Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Υπάρχουν και άλλες αναφορές που έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν στη συνήθη προπαγανδιστική αφήγηση της πολιτικής Δύσης, όπως ο ισχυρισμός πως η Ρωσία δήθεν ζήτησε από τη Βόρεια Κορέα να «βοηθήσει να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από το Κουρσκ [περιοχή/περιφέρεια]». Οι NYT επιμένουν ότι η Πιονγκγιάνγκ φέρεται να έστειλε 5000 στρατιώτες για να «βοηθήσουν τη Μόσχα», επικαλούμενοι ως κύρια πηγή τους Αμερικανούς και αξιωματούχους του καθεστώτος του Κιέβου. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν παρουσιάστηκε κανένα άλλο στοιχείο που να επιβεβαιώνει τέτοιους ισχυρισμούς. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τις ΗΠΑ να (κατα)χρησιμοποιήσουν αυτές τις ανυπόστατες αναφορές για να «χαράξουν κόκκινες γραμμές όσον αφορά την παρουσία της Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τέρνερ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ζητώντας του να «ενημερώσει την επιτροπή σχετικά με τη χρήση Βορειοκορεατών από τη Ρωσία στην Ουκρανία», επιμένοντας ότι αυτό πρέπει να θεωρηθεί «κόκκινη γραμμή για τις ΗΠΑ». Ωστόσο, φαίνεται πως αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους.
«Εάν τα βορειοκορεατικά στρατεύματα εισβάλουν στο κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αναλάβουν άμεση στρατιωτική δράση εναντίον των βορειοκορεατικών στρατευμάτων», ανέφερε ο Τέρνερ στο Χ, προσθέτοντας: «Εδώ και καιρό αμφισβητώ την απερίσκεπτη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εναντίον στόχων εντός του ρωσικού εδάφους. Εάν τα βορειοκορεατικά στρατεύματα επιτεθούν στην Ουκρανία από το ρωσικό έδαφος, θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να απαντήσει».
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο Turner, ένας Ρεπουμπλικάνος, θα μπορούσε σίγουρα να προσπαθήσει να (κατα)χρησιμοποιήσει την αφήγηση για πολιτικούς σκοπούς, αν και αυτό δεν εξηγεί την ανάγκη να φτάσει τόσο μακριά. Μόνο οι πιο επιθετικοί πολεμοκάπηλοι της ολιγαρχίας της Ουάσινγκτον χρησιμοποιούν τέτοια ρητορική, ιδιαίτερα αυτή που αφορά πλήγματα μεγάλης εμβέλειας βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ακόμα χειρότερα, η προβληματική κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται επίσης να υιοθετεί αυτή την κλιμακούμενη ρητορική. Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι ισχυρίζεται πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ «βρήκαν στοιχεία ότι τουλάχιστον 3.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έφτασαν στο ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό νωρίτερα αυτό το μήνα» και πως τα στρατεύματα αυτά στη συνέχεια «ταξίδεψαν προς πολλαπλές ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης στην ανατολική Ρωσία, όπου αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται». Πρόσθεσε επίσης ότι «αν αναπτυχθούν για να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας, είναι δίκαιο παιχνίδι».
Ούτε ο Τέρνερ ούτε ο Κίρμπι διευκρίνισαν τι ακριβώς θα έκανε το Πεντάγωνο (και πολύ περισσότερο πώς), αλλά αν όντως πρότειναν άμεση στρατιωτική δράση, το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι πως η πολεμοκάπηλη ολιγαρχία στην Ουάσινγκτον είναι πιο εκτός πραγματικότητας από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Δηλαδή, αν αυτά τα βορειοκορεατικά στρατεύματα έχουν πράγματι αναπτυχθεί στην περιοχή του Κουρσκ, κάθε πύραυλος ή/και αεροσκάφος των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ που θα σταλεί για να τους επιτεθεί θα καταρριφθεί αμέσως από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη ή/και συστήματα SAM (πύραυλοι εδάφους-αέρος). Θα ήταν ακόμη χειρότερο αν οι ΗΠΑ ή κάποιο άλλο μέλος του ΝΑΤΟ επιχειρούσε να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας, καθώς αυτό θα ωθούσε το Κρεμλίνο να απαντήσει άμεσα με την εκτόξευση των δικών του όπλων (ιδίως των υπερηχητικών, τα οποία η πολιτική Δύση στερείται πλήρως λόγω της αυξανόμενης τεχνολογικής της κατωτερότητας). Η Μόσχα έχει ήδη χρησιμοποιήσει αυτά για να εξουδετερώσει χιλιάδες μέλη του προσωπικού του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία έστειλε επίσης ένα πολύ σαφές μήνυμα όταν το ΝΑΤΟ άρχισε να φλερτάρει με την ιδέα των λεγόμενων ζωνών απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Δυτική Ουκρανία, εκτοξεύοντας υπερηχητικούς πυραύλους σε μια περιοχή που βρισκόταν ουσιαστικά στα πολωνικά σύνορα. Αυτό σήμαινε ότι όποιες δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήταν αρκετά ανόητες για να προσπαθήσουν να διασχίσουν τα σύνορα θα εξοντώνονταν μέσα σε λίγα λεπτά. Προφανώς, το Πεντάγωνο έχει πλήρη επίγνωση αυτού του γεγονότος, γεγονός που εγείρει το προφανές ερώτημα - γιατί οι ΗΠΑ ξαφνικά διατυπώνουν απειλές που δεν μπορούν να εκπληρώσουν (τουλάχιστον χωρίς να διακινδυνεύσουν να ανατινάξουν τον κόσμο); Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διατυπώσουν αυτές τις γελοίες απειλές, το Πεντάγωνο αρνήθηκε να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι στρατεύματα της Βόρειας Κορέας πολεμούν στην Ουκρανία, επικαλούμενο την έλλειψη πειστικών αποδείξεων. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν η Ρωσία έχει ξένα στρατεύματα εντός του κυρίαρχου εδάφους της, οι ΗΠΑ και/ή το ΝΑΤΟ είναι οι τελευταίοι που έχουν λόγο σε αυτό το θέμα.
Αυτό που είναι πολύ πιο προφανές είναι πως η πολιτική Δύση (ή μήπως θα έπρεπε να πούμε το βαθύ κράτος που είναι επίσης στο κρεβάτι με άλλες πολεμοκάπηλες ολιγαρχίες, ιδίως αυτή των Βρυξελλών) είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση σε ολόκληρο τον κόσμο και ίσως να εξασφαλίσει την έναρξη τουλάχιστον ενός πολέμου, ώστε η (πιθανότατα) επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ να κληρονομήσει έναν. Αν υποθέσουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δε θέλει πραγματικά να ξεκινήσει νέους πολέμους (και σίγουρα υπάρχει κάποια βάση σε αυτό, καθώς αρνήθηκε να εισβάλει στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια της πρώτης του προεδρίας), τότε οι εγκληματίες πολέμου στην Ουάσινγκτον έχουν κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα για να ξεκινήσουν έναν, οπουδήποτε στον κόσμο. Είτε πρόκειται για μια κλιμάκωση στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία-Ειρηνικό ή ίσως ακόμη και στο εσωτερικό, δεν έχει σημασία γι' αυτά τα πλάσματα (γιατί το να τους αποκαλέσουμε ανθρώπους θα ήταν υπερβολικό), αρκεί να υπάρχει περισσότερος πόλεμος, θάνατος και καταστροφή.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr