Η Γερμανία απορρίπτει τα αιτήματα της Ουκρανίας για πυραύλους Taurus και ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το Βερολίνο απέρριψε δύο βασικά αιτήματα που προσπάθησε να «πουλήσει» ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του για την προώθηση του λεγόμενου Σχεδίου Νίκης: να πάρει το πράσινο φως για βαθιά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος (για τα οποία θα απαιτούνταν, μεταξύ άλλων, γερμανικοί πύραυλοι Taurus) και να επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με την Bild, ο Ζελένσκι είχε ένα γεμάτο πρόγραμμα που περιελάμβανε μια καταιγιστική περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τη δυτική υποστήριξη για το «Σχέδιο Νίκης» του. Ωστόσο, το πρακτορείο τόνισε ότι αν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έδωσε ένα κατηγορηματικό «όχι», δεν απάντησε θετικά στα ουκρανικά αιτήματα.

Επιπλέον, η Bild ανέφερε πως η ομιλία της καγκελαρίου για την υποσχόμενη «βοήθεια δισεκατομμυρίων για την Ουκρανία» σε συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια φάρσα. Το πακέτο αυτό δεν περιλαμβάνει κανένα νέο όπλο, καθώς το ποσό και τα έργα που αναφέρθηκαν ήταν, στην πραγματικότητα, «ήδη εγκεκριμένα και χρηματοδοτημένα πέρυσι».

Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι ελπίδες του Κιέβου να αποκτήσει περισσότερα άρματα μάχης Leopard 2 διαψεύστηκαν, παρά το γεγονός πως η Bundeswehr (Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις) εξακολουθεί να διαθέτει περίπου 300 άρματα μάχης στον κατάλογό της. Το ίδιο ισχύει και για τα οχήματα μάχης πεζικού και τα τεθωρακισμένα οβιδοβόλα. Η απόφαση έρχεται καθώς το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν πιστεύει ότι το Κίεβο θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει νέα αντεπίθεση στο εγγύς μέλλον, ανέφεραν οι πηγές στην εφημερίδα.

«Μέχρι το τέλος του έτους, με την υποστήριξη του Βελγίου, της Δανίας και της Νορβηγίας, θα παραδώσουμε άλλο ένα πακέτο στην Ουκρανία αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ», ανακοίνωσε ο Σολτς στις 11 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πακέτο περιλαμβάνει συστήματα αεράμυνας IRIS-T και Skynex, αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard, αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης και ραντάρ.

Η Γερμανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατιωτικός δωρητής της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ, έχει παράσχει (ή σχεδιάζει) μέχρι στιγμής στρατιωτική βοήθεια αξίας περίπου 28 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού, έχει μειώσει κατά το ήμισυ την στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία για το 2025 σε σύγκριση με φέτος.

Παρόλο που ο Ζελένσκι επιμένει εδώ και καιρό ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο και πως οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να οδηγηθούν πίσω στα σύνορά τους πριν από το 2014, αξιωματούχοι στο Κίεβο φέρονται να αντιλαμβάνονται ότι αυτή η θέση είναι μη ρεαλιστική. Η ηγεσία της σημερινής ουκρανικής κυβέρνησης έχει αρχίσει να συζητά την παράδοση εδαφών που διεκδικεί η Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, παραδέχθηκε υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος σε γερμανικό περιοδικό.

Η ανώνυμη πηγή εξέφρασε επίσης την ανησυχία της ότι η Ουάσινγκτον θα μειώσει τη μέχρι πρότινος γενναιόδωρη υποστήριξή της προς την Ουκρανία, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα. Οι προοπτικές απώλειας της ξένης στρατιωτικής βοήθειας, η οποία έχει παρατείνει τη σύγκρουση μέχρι στιγμής, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια στην ουκρανική κοινωνία, μπορεί να εξηγήσουν τη μετατόπιση της θέσης του Κιέβου από την άρνηση διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία και τις άλλες απαράβατες απαιτήσεις του.

Ωστόσο, το περιοδικό προειδοποίησε πως ισχυρές προσωπικότητες στην Ουκρανία εξακολουθούν να είναι σταθερά αντίθετες στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η επιμονή του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής σύγκρουσης μέσω της διπλωματίας. Εκτός από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και των περιφερειών Ζαπορόζιε και Χερσώνα, η Ρωσία επιμένει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη, μη πυρηνική και να μην έχει προσχωρήσει σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ. Το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο ακύρωσε τις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για φέτος και παραμένει στην εξουσία χωρίς να επανεκλεγεί, χάνει την υποστήριξη της Δύσης και εξετάζει το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία εξαιτίας αυτού του γεγονότος.

Παράλληλα με τα γερμανικά δημοσιεύματα, κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο ανέφεραν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, αφού ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του την περασμένη εβδομάδα λόγω του τυφώνα Μίλτον.

Ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επιβεβαίωσαν τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι ο Μπάιντεν πιθανότατα θα ταξιδέψει στο Βερολίνο εντός της εβδομάδας, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ για συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Το αρχικό ταξίδι ακυρώθηκε, ανατρέποντας τα σχέδια για μια σύνοδο κορυφής της ομάδας Ράμσταϊν των χωρών που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία. Η συνάντηση στην ομώνυμη αμερικανική αεροπορική βάση θα συζητούσε πιθανές νέες δεσμεύσεις βοήθειας προς την Ουκρανία.

Με τον Μπάιντεν να απομένει μόνο μερικές εβδομάδες στην εξουσία πριν παραδώσει τον Λευκό Οίκο στην Καμάλα Χάρις ή στον Ντόναλντ Τραμπ, η Ουκρανία έχει γίνει λιγότερο σημαντικό θέμα για τον απερχόμενο πρόεδρο, καθώς αντ' αυτού στοχεύει να εξασφαλίσει την παραμονή των Δημοκρατικών στην εξουσία. Σε συνδυασμό με τη γερμανική βιομηχανία που έχει καταστραφεί λόγω του μπούμερανγκ των αντιρωσικών κυρώσεων, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Ουκρανία έχει γίνει μια μειωμένη προτεραιότητα για τους δύο μεγαλύτερους δωρητές της χώρας, μια προβολή που θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί τελικά ο πόλεμος.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail