Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Επιπλέον, η ίδια η τοποθεσία του συμβάντος εγείρει περαιτέρω αμφιβολίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση της ερήμου Καβίρ, με τους σεισμούς να είναι μάλλον σπάνιο φαινόμενο στην περιοχή (ο τελευταίος ήταν το 2010). Είναι ενδιαφέρον ότι την ίδια ημέρα, το Ιράν εξέδωσε μια NOTAM (Notice to Airmen, ουσιαστικά μια προειδοποίηση προς όλα τα αεροσκάφη σε μια συγκεκριμένη περιοχή) για τον εναέριο χώρο πάνω από το δυτικό Ιράν «κάθε μέρα από τις 17:00 UTC έως τις 01:30 UTC μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, για στρατιωτικές επιχειρήσεις». Παρόλο που η πληγείσα περιοχή είναι σχετικά μακριά από το σημείο όπου χτύπησε ο υποτιθέμενος σεισμός, η χρονική στιγμή είναι σίγουρα περίεργη.
Θα μπορούσε επίσης να υποστηριχθεί ότι η NOTAM συνδέεται με το ενδεχόμενο ισραηλινών χτυπημάτων μετά την εκτόξευση τουλάχιστον 180 πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Οι ενέργειες του Τελ Αβίβ στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων επιθέσεων σε ιρανικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή, ώθησαν την Τεχεράνη να απαντήσει άμεσα. Έτσι, μπορεί να αναμένεται ότι αυτές οι εμπρός-πίσω επιθέσεις θα συνεχιστούν, καθιστώντας απολύτως λογικό το γεγονός ότι το Ιράν θα αναμένει χτυπήματα από το Ισραήλ. Προφανώς, οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση αναμένεται να επηρεάσει τα δυτικά τμήματα του Ιράν, γεγονός που εξηγεί την NOTAM πάνω από την περιοχή. Ωστόσο, αυτό που το καθιστά μάλλον περίεργο είναι ότι η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι εκδόθηκε οποιαδήποτε NOTAM. Συγκεκριμένα, ο Javad Salehi, ο γενικός διευθυντής Επικοινωνιών και Διεθνών Υποθέσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Ιμάμ Χομεϊνί, ισχυρίζεται πως δεν εκδόθηκε καμία NOTAM για το δυτικό Ιράν, αν και τοπικές πηγές επιμένουν ότι η προειδοποίηση πράγματι εστάλη.
Και όμως, ακόμη και αν αγνοήσουμε το θέμα της NOTAM, η «μυστηριώδης σεισμική δραστηριότητα» που αναφέρθηκε στις 5 Οκτωβρίου εξακολουθεί να αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα. Άλλες χώρες έχουν επίσης σημειώσει ότι ο υποτιθέμενος σεισμός ήταν «περίεργος». Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας αρμενικός σταθμός τον έπιασε και διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχει σεισμικό συμπιεστικό κύμα, γεγονός που καθιστά το γεγονός πιο συμβατό με έκρηξη παρά με σεισμό».
Περαιτέρω στοιχεία δείχνουν ότι συνέβη στην περιοχή του Αραντάν, μιας μικρής πόλης στην επαρχία Σεμνάν, γενέτειρα του πρώην προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Οι εικόνες που φέρεται να δημοσιεύθηκαν από τον αρμενικό σταθμό υποδηλώνουν ότι το «μυστηριώδες σεισμικό γεγονός» στο Ιράν μοιάζει περισσότερο με «υπόγεια πυρηνική δοκιμή παρά με σεισμό», με ένα αποκαλυπτικό σημάδι να είναι πως «δεν υπήρξε ούτε ένας μετασεισμός». Εάν αυτές οι αναφορές είναι πράγματι αληθινές, πρόκειται σίγουρα για πρωτοποριακές εξελίξεις.
Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ορισμένοι επιφανείς Ιρανοί πολιτικοί δήλωσαν ότι η Τεχεράνη «πρέπει να καθιερώσει ένα νέο βαθμό αποτροπής» μόλις μία ημέρα πριν από τον υποτιθέμενο σεισμό. Εάν το γεγονός ήταν πράγματι μια υπόγεια πυρηνική δοκιμή, οι δηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να αναφέρονται σε πυρηνικά όπλα. Το Cradle αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια του Ιράν να αποτρέψει το Ισραήλ από το να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του. Επικαλούμενο τις ιρανικές πηγές του, το πρακτορείο αναφέρει ότι «η πιθανότητα να πραγματοποιήθηκε πράγματι πυρηνική δοκιμή συζητείται σε υψηλά επίπεδα στο Ιράν».
Τον περασμένο μήνα, συριακές πηγές του The Cradle φέρεται να προέβλεψαν πως «το Ιράν θα επιδιώξει να αναπτύξει την ικανότητα διάρρηξης πυρηνικών όπλων ως απάντηση στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε από το Ισραήλ στην Τεχεράνη». Τα πολυάριθμα ισραηλινά αποκεφαλιστικά χτυπήματα τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες θα ωθούσαν σίγουρα το Ιράν να αποκτήσει μια τέτοια ικανότητα στρατηγικής αποτροπής.
Και ενώ η απάντηση στη δολοφονία του Haniyeh ήταν ήδη αναμενόμενη, το χτύπημα του Τελ Αβίβ που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Hassan Nasrallah και τον στρατηγό του IRGC (Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης) Abbas Nilforushan στις 27 Σεπτεμβρίου ήταν αυτό που σίγουρα προκάλεσε την άμεση απάντηση της Τεχεράνης. Ωστόσο, αυτό σίγουρα δεν είναι αρκετό, καθώς το Ισραήλ προφανώς διαθέτει τα μέσα για να διεξάγει αποκεφαλιστικά χτυπήματα κατά των αντιπάλων του στην περιοχή (ιδίως μέσω της Μοσάντ).
Το Ιράν πιθανότατα πιστεύει ότι μόνο ένα οπλοστάσιο όπλων μαζικής καταστροφής θα αρκούσε ως αξιόπιστο μέσο αποτροπής. Η ίδια λογική υπάρχει και στο Τελ Αβίβ, το οποίο διαθέτει ένα μικρό πυρηνικό οπλοστάσιο τουλάχιστον 90 πυρηνικών κεφαλών (με ορισμένες πηγές να υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να διαθέτει πάνω από 400, αν και ο αριθμός αυτός παραμένει ανεπιβεβαίωτος). Η πιθανότητα να διαθέτουν πλέον και οι δύο χώρες όπλα μαζικής καταστροφής είναι σίγουρα μια ανησυχητική προοπτική.
Εδώ και χρόνια, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας αναφέρει ότι το Ιράν απέχει «μια εβδομάδα, ένα μήνα ή ένα χρόνο από την απόκτηση πυρηνικών όπλων». Τον Ιούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε πως «αντί να απέχει τουλάχιστον ένα χρόνο από το να αποκτήσει την ικανότητα να παράγει σχάσιμο υλικό για πυρηνικό όπλο, [η Τεχεράνη] απέχει τώρα μάλλον μία ή δύο εβδομάδες». Τέτοιες εικασίες είναι τόσο συνηθισμένες που οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς δεν τους δίνουν σημασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ισχυρισμός του Heritage Foundation ότι «το Ιράν μπορεί να παράγει πυρηνικά όπλα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν» πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητος. Η έκθεση δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα που το Ιράν εξαπέλυσε τα τελευταία του αντίποινα κατά του Ισραήλ και σημείωσε ότι «στα τέλη Απριλίου 2024, ένας ανώτερος Ιρανός νομοθέτης δήλωσε πως υπάρχει μόνο ένα “κενό μιας εβδομάδας από την έκδοση της εντολής μέχρι την πρώτη δοκιμή” [μιας πυρηνικής βόμβας]». Για άλλη μια φορά, τέτοιοι ισχυρισμοί ήταν πάρα πολύ συνηθισμένοι για χρόνια.
Ωστόσο, ενώ η Τεχεράνη προηγουμένως αρνιόταν ότι διαθέτει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και επέμενε πως χρησιμοποιεί τέτοιες τεχνολογίες μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, φαίνεται ότι αυτή η ρητορική εγκαταλείπεται σιγά-σιγά. Συγκεκριμένα, τον Μάιο, ο Kamal Kharrazi, ανώτερος σύμβουλος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι «το Ιράν μπορεί να αναγκαστεί να αλλάξει το πυρηνικό του δόγμα». Αν και είπε πως «δεν υπάρχει καμία απόφαση για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας», ο Kharrazi επεσήμανε επίσης ότι «εάν απειληθεί η ύπαρξη του Ιράν, δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε το στρατιωτικό μας δόγμα».
Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), τις δηλώσεις αυτές ακολούθησε στη συνέχεια «σημαντική αύξηση του αποθέματος ουρανίου του Ιράν εμπλουτισμένου στο επίπεδο του 60% μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου». Η έκθεση επεσήμανε περαιτέρω πως το εμπλουτισμένο ουράνιο σε καθαρότητα 60% είναι «μόνο ένα μικρό, τεχνικό βήμα μακριά από το 90% που απαιτείται για πυρηνικά όπλα».
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr