Israel has been warned not to use Saudi or Iraqi airspace for any potential strikes on Iran. Source: New Scientist Global Security |
Ακόμα, δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα -μόνο πως η επίθεση αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τις 5 Νοεμβρίου, ημέρα των εκλογών στην Αμερική. «Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα κατά της ιρανικής επίθεσης αυτού του μήνα πριν από τις 5 Νοεμβρίου, λένε πηγές στο CNN - ένα χρονοδιάγραμμα που θα ωθήσει την αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή ευθέως στη δημόσια θέα μέσα σε λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ», έχει γράψει το CNN. Η Ρωσία και η Κίνα είναι μεταξύ των μοναχικών παγκόσμιων φωνών που προτρέπουν ενάντια σε οποιαδήποτε νέα επίθεση ή κλιμάκωση από το Ισραήλ.
Οι ανησυχίες του Πεκίνου μεταφέρθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Κίνας και του Ισραήλ στις αρχές της εβδομάδας. Η κινεζική πλευρά καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις εναντίον της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL), μετά τις αναφορές ότι οι IDF τραυμάτισαν δύο από τους ειρηνευτές του ΟΗΕ. Η Κίνα επανέλαβε τη θέση της πως επιθυμεί άμεση, πλήρη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Αλλά εν μέσω αναφορών ότι η αναμενόμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν θα μπορούσε να έρθει ανά πάσα στιγμή, η Ρωσία ήταν η πιο σθεναρή στις νέες προειδοποιήσεις της.
Την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ μετέφερε τη θέση της Ρωσίας πως το Ισραήλ δεν πρέπει ούτε καν να σκεφτεί να χτυπήσει τις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας ή τις υποδομές του Ιράν.
Είπε ότι οποιαδήποτε «υποθετική» ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα ήταν «καταστροφική» - όπως αναφέρεται στο TASS.
«Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει και συνεχίζουμε να προειδοποιούμε, να προειδοποιούμε [το Ισραήλ] να μην σκέφτεται ούτε καν υποθετικά το ενδεχόμενο ενός χτυπήματος σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και πυρηνικές υποδομές [του Ιράν]», δήλωσε ο Ryabkov. «Αυτό θα ήταν μια καταστροφική εξέλιξη και μια πλήρης άρνηση εκείνων των αξιωμάτων στον τομέα της διασφάλισης της πυρηνικής ασφάλειας που υπάρχουν».
Ο Νετανιάχου φέρεται να είπε στο Λευκό Οίκο ότι το Ισραήλ θα δεσμευτεί να επιτεθεί μόνο σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις- ωστόσο, οι αναφορές από το Ισραήλ συνεχίζουν να δείχνουν πως όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.
Η Ρωσία και το Ιράν έχουν τελευταία εμβαθύνει τις σχέσεις τους στο οικονομικό και στρατιωτικό μέτωπο. Η Δύση κατηγόρησε μάλιστα την Τεχεράνη ότι μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία - κάτι που Ιρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την κατηγορία αυτή για να επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε κορυφαίους αξιωματούχους του Ιράν και του αμυντικού τομέα. Επιπλέον, οι κυρώσεις «στοχεύουν εταιρείες και άτομα που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη μεταφορά των όπλων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού αερομεταφορέα της χώρας Iran Air, καθώς και των αεροπορικών εταιρειών Saha Airlines και Mahan Air».