Είναι ο Πούτιν ο Τσάμπερλεϊν της εποχής μας;

Vladimir Putin arrived in Turkmenistan. Photo: Alexander Shcherbak, TASS
Πρόσφατα ρώτησα έναν γνώστη σχετικά με την απουσία μιας ρωσοκινεζο-ιρανικής συνθήκης αμοιβαίας άμυνας που θα σταματούσε την κίνηση προς έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Είπε ότι μια τέτοια συνθήκη εμποδίζεται από την κινεζική δυσπιστία προς τη Ρωσία και τη ρωσική δυσπιστία προς το Ιράν. Είναι εξαιρετικό το γεγονός πως η δυσπιστία μεταξύ προφανών συμμάχων εμποδίζει την αποτροπή ενός ευρύτερου πολέμου που θα γινόταν πυρηνικός πόλεμος.

Paul Craig Roberts - paulcraigroberts.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Είναι επίσης εξαιρετικό το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν αντιλαμβάνεται πως η απροθυμία ή η ανικανότητά του να δράσει προληπτικά έχει διαδραματίσει ρόλο στο παιχνίδι των ηγεμονικών νεοσυντηρητικών της Αμερικής.  

Στην Ουκρανία η προσποίηση του Πούτιν ότι δεν βρισκόταν πραγματικά σε πόλεμο επέτρεψε στη Δύση να κλιμακώσει τη σύγκρουση μέχρι που ο Πούτιν αναγκάστηκε να προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ πως βρισκόταν στα πρόθυρα πολέμου με τη Ρωσία.

Στη Μέση Ανατολή, ο Πούτιν παρακράτησε συστήματα αεράμυνας και απέτυχε να προστατεύσει τους μουσουλμάνους από αεροπορικές επιθέσεις, κλιμακώνοντας έτσι τη σύγκρουση. Προφανώς, ο Πούτιν έκανε επίσης το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να χάσουν το στρατηγικό τους πλεονέκτημα, καθήμενος πάνω τους, επιτρέποντας έτσι στο Ισραήλ να αποδεκατίσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ που απέκρουσε δύο φορές τις απόπειρες εισβολής του Ισραήλ στο Λίβανο.

Σκεπτόμενοι όλες τις κατηγορίες εναντίον του Τσάμπερλεϊν για την ενθάρρυνση της επιθετικότητας του Χίτλερ, δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με την επιθετικότητα των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/Ισραήλ που ενθάρρυνε ο Πούτιν με το να μην κάνει τίποτα.

Όπως είχα προβλέψει, ο Πούτιν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στην Ουκρανία και αναγκάστηκε να απειλήσει τη Δύση με πυρηνικά όπλα. Ας ελπίσουμε ότι η Δύση τον πιστεύει και, αν όχι, πως δεν το εννοεί.

Τώρα η έλλειψη προληπτικής δράσης του Πούτιν τον βρίσκει με την πλάτη στον τοίχο και στη Μέση Ανατολή. Αν οι παρακάτω αναφορές είναι σωστές, και δεν ξέρω αν είναι, ο Πούτιν αναγκάζεται να αποκαταστήσει τη ζημιά που προέκυψε από την αδράνειά του, λαμβάνοντας καθυστερημένα μέτρα που η Δύση θα χρησιμοποιήσει σε προπαγανδιστικό μειονέκτημα για τη Ρωσία.

Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι ένας τόσο ικανός ηγέτης όπως ο Πούτιν μπορεί να είναι τόσο ανίκανος να αντιμετωπίσει εξωτερικές απειλές.

https://www.zerohedge.com/geopolitical/russia-issues-forceful-warning-against-planned-israeli-strike-iran 

https://www.timesofisrael.com/russia-said-to-be-delivering-advanced-air-defenses-to-iran-as-tehran-touts-ties/ 

https://www.youtube.com/watch?v=bRFxERHGXKU 

https://en.defence-ua.com/news/russia_sends_s_400_sam_systems_and_specialists_to_iran_to_protect_nuclear_facilities-11431.html

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail