Οι BRICS «θα καταστρέψουν το δολάριο»

pixabay / geralt
Freepen.gr - Η υπουργός Οικονομικών Yellen είναι η μεγαλύτερη απειλή για την αγορά του Δημοσίου μέσω των επίμονων και παράνομων προσπαθειών της να κλέψει 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου που ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και φυλάσσονται σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και στο κέντρο εκκαθάρισης Euroclear στις Βρυξέλλες, γράφει ο James G. Rickards, ένας Αμερικανός δικηγόρος, οικονομολόγος και επενδυτικός τραπεζίτης με 40 χρόνια εμπειρίας στις κεφαλαιαγορές της Wall Street, ο εκδότης του Strategic Intelligence.

Η συγκεκριμένη απειλή για την κλοπή των ρωσικών τίτλων που θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για ένα δάνειο προς την Ουκρανία έχει επιταχύνει τις προσπάθειες των BRICS και του Παγκόσμιου Νότου να κινηθούν προς ένα νέο νόμισμα συνδεδεμένο με τον χρυσό, το οποίο αρχικά θα ανταγωνίζεται το δολάριο στις παγκόσμιες πληρωμές και τελικά θα ανταγωνίζεται το δολάριο ως σημαντικό παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Οι προσπάθειες αυτές θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των BRICS στο Καζάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 22-24 Οκτωβρίου, που θα φιλοξενήσει ο πρόεδρος Πούτιν. Η σύνοδος κορυφής των BRICS θα ανακοινώσει νέα μέλη. Αυτό είναι σημαντικό, διότι η διεύρυνση των μελών είναι η βασική προϋπόθεση για την εισαγωγή ενός βιώσιμου νομίσματος πληρωμών.

Οι BRICS αποτελούν μέρος ενός αναδυόμενου Παγκόσμιου Νότου που αμφισβητεί τη συλλογική Δύση για την παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική κυριαρχία.

Το θέμα ενός νομίσματος των BRICS προκαλεί σύγχυση στους περισσότερους παρατηρητές και είναι ένα φλέγον θέμα ακόμη και για πολλούς ειδικούς. Θα ονομάσουμε το πιθανό νόμισμα BRIC για λόγους ευκολίας, αν και δεν έχει ανακοινωθεί καμία επίσημη ονομασία.

Το νόμισμα των BRICS έχει προχωρήσει πολύ στην καθιέρωσή του ως βιώσιμο νόμισμα πληρωμών. Οι προϋποθέσεις είναι: συμφωνημένη αξία (η οποία μπορεί να είναι σταθερή σε σχέση με άλλο νόμισμα, κυμαινόμενη ή συνδεδεμένη με ένα βάρος χρυσού), ασφαλή κανάλια πληρωμών (βασικά κρυπτογραφημένοι ψηφιακοί σωλήνες υψηλής ταχύτητας για την αυθεντικοποιημένη διακίνηση μηνυμάτων), ψηφιακά βιβλία και ένας συμφωνημένος εκδότης (η NDB με έδρα τη Σαγκάη μπορεί να είναι κατάλληλη για το σκοπό αυτό, αλλά θα μπορούσε να δημιουργηθεί και άλλος φορέας).

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η επαρκώς μεγάλη συμμετοχή στη νομισματική ένωση BRICS, ώστε ο αποδέκτης πληρωμών BRICS να μπορεί να τις χρησιμοποιεί για αγορές σε πολλές χώρες για πολλά αγαθά και υπηρεσίες.

Αυτό το τελευταίο σημείο είναι το σημείο στο οποίο οι περισσότερες ρυθμίσεις εναλλακτικών νομισματικών πληρωμών καταρρέουν. Η Ρωσία μπορεί να πουλήσει πετρέλαιο στην Κίνα έναντι γουάν (πράγμα που κάνει επί του παρόντος), αλλά περιορίζεται ως προς το πού μπορεί να δαπανήσει τα γουάν (βασικά περιορίζεται σε κινεζικά βιομηχανικά προϊόντα και ημιαγωγούς). Το ίδιο ζήτημα προκύπτει όταν η Ρωσία πωλεί πετρέλαιο στην Ινδία (έναντι ρουπίας) ή όπλα στο Ιράν (έναντι ρουπίας). Ο πωλητής περιορίζεται ως προς το τι μπορεί να αγοράσει με το νόμισμα του εμπορικού εταίρου.

Αυτός ο περιορισμός εξαλείφεται σε μια νομισματική ένωση με 15 ή 20 ή περισσότερα μέλη. Εάν η Ρωσία κερδίσει BRICs από την Κίνα, μπορεί να αγοράσει αεροσκάφη Embraer από τη Βραζιλία ή ημιαγωγούς από τη Μαλαισία. Για το θέμα αυτό, η χρήση ενός νομίσματος πληρωμών σε μια πολυμελή νομισματική ένωση δεν περιορίζεται στα μέλη.

Με πρόσβαση στα κανάλια πληρωμών, τα μη μέλη μπορούν ωστόσο να συμφωνήσουν να λαμβάνουν το νόμισμα BRICS ως πληρωμή, έχοντας εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να το ξοδεύουν μεταξύ των άλλων μελών BRICS που είναι εμπορικοί εταίροι. Απόδειξη αυτού είναι η ευρωζώνη, η οποία είναι σήμερα μια νομισματική ένωση 20 μελών με ενιαία κεντρική τράπεζα και παγκόσμια αποδοχή του ευρώ.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα. Η πρώτη είναι ότι οι ΗΠΑ σπαταλούν το πλεονέκτημα του κράτους δικαίου με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και τις προσπάθειες να κλέψουν στην πραγματικότητα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και να τα μετατρέψουν σε δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία χρησιμοποιώντας δομημένη χρηματοδότηση.

Δεδομένης αυτής της απατεωνίστικης συμπεριφοράς των ΗΠΑ, οι χώρες γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικές όσον αφορά τα μεγάλα αποθέματα κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να εξηγεί εν μέρει το πρόσφατο ράλι στην τιμή του χρυσού.

Το δεύτερο είναι πως η επικείμενη σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας θα ανακοινώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη ασφαλών καναλιών πληρωμών και θα δεχθεί νέα μέλη, γεγονός που θα οδηγήσει την ομάδα πιο κοντά στην κρίσιμη μάζα που απαιτείται για την έναρξη μιας νομισματικής ένωσης.

Τέλος, ο αντίκτυπος των προσπαθειών της Yellen να κλέψει τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου από τη Ρωσία υπερβαίνει τη σύνοδο των BRICS και την άνοδο ενός νέου νομίσματος πληρωμών. Η απροκάλυπτη κλοπή της Yellen από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είναι μια κινητήρια δύναμη πίσω από την τιμή του χρυσού που έφτασε πρόσφατα σε νέα ιστορικά υψηλά.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι καθαροί αγοραστές χρυσού από το 2010, αλλά ο ρυθμός αγοράς χρυσού έχει αυξηθεί καθώς το κράτος δικαίου των ΗΠΑ υπό υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όπως η Yellen αρχίζει να καταρρέει.

Ο χρυσός είναι ένα φυσικό μη ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο που δεν μπορεί να κλαπεί, να δεσμευτεί ή να κατασχεθεί, εφόσον βρίσκεται σε ασφαλή φύλαξη. Μέχρι να είναι έτοιμο το νόμισμα των BRICS, ο χρυσός θα είναι το περιουσιακό στοιχείο επιλογής για τους διαχειριστές ξένων αποθεματικών που αντιμετωπίζουν έναν απατεώνα υπουργό Οικονομικών.

Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα βραχυπρόθεσμης, αυτοκαταστροφικής σκέψης του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

* πληροφορίες https://en.interaffairs.ru/article/james-rickards-brics-will-destroy-the-dollar/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail