Είναι το Ισραήλ και η Παλαιστίνη σε καλύτερη κατάσταση σήμερα, μετά από ένα χρόνο συγκρούσεων;

Σύντομη απάντηση: «Όχι!» Η πραγματική επέτειος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 ήταν το περασμένο Σάββατο. Δεν θέλω να μπω σε μια συζήτηση για το αν ο Νετανιάχου επέτρεψε να συμβεί αυτό ή όχι ως μέρος ενός διαβολικού σχεδίου για την εξάλειψη της παλαιστινιακής παρουσίας στη Γάζα ή ότι το Ισραήλ, ζαλισμένο από την επίθεση της Χαμάς, εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση για να δικαιολογήσει την εξόντωση των Παλαιστινίων. Ας ασχοληθούμε με τα γεγονότα του περασμένου έτους.

Larry C. Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρώτον, παρά τον όρκο του Ισραήλ να «νικήσει» τη Χαμάς, οι Παλαιστίνιοι μαχητές, που περιλαμβάνουν την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και άλλους, εξακολουθούν να πολεμούν και, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, στρατολογούν περισσότερα μέλη.

Δεύτερον, οι Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν υποστεί αφάνταστα δεινά. Τουλάχιστον 45.000 είναι νεκροί, με περισσότερο από το 50% αυτών να είναι γυναίκες και παιδιά, όχι μαχητές. Και ναι, αντιλαμβάνομαι ότι το Lancet εκτιμά πως ο αριθμός μπορεί κάλλιστα να ξεπερνά τις 180.000. Η επιχείρηση του Ισραήλ για την καταστροφή της Χαμάς κατάφερε να καταστήσει το Ισραήλ παρία μεταξύ των εθνών.

Τρίτον, η ισραηλινή απάντηση έχει ενισχύσει τους Χούτι και τη Χεζμπολάχ. Ενώ είναι αλήθεια ότι το Ισραήλ, με τη βοήθεια των δυτικών συμμάχων του, προσπάθησε να βομβαρδίσει τους Χούθι μέχρι να υποταχθούν, οι μαχητές της Υεμένης εξέπληξαν τον κόσμο με την επιτυχή διακοπή της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στο βόρειο μέτωπο, το Ισραήλ, με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη των ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει μια βίαιη εκστρατεία για την καταστροφή της Χεζμπολάχ. Η επιτυχία του Ισραήλ στη χρήση βομβαρδιστικών με εκρηκτικά και στοχευμένων βομβιστικών επιθέσεων για τη δολοφονία της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, απέτυχε να αποδυναμώσει τη διοίκηση και τον έλεγχο της Χεζμπολάχ και τη θέλησή της να πολεμήσει. Αν μη τι άλλο, ενθάρρυνε τη Χεζμπολάχ να συνεχίζει τις επιθέσεις της με πυραύλους και ρουκέτες, παραμένοντας σε αμυντικές θέσεις για να στήνει ενέδρες στα επερχόμενα ισραηλινά στρατεύματα.

Τέταρτον, το Ισραήλ, και πάλι με τις ΗΠΑ να το παροτρύνουν, προσπαθεί απεγνωσμένα να προκαλέσει πόλεμο με το Ιράν, αλλά το Ιράν δεν τσιμπάει το δόλωμα και δεν επιτίθεται απερίσκεπτα. Το Ιράν επιδίδεται σε ελεγχόμενη κλιμάκωση. Το τελευταίο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων του ήταν κυρίως μια επίδειξη που σχεδιάστηκε για να στείλει ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα στο Ισραήλ και τη Δύση - δηλαδή, μπορούμε να χτυπήσουμε το Ισραήλ όποτε θέλουμε και δεν μπορείτε να μας σταματήσετε.

Περιμένουμε τώρα να δούμε τι θα κάνει το Ισραήλ. Εάν το Ισραήλ αποφασίσει να επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, η επίθεση αυτή μπορεί να ανατραπεί με τη βοήθεια των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Αλλά, ακόμη και αν το Ιράν αμβλύνει την επίθεση, αναμένω πως θα ανταποδώσει αμέσως και θα χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ. Το ίδιο ισχύει και για την στόχευση πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Το επόμενο βήμα στη σκάλα κλιμάκωσης θα είναι μια σύρραξη «tit-for-tat».

Ένα βασικό σημείο που οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές έχουν αγνοήσει (ή δεν έχουν αναφέρει), είναι ότι το Ιράν, μαζί με τη Χεζμπολάχ και τους Χούτι, μπορούν να πλημμυρίσουν τη ζώνη στο Ισραήλ και να αναγκάσουν τους Ισραηλινούς να εξαντλήσουν το σύστημα αεράμυνάς τους. Ούτε το Ισραήλ ούτε η Δύση διαθέτουν μια αλυσίδα εφοδιασμού που να μπορεί να αντικαταστήσει γρήγορα τους ισραηλινούς πυραύλους αεράμυνας. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ να παραμείνει λειτουργικό αν αναγκαστεί να αποκρούσει δύο εβδομάδες πυραυλικών και πυραυλικών επιθέσεων από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τους Χούτι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail