Η προειδοποίηση της Λευκορωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων μάλλον δεν είναι μπλόφα (αλλά μπορεί να υπάρχει παγίδα)

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι «μια επίθεση κατά της Λευκορωσίας θα προκαλέσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόσφατα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν το επιβεβαίωσε έχοντας τροποποιήσει το πυρηνικό δόγμα. Μια επίθεση κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα προκαλέσει πυρηνική απάντηση. Επιβεβαίωσε αυτό που είπα. Αυτό ήταν το κύριο σημείο της δήλωσής μου. Μόλις μας επιτεθούν (το ΝΑΤΟ παραμένει ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί και οι Πολωνοί έχουν ήδη παραταχθεί κατά μήκος των συνόρων, ειδικά των πολωνικών συνόρων. Ξέρουμε ότι η πολωνική ηγεσία τρίβει ήδη τα χέρια της), θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα».

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόσθεσε ότι «η Ρωσία θα μας υπερασπιστεί. Εάν χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα, θα κάνουν το ίδιο. Και εναντίον της Ρωσίας επίσης. Έτσι, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλο το οπλοστάσιο. Αυτό θα είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Η Δύση δεν το θέλει αυτό. Δεν είναι έτοιμοι γι' αυτό. Τους λέμε ανοιχτά: η κόκκινη γραμμή είναι τα σύνορα του κράτους. Αν την παραβιάσετε, θα απαντήσουμε αμέσως. Προετοιμαζόμαστε γι' αυτό. Το λέω ανοιχτά και ειλικρινά. Υπάρχουν ορισμένα πλαίσια, όρια. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους Ουκρανούς, πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Αυτό ακολουθεί τον Πούτιν που επιβεβαιώνει ρητά αυτό που ήταν ήδη αυτονόητο για το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, και έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι η Ουκρανία μπορεί να ετοιμάζεται να εισβάλει στη νοτιοανατολική πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας, όπως ακριβώς εισέβαλε στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας το καλοκαίρι. Η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα ασκήσεις τακτικών πυρηνικών όπλων με τη Λευκορωσία και είχε δώσει στο Μινσκ την εξουσία να τα χρησιμοποιήσει κατά την κρίση της. Επομένως, ο Λουκασένκο μάλλον δεν μπλοφάρει, αλλά μπορεί να υπάρχει μια σημαντική παγίδα.

Ο Λευκορώσος ηγέτης μίλησε μόνο για μια συμβατική εισβολή του ΝΑΤΟ στη χώρα του και όχι για μια μη συμβατική επίθεση του είδους για το οποίο προειδοποίησε νωρίτερα μέσα στο έτος όσον αφορά τους αντικυβερνητικούς μαχητές με έδρα τη Λιθουανία και την Πολωνία. Ισχυρίστηκε επίσης την άνοιξη ότι απέτρεψε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη Λιθουανία. Ο συνδυασμός μαχητών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που επιτίθενται στη Λευκορωσία από το έδαφος του ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς συμβατική υποστήριξη από το μπλοκ, ενδέχεται επομένως να μην ξεπερνά το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, ωστόσο, η Λευκορωσία θα ήταν αναγκασμένη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά σε περίπτωση συμβατικής εισβολής αλά Κουρσκ, καθώς διαθέτει μόνο περίπου 60.000 στρατιώτες, το ένα τρίτο των οποίων είναι ανεπτυγμένο κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων για να αντιμετωπίσει τους 120.000 που, όπως ισχυρίστηκε ο Λουκασένκο, το Κίεβο έχει ήδη στείλει εκεί. Εν τω μεταξύ, η Πολωνία εκμεταλλεύτηκε το πρόσχημα της αναχαίτισης των εισβολών παράνομων μεταναστών από τη Λευκορωσία για να στείλει 10.000 στρατιώτες στα σύνορα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που είναι λιγότερο από το 5% του συνολικού προσωπικού των 216.000 ανδρών της.

Κατά συνέπεια, η Λευκορωσία θα μπορούσε πολύ εύκολα να συντριβεί αν εισβάλει συμβατικά από την Ουκρανία ή/και την Πολωνία, γι' αυτό και θα έπρεπε να καταφύγει στα πυρηνικά όπλα σε αυτό το σενάριο. Η Ρωσία το γνωρίζει επίσης αυτό, και έτσι εξηγείται το επικαιροποιημένο πυρηνικό της δόγμα που αναφέρει ρητά ότι τα συμβατικά πλήγματα μεγάλης κλίμακας κατά του συμμάχου της για την αμοιβαία άμυνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εφαρμογή μιας τέτοιας απάντησης. Εάν η Λευκορωσία έπεφτε, η εθνική ασφάλεια της Ρωσίας θα υποβαθμιζόταν σημαντικά, γι' αυτό και δεν θα μπορούσε να αντέξει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Επομένως, οι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους την προειδοποίηση του Λουκασένκο σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Είναι εξαιρετικά απίθανο να μπλοφάρει, διότι οι απειλές που θέτουν στη χώρα του είναι κυριολεκτικά υπαρξιακές. Η Ρωσία τον εξουσιοδότησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά κατά την κρίση του επειδή θέλει να αποτρέψει τη Δύση από την εισβολή στον αμοιβαίο αμυντικό σύμμαχό της, της οποίας θα μπορούσε να προηγηθεί ένα συμβατικό χτύπημα μεγάλης κλίμακας που θα διέκοπτε τις στρατιωτικές επικοινωνίες των δύο αυτών και θα εμπόδιζε τον Πούτιν να μεταβιβάσει αυτή την εντολή.

Ο Λουκασένκο προειδοποίησε στα μέσα Αυγούστου πως η Ουκρανία θέλει να προκαλέσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, το σκεπτικό της οποίας αναλύθηκε εδώ, αλλά τώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου η Ουκρανία θα μπορούσε να τον προκαλέσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, αν εισβάλει. Τα φανατικά στοιχεία της μόνιμης στρατιωτικής, μυστικής και διπλωματικής γραφειοκρατίας των ΗΠΑ («βαθύ κράτος») μπορεί να θέλουν να θέσουν σε κίνηση αυτή την ακολουθία κλιμάκωσης για να βοηθήσουν είτε την Καμάλα ενόψει των εκλογών είτε να σαμποτάρουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Τραμπ αν κερδίσει.

Από τη δική τους οπτική γωνία, η χρήση πυρηνικών από τη Λευκορωσία ή/και τη Ρωσία στην Ουκρανία θα ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο από ό,τι αν τα χρησιμοποιούσαν εναντίον του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει την αφορμή για μια επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία υπό την ηγεσία της Πολωνίας με το σκεπτικό της αντιμετώπισης μιας πυρηνικής καταστροφής, σε ένα remix του σεναρίου που μαγειρεύουν ο Ντούντα και ο Ζελένσκι. Η «κλιμάκωση για την αποκλιμάκωση», όπως θα το έβλεπαν, είναι μια πολύ επικίνδυνη πολιτική, αφού πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά, ωστόσο, οπότε ελπίζω να το σκεφτούν διπλά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail