Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει μέλος των BRICS σε μια στρατηγική απομάκρυνση από τη Δύση

Freepen.gr - Η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στους BRICS αντανακλά τη δυσαρέσκεια του Ερντογάν με τη Δύση, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με μη δυτικές δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, γράφει η «Jerusalem Post».

Στις 2 Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ότι η Τουρκία είναι το πρώτο και μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που ζητά να ενταχθεί στην οικονομική ομάδα κρατών BRICS. Οι BRICS, με επικεφαλής τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Νότια Αφρική, κυριαρχούνται από τους Ρώσους και Κινέζους προέδρους Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ.

Ένας πρώην Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε στο Newsweek ότι η κίνηση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οφείλεται σε «συσσωρευμένη απογοήτευση» με τη Δύση και την ΕΕ. Ο Sinan Ulgen, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης EDAM με έδρα την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε: «Είναι μια στρατηγική για την ενίσχυση των σχέσεων με μη δυτικές δυνάμεις σε μια εποχή που η ηγεμονία των ΗΠΑ εξασθενεί».

Η αίτηση της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS την φέρνει σε αντιπαράθεση με την υπόλοιπη οικογένεια του ΝΑΤΟ, αλλά υπήρξε προβληματικό μέλος από την αρχή. Έγινε δεκτή το 1952, με τον Ψυχρό Πόλεμο στο πιο παγωμένο του σημείο, η ελπίδα ήταν ότι η Τουρκία θα βοηθούσε στην προστασία της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ από τη σοβιετική επιθετικότητα. Η Τουρκία, μισή μέσα και μισή έξω από την Ευρώπη, συχνά απέκλινε από τη συναινετική άποψη για τη συμμαχία. Αλλά από τότε που ο Ερντογάν ήρθε στην εξουσία - πρώτα ως πρωθυπουργός της Τουρκίας και αργότερα ως πρόεδρος - η Τουρκία ακολουθεί σταθερά τακτικές και στόχους εξωτερικής πολιτικής που έρχονται σε αντίθεση με τη Δύση.

Πεπεισμένος ότι η θέση της Τουρκίας στον οργανισμό ήταν απόρθητη για στρατηγικούς λόγους, ο Ερντογάν ακολούθησε επίμονα τη δική του ατζέντα. Για παράδειγμα, στη Συρία, η Τουρκία αμφισβητεί συνεχώς τις ΗΠΑ για την υποστήριξη των κουρδικών δυνάμεων που ο Ερντογάν θεωρεί τρομοκράτες.

Στη συνέχεια, υπήρξε η πανωλεθρία σχετικά με την προσφορά του Ερντογάν να αγοράσει τα F-35, την τελευταία γενιά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών stealth, την ίδια στιγμή που εγκαθιστούσε το προηγμένο ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-400. Αψηφώντας τις σθεναρές αμερικανικές αντιρρήσεις και την απειλή κυρώσεων, η Τουρκία παρέλαβε την πρώτη αποστολή από τη Ρωσία τον Ιούλιο του 2018.

Αυτό κατέστησε αδύνατη τη συμφωνία για τα αμερικανικά F-35. Οι S-400 είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να εντοπίζουν και να καταρρίπτουν μαχητικά stealth όπως το F-35. Εάν η Τουρκία αποκτούσε και τα δύο, οι Ρώσοι ειδικοί που απαιτούνται για τη δημιουργία του συστήματος S-400 θα μπορούσαν να μάθουν για την προηγμένη τεχνολογία που είναι ενσωματωμένη στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη.

Έτσι, όταν έγινε απολύτως εμφανές ότι ο Ερντογάν επέμενε να λάβει το ρωσικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος, η Ουάσινγκτον ακύρωσε τη συμφωνία για το F-35.

Το αποτέλεσμα της αγοράς των S-400 από την Τουρκία ήταν να ενισχυθεί η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή. Κάθε επακόλουθη επιχείρηση του ΝΑΤΟ έπρεπε να λαμβάνει υπόψη την παρουσία του ρωσικού συστήματος στην Τουρκία - μια διασπαστική επίδραση στη δυτική συμμαχία που άρεσε πολύ στον Πούτιν.

Η σημερινή δυσαρέσκεια του Ερντογάν με τη Δύση πηγάζει από την υποστήριξή της στην απάντηση του Ισραήλ στη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η επακόλουθη αρνητική κριτική από πολλά δυτικά έθνη για τους παράπλευρους θανάτους, τους τραυματισμούς και τις υλικές ζημιές δεν έκανε τίποτα για να τον κατευνάσει. Η αναφερόμενη απάντησή του στα επεισόδια με τις εκρήξεις των βομβητών και των ασύρματων είναι να κατηγορήσει το Ισραήλ ότι επιδιώκει να επεκτείνει τον πόλεμο της Γάζας στον Λίβανο.

Η Τουρκία σε αντίθεση με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο Κρεμλίνο. Αντί να ενοχλεί τη Μόσχα, ο Ερντογάν έχει καθιερωθεί ως μεσολαβητής μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Έχει μεσολαβήσει για συνομιλίες σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και την τελευταία ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.

«Η Τουρκία μπορεί να γίνει μια ισχυρή, ευημερούσα, υψηλού κύρους και αποτελεσματική χώρα», δήλωσε την 1η Σεπτεμβρίου, »αν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ανατολή και τη Δύση ταυτόχρονα. Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος εκτός από αυτή δεν θα ωφελήσει την Τουρκία, αλλά θα τη βλάψει».
 
Ζεσταίνοντας το θέμα του και ακολουθώντας πιστά την επισφαλή, αλλά καθιερωμένη στρατηγική του, συνέχισε: «Δεν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Αντιθέτως, πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας τόσο με αυτούς όσο και με άλλους οργανισμούς σε μια βάση win-win».

Η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στους BRICS θα συζητηθεί σε σύνοδο κορυφής στη Ρωσία τον Οκτώβριο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail