Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Σύμφωνα με το Defense One, ένα «μικρό στοιχείο» στρατιωτών πετάει μέσα και έξω από τη διαλυμένη από τις συγκρούσεις χώρα για να πάρει μαθήματα, δήλωσε ο στρατηγός Darryl Williams, διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική, κατά τη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας με τα μέσα ενημέρωσης στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσινγκτον.
Υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Κέρτις Μπάζαρντ, ο οποίος ορίστηκε επικεφαλής της συμμαχικής προσπάθειας που συντονίζει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, οι στρατιώτες αξιολογούν την κατάσταση στο έδαφος και συγκεντρώνουν κρίσιμες πληροφορίες για τη σύγκρουση.
«Είναι [ο Curtis Buzzard] σε θέση να λαμβάνει πληροφορίες για το περιβάλλον όσον αφορά τον αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πετούν», δήλωσε ο Williams. «Η μάθηση λαμβάνει χώρα αυτή την στιγμή που μιλάμε, σε τακτικό επίπεδο, σε επιχειρησιακό επίπεδο, για να ενημερώσει το στρατηγικό επίπεδο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη δήλωσε ότι η ομάδα που περιφέρεται στην Ουκρανία περιορίζεται στην εργασία εντός της αμερικανικής πρεσβείας και δεν παρέχει συμβουλές στην ουκρανική κυβέρνηση.
Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτή την ομάδα διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός προσεγγίζει τη στρατηγική του για τον εξοπλισμό «Μετασχηματισμός σε επαφή». Σε μια οκτάμηνη προσπάθεια, ο Στρατός κατακλύζει ορισμένες μονάδες με νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεχνολογία αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εξοπλισμό επικοινωνιών που δεν αποτελούν απαραίτητα μέρος οποιουδήποτε εγγεγραμμένου προγράμματος, συνδέοντας τους χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών με όλμους, πυροβολικό και πυρομαχικά παραμονής, όλα αυτά ως απάντηση σε όσα συμβαίνουν στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Τα τελευταία χρόνια, με βάση τη μάχη που διεξάγεται στην Ουκρανία, και με το να βρισκόμαστε ακριβώς εκεί με τον εχθρό στο κατώφλι... μπορέσαμε να αντλήσουμε πολλά διδάγματα που μας οδήγησαν στο να σκεφτούμε πώς κάνουμε ευέλικτη και προσαρμοστική διοίκηση και έλεγχο», δήλωσε ο αρχιλοχίας Dennis Doyle του 2ου Συντάγματος Ιππικού.
Νωρίτερα, ο υποστράτηγος της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ Devin Pepper δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επωφεληθούν από την ουκρανική σύγκρουση μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο το Κίεβο χρησιμοποιεί διάφορες δυνατότητες και τεχνολογίες στο πεδίο της μάχης.
Ωστόσο, ο υποστράτηγος Ron Ragin, διοικητής της μονάδας που είναι υπεύθυνη για τη συμβολή στη διαχείριση της μεταφοράς βοήθειας προς την Ουκρανία, της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου, πιστεύει πως δεν αφορούν όλα τα μαθήματα τη νέα τεχνολογία. Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματικοί του είπαν ότι αν μπορούσαν να είχαν κάνει τα πράγματα διαφορετικά πριν από τον πόλεμο, θα είχαν επενδύσει στην παραγωγή πυρομαχικών και στα αποθέματα, θα είχαν δημιουργήσει πολλαπλές τοποθεσίες για τη συντήρηση του εξοπλισμού και θα είχαν ενισχύσει τις υποδομές αποθήκευσης και διοίκησης και ελέγχου.
«Χρησιμοποιώ αυτά τα διδάγματα από τους Ουκρανούς εταίρους μας που βρίσκονται σήμερα υπό πίεση και σε επαφή για να ενημερώσω τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζω τις προτεραιότητες που μας έχει δώσει ο στρατηγός Williams», δήλωσε ο Ragin. «Έτσι, συνεργάζομαι όχι μόνο με την κοινότητα απόκτησης αλλά και με την κοινή επιχείρηση υλικού για να διασφαλίσω πως παίρνουμε τα διδάγματα που πήραμε από την Ουκρανία και τα εφαρμόζουμε στον τρόπο με τον οποίο προχωράμε στο μέλλον».
Στην πραγματικότητα, οι τεράστιες αποτυχίες της Ουκρανίας στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία χρησιμοποιούνται ως ευκαιρίες από τις οποίες οι ΗΠΑ μπορούν να διδαχθούν. Αυτό απέχει πολύ από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, όταν η Ουάσινγκτον πίστευε ότι η Ουκρανία θα κέρδιζε λόγω της δυτικής υποστήριξης και του καθεστώτος κυρώσεων που επιβλήθηκε στη Ρωσία. Πρόσφατα, πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης παραδέχθηκαν ότι ο ουκρανικός στρατός χάνει καθημερινά εδάφη και πως η Δύση αναγνωρίζει ότι η κατάσταση για την Ουκρανία θα χειροτερέψει.
Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως το λεγόμενο Σχέδιο Νίκης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει περιγραφεί περισσότερο ως «λίστα αγορών», ενώ οι δυτικές χώρες έχουν δώσει ανάμεικτες αντιδράσεις σε αυτό.
Ακόμα και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ, ήταν συγκρατημένος και αδέσμευτος απέναντι στο Σχέδιο Νίκης του Ζελένσκι, με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να λέει: «Δεν είναι η θέση μου να αξιολογήσω δημοσίως τα σχέδιά του».
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, παρά το γεγονός ότι ηγείται της χώρας που παρέχει τη δεύτερη μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία, επέμεινε στην άρνησή του να προμηθεύσει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus, προσθέτοντας: «Φροντίζουμε να μη γίνει το ΝΑΤΟ μέρος του πολέμου, ώστε αυτός ο πόλεμος να μην καταλήξει σε μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή».
Εν τω μεταξύ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε το σχέδιο του Ζελένσκι «κάτι παραπάνω από τρομακτικό» σε ανάρτησή του στο Facebook.
Η άρνηση μεγάλων δυτικών χωρών να υποστηρίξουν το Σχέδιο Νίκης σηματοδοτεί την αποτυχία του Ζελένσκι να συγκεντρώσει υποστήριξη πίσω από αυτό. Στην πραγματικότητα, ο πληρεξούσιος της Ουκρανίας δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο από έναν αναλώσιμο στρατό που χρησιμοποιείται στη μάταιη προσπάθεια να αποδυναμωθεί η Ρωσία, οι αποτυχίες του οποίου αποτελούν μια ευκαιρία για τον αμερικανικό στρατό να μάθει από αυτές.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr