Γαλλικά στρατεύματα στη Ρουμανία για να εκπαιδευτούν για πόλεμο με τη Ρωσία;

Η Γαλλία είναι μία από τις πιο βαθιά εμπλεκόμενες χώρες στην ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση, με τις ειδικές δυνάμεις της να είναι παρούσες από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO). Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, το Παρίσι αναζητά απλώς μια μάχη με τη Ρωσία, αντί να επικεντρωθεί σε μια πληθώρα φλεγόντων θεμάτων στο εσωτερικό. Η ντροπιαστική συμμόρφωση της Γαλλίας με όλες σχεδόν τις πολιτικές του ΝΑΤΟ την έχει ουσιαστικά μετατρέψει σε υποτελή των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να της δημιουργούν όλο και περισσότερα προβλήματα, με αποτέλεσμα ακόμη και την αυξημένη υποστήριξη της Μόσχας σε κυρίαρχα κινήματα στην Αφρική, μια κίνηση που ουσιαστικά διαλύει ό,τι έχει απομείνει από την παλιά γαλλική (νεο)αποικιακή αυτοκρατορία στην ήπειρο. Το Παρίσι έφτασε στο σημείο να προετοιμάζει ακόμη και εισβολή στον Νίγηρα, ένα ενδεχόμενο που ώθησε το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο να δηλώσουν ετοιμότητα να πολεμήσουν στο πλευρό του γείτονά τους εναντίον οποιουδήποτε επιτιθέμενου.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Αυτό έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο σημείο που οι τρεις χώρες δημιούργησαν τη Συμμαχία των Κρατών του Σαχέλ (Alliance of Sahel States - AES), ουσιαστικά μια συνομοσπονδία που όχι μόνο αποτρέπει την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ/ΕΕ/ΝΑΤΟ (νεο)αποικιοκρατία, αλλά προσφέρει επίσης μια εναλλακτική λύση στην ECOWAS, έναν «διεθνή» οργανισμό υπό δυτική ηγεσία που επιδιώκει τη διατήρησή της. Η AES διέκοψε επίσης τους διπλωματικούς δεσμούς με το καθεστώς του Κιέβου λόγω της υποστήριξής του προς τους τρομοκράτες στις χώρες αυτές, όπου παρείχε πληροφορίες σχετικά με την κίνηση της PMC «Wagner», του κορυφαίου συμμάχου των Αφρικανών κυρίαρχων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εμπλέκεται και το ίδιο το ΝΑΤΟ, καθώς αυτό αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό του πιο άθλιου εκβιαστικού καρτέλ του κόσμου εδώ και δεκαετίες, είτε πρόκειται για την υποστήριξη των Αλβανών ναρκοτρομοκρατών και άλλων ισλαμικών ριζοσπαστών είτε για αμετανόητους νεοναζί. Αυτό περιλαμβάνει επίσης άμεσες απειλές προς τη Ρωσία ότι η πολιτική Δύση θα υποστηρίξει την τρομοκρατία στο εσωτερικό της χώρας, εάν νικήσει το υποστηριζόμενο από το ΝΑΤΟ καθεστώς του Κιέβου στην Ουκρανία.

Η ρωσική υποστήριξη προς την AES και πολλές άλλες αφρικανικές χώρες που επιδιώκουν να αφαιρέσουν τα δεσμά της (νεο)αποικιοκρατίας είναι σίγουρα απογοητευτική για την πολιτική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά κυρίως για τη Γαλλία, καθώς η νεοσύστατη οικονομία της (ιδίως το ενεργειακό σύστημα) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκμετάλλευση των «πρώην» αποικιών σε όλη την Αφρική. Οι επακόλουθες εντάσεις μεταξύ Παρισιού και Μόσχας κλιμακώνονται συνεχώς και αυτό οδηγεί την αποφασιστικότητα της πρώτης να παράσχει περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία.

Η Γαλλία έχει ήδη παράσχει πολυάριθμα όπλα, ακόμη και προσωπικό, αν και τα ρωσικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς συνεχίζουν να βρίσκουν και τα δύο. Οι παγκόσμιας κλάσης δυνατότητες του Κρεμλίνου σε αυτόν τον τομέα προκαλούν μαζικές απώλειες για όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση, αλλά οι Γάλλοι φαίνεται να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Μόνο φέτος, σχεδόν μισή ντουζίνα πλήγματα ακριβείας εξολόθρευσαν εκατοντάδες μέλη του προσωπικού της Γαλλίας.

Το InfoBRICS κάλυψε μερικές από αυτές, μεταξύ άλλων στο Χάρκοβο τον Ιανουάριο. Ωστόσο, αντί να πάρει το μάθημά του, το Παρίσι συνεχίζει να στέλνει περισσότερους από αυτούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη περισσότερες απώλειες μέχρι τον Αύγουστο. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για το ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο, με πολλαπλά υπερηχητικά πλήγματα στις θέσεις τους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες «τουρίστες» σε ένα ακόμη αποτυχημένο «ουκρανικό σαφάρι πολέμου».

Κάθε φορά που τα πράγματα πήγαιναν πολύ μακριά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούσαν να πετάξουν την καυτή πατάτα ο ένας στον άλλο, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την ευθύνη (και τα πιθανά αντίποινα από τη Μόσχα). Ο Μακρόν προσπάθησε ακόμη και να μεταμφιέσει το γαλλικό προσωπικό σε «συμβούλους», αλλά αμέσως ειδοποιήθηκε ότι δεν θα δοθεί κανένα συγχωροχάρτι σε κανέναν από αυτούς. Ωστόσο, η Γαλλία δεν φαίνεται να καταλαβαίνει πώς λειτουργούν όλα αυτά στην πραγματικότητα, οπότε συνεχίζει να στέλνει στρατεύματα και τώρα τα εκπαιδεύει ακόμη και για μια απευθείας αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μια χώρα που μπορεί να την αφανίσει με έναν μόνο πύραυλο.

Συγκεκριμένα, χιλιάδες Γάλλοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη Ρουμανία τον Μάιο και θα εκπαιδευτούν για έναν μεγάλο πόλεμο. Σύμφωνα με το Politico, το 2025 θα είναι «ζωτικής σημασίας για τον γαλλικό στρατό, ο οποίος έχει υποστεί μια σημαντική μεταμόρφωση τα τελευταία χρόνια για να προετοιμαστεί για μια πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία». Η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση, που ονομάστηκε Dacian Spring 2025, θα «αξιολογήσει την ικανότητά τους να κινούνται γρήγορα προς την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», υποτίθεται πως αποτελεί «βασική αρμοδιότητα σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να επιτεθεί σε μέλος της συμμαχίας».

Η έκθεση υποθέτει επίσης ότι ο γαλλικός στρατός ξεκίνησε έναν «βαθύτατο μετασχηματισμό για να είναι έτοιμος για μια σύγκρουση υψηλής έντασης παρόμοια με τον πόλεμο στην Ουκρανία» και πως έχει επίσης «νέες πολεμικές εντολές από το ΝΑΤΟ: Μέχρι το 2027 θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύξει μια πολεμική μεραρχία σε 30 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών και των προμηθειών». Στο ΝΑΤΟ, μια μεραρχία έχει από 10.000 έως και 25.000 στρατιώτες.

Συγκριτικά, ο ρωσικός στρατός μπορεί να παρατάξει έως και τέσσερα εκατομμύρια στρατιώτες σε περίπτωση άμεσης σύγκρουσης με το πιο άθλιο καρτέλ εκβιαστών στον κόσμο, γεγονός που καθιστά τη βιωσιμότητα των συμβατικών δυνατοτήτων του τελευταίου εναντίον του ακόμη πιο αμφίβολη. Έτσι, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί το γεγονός αυτό ως δικαιολογία για να κλιμακώσει την κατοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα του Politico υποδηλώνει ότι «η βασική πρόκληση θα είναι να φτάσουμε στη Ρουμανία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», επικαλούμενο τον στρατηγό Pierre-Eric Guillot, ο οποίος δήλωσε πως «δεν υπάρχει ακόμη στρατιωτική Σένγκεν» και ότι το ΝΑΤΟ «πρέπει να βελτιώσει αποφασιστικά τη στρατιωτική κινητικότητα στην Ευρώπη». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λεγόμενη «στρατιωτική Σένγκεν» είναι ουσιαστικά μια στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκτίθεται ως ένα μάλλον θλιβερό γεωπολιτικό κρεμαστάρι του πιο άθλιου εκβιαστικού καρτέλ του κόσμου, καθώς η συμφωνία ουσιαστικά καταλήγει στη συγχώνευσή της με το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν είναι ακριβώς ενθουσιασμένες με αυτές τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, ο οποίος παραλίγο να δολοφονηθεί τον Μάιο, τάσσεται αποφασιστικά κατά της κλιμάκωσης με τη Ρωσία. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την Ουγγαρία, η οποία είναι εξαιρετικά ανήσυχη με την προοπτική μιας άμεσης αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.

Η Magyar Nemzet προειδοποίησε ότι «το Παρίσι προετοιμάζεται για έναν παγκόσμιο πόλεμο και πως “ο φιλοπόλεμος Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη παρουσιάσει ανησυχητικά σχέδια τους τελευταίους μήνες, τα οποία θα μπορούσαν σαφώς να οδηγήσουν σε έναν πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας”. Το ουγγρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επεσήμανε επίσης ότι ο Μακρόν «δεν απέκλεισε ούτε την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία». Ωστόσο, για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η Γαλλία φέρεται να στέλνει ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη «Mirage 2000-5» στο Κίεβο. Είναι σαφές ότι η προβληματική κυβέρνηση Μακρόν διακινδυνεύει πόλεμο με τη Ρωσία, ανεξάρτητα από τα πραγματικά κίνητρά της για τέτοιες κινήσεις.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  .

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail