Larry C. Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέπτυξε πρόσθετα εναέρια μέσα στη Μέση Ανατολή εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων με το Ιράν και τους περιφερειακούς εντολοδόχους του.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, ανακοίνωσε την 1η Νοεμβρίου 2024 ότι το υπουργείο Άμυνας διέταξε την ανάπτυξη νέων μοίρων μαχητικών αεροσκαφών, αεροσκαφών ανεφοδιασμού, στρατηγικών βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς B-52 και αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke εξοπλισμένων με συστήματα βαλλιστικής αντιπυραυλικής άμυνας Aegis.
Σύμφωνα με το Air & Space Forces Magazine, η ανάπτυξη των μαχητικών αεροσκαφών θα αποτελείται από έξι βομβαρδιστικά B-52 και μια μοίρα μαχητικών F-15E Strike Eagle. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την άφιξη στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52 Stratofortress από την 5η Πτέρυγα Βομβαρδιστικών της Αεροπορικής Βάσης Minot στην περιοχή ευθύνης της στις 3 Νοεμβρίου 2024. Θα επιχειρούν πιθανότατα από την αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ.
Από τακτική άποψη, αυτό είναι τρελό. Εάν ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν κλιμακωθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να εμπλακούν, τα αεροπλάνα αυτά είναι εύκολος στόχος. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι πολεμιστές της πολυθρόνας φαντάζονται πως τα B-52 θα μπορούσαν να φορτωθούν για ένα μαζικό χτύπημα στο Ιράν - εκτός από τη δυνατότητα ρίψης συμβατικών βομβών, τα B-52 μπορούν να αναπτύξουν πυραύλους κρουζ. Αλλά γιατί να το κάνουν αυτό από την αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ; Το Κατάρ βρίσκεται στις δυτικές ακτές του Περσικού Κόλπου, μόλις 340 μίλια από το Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν. Εάν τα B-52 τοποθετούνταν για μια πιθανή στρατιωτική επιλογή, θα ήταν πιο ασφαλές να προσγειωθούν στο Ντιέγκο Γκαρσία. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, εκεί ακριβώς στεγάστηκαν τα B-52.
Η εκτίμησή μου είναι ότι η ανάπτυξη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πράξη πολιτικού θεάτρου, μια συμβολική χειρονομία χωρίς τακτική πρόθεση. Εδώ είναι το πρόβλημα - το γνωρίζουν αυτό οι Ιρανοί; Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός Ιρανού στρατηγού που έχει τη δουλειά να προετοιμάζει ενδεχόμενα. Ένας ικανός επαγγελματίας θα έπρεπε να υποθέσει πως αυτά τα αεροπλάνα έχουν πιθανή εχθρική πρόθεση και οι Ιρανοί σχεδιαστές θα έπρεπε να καταρτίσουν σχέδια για την εξάλειψη αυτής της απειλής. Αυτό κάνει το Πεντάγωνο; Προσπαθεί να δελεάσει το Ιράν για να επιτεθεί σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία;
Είμαι αρκετά σίγουρος ότι οι Ιρανοί μιλούν με τους Ρώσους και θέτουν μια απλή ερώτηση - τι θα έκανε ο Πούτιν;