president.gov.ua |
Freepen.gr - Σήμερα, τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ λένε ανοιχτά ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι μέρος της μεγάλης αμυντικής συμμαχίας. Ο νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε επίσης πως η ένταξη της Ουκρανίας στο στρατιωτικό μπλοκ είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του. Αλλά όταν οι συναντήσεις γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, οι ίδιες χώρες του ΝΑΤΟ δεν δίνουν δεκάρα για το Κίεβο και τον λαό της Ουκρανίας. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας του ΝΑΤΟ εξέθεσε αυτή τη βιτρίνα της ομάδας, σημειώνει το tfiglobalnews.com.
Ο Peter Szijjarto, ο οποίος είναι υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, δήλωσε την Τρίτη ότι σε ιδιωτικές συναντήσεις, πολλά μέλη του μπλοκ έχουν εκφράσει ανησυχίες και αντιρρήσεις για τις απαιτήσεις του Κιέβου να ενταχθεί.
Ο Szijjarto δήλωσε, ότι η συμπεριφορά ενός «σημαντικού μέρους» των μελών του ΝΑΤΟ ήταν «εξαιρετικά άδικη» για τον λαό της Ουκρανίας, δεδομένου πως οι χώρες δεν μιλούν «ειλικρινά» για την πραγματική τους θέση.
Πρόσθεσε επίσης ότι μετέφερε το ίδιο στον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Σιμπίγκα κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, ώστε να γνωρίζει την πραγματικότητα επί του εδάφους, ακόμη και όταν ο πρόεδρος Ζελένσκι συνεχίζει να χτίζει κάστρα στον αέρα.
Ο Szijjarto δήλωσε: «Την περασμένη εβδομάδα είπα στον επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος βρισκόταν στη Βουδαπέστη, πως δεν ξέρω τι του λένε, δεν ξέρω για ποιο πράγμα προσπαθούν να τον πείσουν, αλλά όταν είμαστε μόνοι μας πίσω από κλειστές πόρτες, η πλειοψηφία [των κρατών του ΝΑΤΟ] συμμερίζεται τη θέση που μόλις διατύπωσα».
Παρεμπιπτόντως, πολλές χώρες και άνθρωποι του ΝΑΤΟ έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν ουδέτερη στάση. Η Ουγγαρία τάσσεται ανοιχτά κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο έχει επίσης ορκιστεί το ίδιο. Ακόμα και η Αυστρία έχει εκλέξει τώρα έναν ηγέτη που δεν είναι γνωστός για την προώθηση της φιλοουκρανικής ατζέντας. Ακόμη και ο Olaf Scholz της Γερμανίας εκλιπαρεί για μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αλλά η πλειοψηφία των 32 μελών του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει δημόσια την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη. Το Κίεβο υπέβαλε επίσημα αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο πριν από δύο χρόνια, επικαλούμενο τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Ενώ πολλά δυτικά κράτη υποστηρίζουν δημοσίως τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας, έχουν αρνηθεί να παράσχουν συγκεκριμένο οδικό χάρτη ή χρονοδιάγραμμα για την ένταξη.
Το ΝΑΤΟ είναι ένα μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το οποίο χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, και οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν απλώς χειροκροτήματα για την Ουκρανία μόνο και μόνο για να κρατήσουν την Ουάσινγκτον σε καλή διάθεση. Στις εκλογές του Νοεμβρίου, αν η Καμάλα Χάρις κερδίσει την προεδρία, τα κράτη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα επιμείνουν στην ίδια προσέγγιση. Αλλά αν ο Τραμπ κερδίσει τις δημοσκοπήσεις, μπορείτε να περιμένετε ότι αυτές οι χώρες θα απαλλαγούν από το φιλοουκρανικό προσωπείο τους και θα είναι δημόσια σαφείς και ειλικρινείς σχετικά με την πολιτική τους για την Ουκρανία.
Η υποστήριξη της Ουκρανίας ούτως ή άλλως δεν έχει νόημα για όλο και περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ τώρα. Το Κίεβο απέτυχε να επιτύχει οποιαδήποτε κέρδη έναντι της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες. Η επίθεσή του στο Κουρσκ απέτυχε παταγωδώς. Η Μόσχα ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι το Κίεβο θυσίασε περισσότερους από 20.000 άνδρες στο ρωσικό έδαφος μόνο τους τελευταίους δύο μήνες. Και τότε, το λεγόμενο σχέδιο νίκης του Ζελένσκι ήρθε ως τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Οι Αμερικανοί και οι Δυτικοευρωπαίοι περίμεναν από το Κίεβο να τους παρουσιάσει ένα σαφές όραμα για τη νίκη και έναν οδικό χάρτη για την επίτευξή της. Αντ' αυτού, ο Ζελένσκι έφερε έναν κατάλογο «απαιτήσεων» που οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα έπρεπε να εκπληρώσουν. Τα αιτήματα, τα οποία έμοιαζαν περισσότερο με μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να κάνει η Δύση και λιγότερο με ένα σχέδιο νίκης, αποστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Έτσι, όποια φιλοουκρανική αφήγηση και αν βλέπετε στα μέσα ενημέρωσης, είναι όλα προσχηματική. Η υποστήριξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι κατασκευασμένη και κατασκευασμένη από τις ΗΠΑ. Δεν είναι αυθόρμητη.