Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr
Η χρονική στιγμή των αντιποίνων του Ιράν συμπίπτει με την έναρξη της χερσαίας φάσης του τελευταίου ισραηλινολιβανικού πολέμου και μπορεί έτσι να είχε εν μέρει ως στόχο να αποτρέψει μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίπεδα καταστροφής όπως στη Γάζα. Ακολούθησε επίσης την οργισμένη εικασία ορισμένων υποστηρικτών του ότι η δολοφονία του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σαγίντ Χασάν Νασράλα την περασμένη εβδομάδα μπορεί να μην είχε συμβεί αν το Ιράν είχε απαντήσει αποφασιστικά στη δολοφονία του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη το καλοκαίρι.
Αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν ότι το Ιράν επεδίωκε να προωθήσει στρατιωτικούς, ευφημιστικούς και στρατηγικούς στόχους: να αποτρέψει έναν πόλεμο όπως της Γάζας στον Λίβανο, να «σώσει το γόητρό του» ενώπιον των υποστηρικτών του και ιδανικά να αποκαταστήσει την αποτροπή. Η Αντίσταση επευφημούσε δυνατά τα καθυστερημένα αντίποινα του Ιράν, οπότε ο στόχος της φήμης του επιτεύχθηκε αδιαμφισβήτητα, αλλά είναι πρόωρο να συμπεράνουμε ότι οι αντίστοιχοι στρατιωτικοί και στρατηγικοί στόχοι επιτεύχθηκαν. Εξάλλου, το Ισραήλ υποσχέθηκε να ανταποδώσει, οπότε όλοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να συμβεί αυτό για να κρίνουν αν τα χτυπήματα του Ιράν πέτυχαν ή όχι.
Αν το Ισραήλ δεν το κάνει σύντομα, τότε θα δημιουργηθούν εικασίες ότι μπορεί να έχει υποστεί καταστροφικές στρατιωτικές ζημιές, όπως ακριβώς ισχυρίστηκε το Ιράν, και επιπλέον θα φανεί πως το Ισραήλ μπορεί να φοβάται πολύ την υπόσχεση του Ιράν να ανταποδώσει ακόμη πιο σφοδρά από ποτέ, αν το Ισραήλ του επιτεθεί μετά από αυτό. Μια εναλλακτική εξήγηση για αυτό το σενάριο θα μπορούσε να είναι ότι το Ισραήλ δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για τα δικά του αντίποινα, οπότε είτε τα ακύρωσε είτε τα καθυστέρησε προκειμένου να αναθεωρήσει τα αρχικά του σχέδια. Σε κάθε περίπτωση, η αποτροπή θα αποκατασταθεί.
Θα αποκαθίστατο επίσης αν τα αντίποινα του Ισραήλ ήταν περιορισμένα και θα μπορούσαν έτσι να παρουσιαστούν από την Αντίσταση ως μια κυρίως ακίνδυνη επίδειξη, ακριβώς όπως το Ισραήλ παρουσιάζει τα τελευταία χτυπήματα του Ιράν. Οι περισσότεροι παρατηρητές θα αντιλαμβάνονταν πιθανότατα τα όποια αντίποινα με αυτόν τον τρόπο, αν δεν περιλαμβάνουν το Ισραήλ να πλήξει στόχους εντός του Ιράν. Η προαναφερθείσα διορατικότητα σχετικά με τις ισραηλινοαμερικανικές διαφορές, για την οποία οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν περισσότερα εδώ, θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας πίσω από οποιαδήποτε συγκρατημένα αντίποινα που τελικά οδηγεί στην αποκατάσταση της αποτροπής.
Και τέλος, το τρίτο σενάριο είναι ότι το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν πλήττοντας την αεράμυνά του και/ή τις ενεργειακές υποδομές του, όπως ανέφερε την Τρίτη το Axios, μπορεί να είναι στα χαρτιά για αργότερα αυτή την εβδομάδα, οπότε θα μπορούσε να ακολουθήσει ένας επικίνδυνος κύκλος χτυπημάτων, αφού το Ιράν θα αισθανόταν τότε πιεσμένο να ανταποδώσει για να «σώσει τα προσχήματα». Αυτό θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο, αφού η κάθε πλευρά θα μπορούσε να προσπαθήσει να ξεπεράσει την άλλη, θέτοντας έτσι γρήγορα σε δοκιμασία την υπόθεση της «Αμοιβαία Εξασφαλισμένης Καταστροφής» (MAD) μεταξύ τους.
Το μόνο που μπορεί να εκτιμηθεί μέχρι στιγμής, ελλείψει ισραηλινών αντιποίνων τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι ότι και οι δύο πλευρές ανησυχούν πολύ για τη φήμη τους. Καμία από τις δύο δεν θέλει να φανεί αδύναμη στα μάτια της άλλης, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερες επιθέσεις, μεταξύ άλλων και εναντίον των εταίρων τους, αλλά επίσης μέχρι στιγμής έχουν φροντίσει να μην διακινδυνεύσουν ούτε έναν ευρύτερο πόλεμο. Αυτός ο υπολογισμός είναι ο πιο σημαντικός, αλλά τα γεράκια και στις δύο πλευρές πιστεύουν ήδη πως η δική τους είναι ισχυρότερη από την άλλη, εξ ου και η ανυπομονησία τους να κλιμακώσουν μέχρι την αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή.