσπαστική ιδέα του «ασιατικού ΝΑΤΟ», μιας συμμαχίας που θα μοιάζει με το ΝΑΤΟ και θα προστατεύει από τις απειλές ασφαλείας από την Κίνα και τη Ρωσία.

TFIGLOBAL / Παρουσίαση Freepen.gr

Όσο ανόητη ιδέα και αν φαίνεται, το Ασιατικό ΝΑΤΟ έχει πράγματι νόημα για την Ιαπωνία. Το ιαπωνικό Σύνταγμα, ιδίως το άρθρο 9, επιτρέπει μόνο τη χρήση ελάχιστης βίας για την υπεράσπιση του εδάφους και του πληθυσμού της Ιαπωνίας και όχι άλλων. Ο στρατός της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι γνωστός ως Δυνάμεις Αυτοάμυνας. Σε περίπτωση σύγκρουσης στην περιοχή, η Ιαπωνία δεν μπορεί να εμπλακεί, εκτός εάν το δικό της έδαφος και οι πολίτες της κινδυνεύουν να δεχθούν επίθεση.
 
Η Ιαπωνία δεν έχει ουσιαστικά καμία δυνατότητα να ενεργήσει προληπτικά, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής ικανότητας πρώτου πλήγματος εάν αισθάνεται ότι απειλείται.

Η ύπαρξη μιας ασιατικής συμφωνίας του ΝΑΤΟ, ωστόσο, θα επέτρεπε στην Ιαπωνία μεγαλύτερο περιθώριο να εμπλακεί σε άλλες ασιατικές γεωπολιτικές εστίες χωρίς να παραβιάζει το δικό της Σύνταγμα.

Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από την Ιαπωνία. Μόλις λίγες ημέρες αφότου ο Ishiba πρότεινε την ιδέα, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar έσπευσε να την απορρίψει. Ξεκαθάρισε ότι η Ινδία δεν συμμερίζεται το όραμα μιας τέτοιας ιδέας.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον, ο Jaishankar δήλωσε: «Δεν έχουμε στο μυαλό μας αυτού του είδους τη στρατηγική αρχιτεκτονική». Πρόσθεσε: «Έχουμε ... διαφορετική ιστορία και διαφορετικό τρόπο προσέγγισης....».

Χωρίς την Ινδία, τη χώρα με τον τέταρτο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο και τον τρίτο στην Ασία μετά τη Ρωσία και την Κίνα, η ιδέα ενός ασιατικού ΝΑΤΟ δεν θα έχει νόημα.

Όχι μόνο η Ινδία, ακόμη και τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας χασμουριούνται με την ιδέα. Το Channel News Asia, η διεθνής ειδησεογραφική πλατφόρμα της Νοτιοανατολικής Ασίας, γράφει: «Είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι οποιοδήποτε έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας θα ήθελε να είναι μέλος μιας στρατιωτικής συμμαχίας που θα το υποχρέωνε να υπερασπιστεί τα ιαπωνικά συμφέροντα, αν του ζητηθεί».

Ας μην ξεχνάμε πως ενώ η Ινδία έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας με μουσουλμανική πλειονότητα, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία, έχουν δει μια μεταστροφή της υποστήριξης προς την Κίνα, μακριά από τις ΗΠΑ. Οι μουσουλμανικές χώρες εδώ απομακρύνονται γρήγορα από τις ΗΠΑ λόγω της σταθερής υποστήριξής τους στο Ισραήλ στη σύγκρουσή του με τους Ιρανούς πληρεξουσίους.

Αφού η Ινδία απέρριψε την ιδέα αυτή την εβδομάδα, τόσο οι υπουργοί Εξωτερικών όσο και οι υπουργοί Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ότι και το Τόκιο εγκαταλείπει την ιδέα.

Ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Nakatani δήλωσε: «Στις χθεσινές οδηγίες του, ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με το ενδεχόμενο μιας ασιατικής εκδοχής του ΝΑΤΟ».

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν επίσημα αποφύγει να υποστηρίξουν την ιδέα ενός ασιατικού ΝΑΤΟ, μπορεί να υποτεθεί πως το σχέδιο πρέπει να έχει σχεδιαστεί στην Ουάσινγκτον. Το ασιατικό ΝΑΤΟ θα ικανοποιούσε μόνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Όχι μόνο θα απάλλασσε τις ΗΠΑ από τις υποσχέσεις τους για την ασφάλειά τους στην Ιαπωνία, αλλά και θα έβαζε σφήνα μεταξύ των εταίρων των BRICS, της Ινδίας και της Ρωσίας, και της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Κίνας. Είναι ένα σχέδιο σχεδιασμένο για να διχάσει, που φέρει το σήμα κατατεθέν της αμερικανικής ατζέντας.

Οι ΗΠΑ κατανοούν ότι αν η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο, ενωθούν και σχηματίσουν μια άτυπη συμμαχία, η παγκόσμια ηγεμονία τους θα καταρρεύσει σε χρόνο μηδέν. Αλλά είναι τόσο αφελές για τις ΗΠΑ να πιστεύουν πως αυτές οι τρεις υπερδυνάμεις θα πέσουν θύματα αυτών των φαύλων αμερικανικών σχεδίων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail