Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα διαθέτει πράγματι αυτούς τους πυραύλους, ενώ η πρώτη πασχίζει ακόμη να διεξάγει έστω και μία επιτυχημένη δοκιμή ενός πρωτοτύπου (για να μην πούμε τίποτα για την εισαγωγή τέτοιων όπλων σε υπηρεσία). Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ορισμένες τεχνολογίες που απαιτούν δεκαετίες για να κατακτηθούν και σε αυτές περιλαμβάνονται τα πυρηνικά υποβρύχια. Μόνο μια χούφτα χώρες διαθέτουν αυτά τα σκάφη: οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία. Η Αυστραλία βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησής τους από την Ουάσινγκτον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ακόμη ότι κατέχει τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την κατασκευή τους.
Τα υποβρύχια με πυρηνική ενέργεια προσφέρουν μια σειρά από στρατηγικά πλεονεκτήματα σε σχέση με εκείνα με συμβατική πρόωση, κυρίως την ικανότητα να παραμένουν κάτω από το νερό για μήνες. Είναι μακράν το πιο επιβιώσιμο τμήμα οποιασδήποτε πυρηνικής τριάδας, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο έργο να τα εντοπίσει και να τα καταστρέψει κανείς σε περίπτωση θερμοπυρηνικής αντιπαράθεσης. Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ διαθέτουν υποβρύχια ικανά να εκτοξεύουν τους SLBM (βαλλιστικούς πυραύλους υποβρυχίων) ενώ βρίσκονται κάτω από το νερό, καθιστώντας τα ουσιαστικά απρόσιτα πριν να είναι πολύ αργά.
Έτσι, αν μια στρατιωτική δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια θέλει να εξασφαλίσει αποτροπή ό,τι και να γίνει, χρειάζεται υποβρύχια με πυρηνική ισχύ. Λόγω του μεγέθους της, η Βόρεια Κορέα δεν είναι μια χώρα που κανονικά θα περιγράφαμε ως παγκόσμια στρατιωτική δύναμη. Ωστόσο, φαίνεται ότι ακριβώς αυτή είναι η περίπτωση. Συγκεκριμένα, επικαλούμενες νοτιοκορεατικές αναφορές, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η Πιονγκγιάνγκ κατασκευάζει τώρα το πρώτο της πυρηνικό υποβρύχιο, μια πρωτοφανής εξέλιξη για μια μικρή χώρα.
Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη συσσωρεύσει σημαντική εμπειρία στη λειτουργία όλων των τύπων υποβρυχίων, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών, αλλά οπλισμένων με πυρηνικούς SLBM. Αυτό από μόνο του την καθιστά έναν εξαιρετικά επικίνδυνο αντίπαλο, αλλά το γεγονός ότι μπορεί πλέον να κατασκευάσει ένα υποβρύχιο με πυρηνική ισχύ ενισχύει εκθετικά το στρατηγικό της οπλοστάσιο. Είναι ακόμη άγνωστο αν το σκάφος θα είναι SSBN (πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων) ή SSGN (πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων), με το τελευταίο σκάφος να είναι οπλισμένο με πυραύλους κρουζ (συμβατικούς και πυρηνικής κεφαλής).
Ωστόσο, όποιο δρόμο και αν επιλέξει η Πιονγκγιάνγκ για τη νέα της ικανότητα, θα αλλάξει στρατηγικά το παιχνίδι. Αυτό θα επιτρέψει στον βορειοκορεατικό στρατό να πλήξει στόχους οπουδήποτε εντός του βεληνεκούς των όπλων του υποβρυχίου, είτε πρόκειται για SLBM είτε για SLCM (υποβρύχιους πυραύλους κρουζ). Τέτοιες εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για την Ουάσιγκτον και τα υποτελή και δορυφορικά κράτη της.
Συγκεκριμένα, η ικανότητα του Πενταγώνου να απειλεί το στρατηγικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας θα ακυρωθεί ουσιαστικά με την εμφάνιση των πυρηνικών υποβρυχίων της τελευταίας. Επιπλέον, αυτό ενισχύει επίσης την ικανότητα της Πιονγκγιάνγκ να πλήττει στόχους υψηλής αξίας σε όλη την ολοένα και πιο αμφισβητούμενη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Ακόμη χειρότερα για την Αμερική, ακόμη και αν τα βορειοκορεατικά SLBM έχουν σχετικά περιορισμένο βεληνεκές, αυτό θα εξακολουθεί να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να φτάσουν σε στόχους εντός των ηπειρωτικών ΗΠΑ, ιδίως στη δυτική ακτή. Αυτό το κρίσιμα σημαντικό τμήμα της πιο επιθετικής θαλασσοκρατίας του κόσμου απειλείται ήδη από ρωσικά και κινεζικά υποβρύχια με πυρηνική ισχύ, οπότε η ύπαρξη βορειοκορεατικών είναι σίγουρα ένα στρατηγικό πλήγμα. Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου επιθετικότητα της Ουάσινγκτον εναντίον ολόκληρου του κόσμου είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Δυστυχώς, οι ΗΠΑ ποτέ δεν προσπάθησαν καν να κρατήσουν υπό έλεγχο την αμείλικτη εμμονή τους με τους πολέμους, τον θάνατο και την καταστροφή.
Αντιθέτως, η Αμερική έχει γίνει μόνο χειρότερη από αυτή την άποψη, όπως αποδεικνύεται από το νέο πυρηνικό της δόγμα να επιτίθεται σε όλους ταυτόχρονα. Αυτό έχει αφήσει τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν τρεις πυρηνικά εξοπλισμένους αντιπάλους στον Ειρηνικό - τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ είναι ιδιαίτερα αποφασισμένη να αποτρέψει τυχόν απρόκλητες αμερικανικές επιθέσεις.
Τα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου και οι θηριωδίες που διέπραξε ο στρατός των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας είναι ακόμη βαθιά χαραγμένα στη μνήμη εκατομμυρίων Κορεατών. Οι αδιάκριτοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί πληθυσμιακών κέντρων της Βόρειας Κορέας άφησαν εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες, ωθώντας την Πιονγκγιάνγκ να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ ξανά. Ωστόσο, οι εγκληματίες πολέμου στην Ουάσινγκτον ήταν αποφασισμένοι να το επαναλάβουν, μεταξύ άλλων και με πυρηνικά όπλα, τόσο κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα όσο και ακόμη και της κυβέρνησης Τραμπ. Ωστόσο, καθώς η Βόρεια Κορέα απέκτησε ICBM (διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους), «ξαφνικά» συνειδητοποίησαν πως ήταν καλύτερα να διαπραγματευτούν, καθώς η ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ βρισκόταν πλέον σε κίνδυνο.
Δυστυχώς, δεδομένου ότι η κυρίαρχη ολιγαρχία στην Ουάσιγκτον αποτελείται από βάρβαρους μπράβους, ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί η Αμερική υπό έλεγχο είναι να διασφαλιστεί ότι μπορεί να εξοντωθεί μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές 330 εκατομμυρίων Αμερικανών, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται γι' αυτό, γεγονός που εξηγεί απόλυτα γιατί τόσοι πολλοί από αυτούς την βλέπουν ως τον μεγαλύτερο εχθρό τους. Επιπλέον, η επιθετικότητα των ΗΠΑ στην Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο συντονισμό εντός του πολυπολικού κόσμου, με τη Ρωσία να οικοδομεί ακόμη στενότερους δεσμούς με τη Βόρεια Κορέα, προς μεγάλη απογοήτευση της πολιτικής Δύσης.
Έτσι, είναι πολύ πιθανό η Μόσχα να παρέχει υποστήριξη στις προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να κατασκευάσει υποβρύχια με πυρηνική ισχύ, έναν τομέα στον οποίο η Ρωσία είναι από τους ηγέτες στον κόσμο, με τα δικά της υποβρύχια ικανά να καταστρέψουν κάθε εχθρό. Αυτό σίγουρα θα εξηγούσε γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε με αυτοπεποίθηση πως η Βόρεια Κορέα είναι μια «πυρηνική στρατιωτική υπερδύναμη» κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του. Και πράγματι, αν και μικρή, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr