Η «πεντακάθαρη» Ευρώπη είναι πιο διεφθαρμένη απ' ό,τι νομίζετε

Freepen.gr - «Ήταν σε στυλ ρετρό», γελάει η Ruta Kaziliunaite, η συντονίστρια της Ειδικής Υπηρεσίας Ερευνών (STT) της Λιθουανίας, της αστυνομίας της χώρας κατά της διαφθοράς. Τον περασμένο Νοέμβριο ο πρώην ηγέτης του κόμματος Φιλελεύθερο Κίνημα καταδικάστηκε για δωροδοκία από στέλεχος της mg Baltic, ενός ομίλου εμπορικών συναλλαγών και ακινήτων. Δεν επρόκειτο για κρυφά εμβάσματα σε εταιρείες βιτρίνας, αλλά για παλιομοδίτικα φουρνιά μετρητών: η STT βρήκε κρυμμένα στο σπίτι και το αυτοκίνητο του 242.000 ευρώ (269.000 δολάρια), αναφέρει ο «Economist» ξεκινώντας ένα ρεπορτάζ για την ευρωπαϊκή διαφθορά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και την Κρατική Οικοδόμηση (ercas), ένα ακαδημαϊκό όργανο που μετρά τη δημόσια ακεραιότητα και τη διαφάνεια, κατατάσσει τη Λιθουανία μεταξύ των 20 πρώτων χωρών και για τα δύο.

Αυτό είναι το είδος της ιστορίας επιτυχίας που η ΕΕ θέλει να λέει για τον εαυτό της. Η Ευρώπη φιλοξενεί τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο και οι ευρωκράτες βλέπουν την ένωσή τους ως δύναμη για μεταρρυθμίσεις. Η ΕΕ απαιτεί γενικά από τις χώρες να βελτιώσουν τη διακυβέρνησή τους πριν ενταχθούν- οι κανονισμοί της έχουν ως στόχο να τις κρατήσουν ειλικρινείς όταν ενταχθούν.

Δυστυχώς, τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας λένε μια διαφορετική ιστορία. Η Λιθουανία και οι γείτονές της στη Βαλτική, η Εσθονία και η Λετονία, έχουν βελτιωθεί δραματικά. Αλλά άλλες χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ τη δεκαετία του 2000 δεν το έκαναν. Η Πολωνία, μια σχετικά καθαρή χώρα, έγινε πιο βρώμικη από το 2015 έως το 2023 υπό μια λαϊκιστική κυβέρνηση. Η Ρουμανία φυλάκισε χιλιάδες διεφθαρμένους αξιωματούχους, αλλά συχνά άλλοι πήραν τη θέση τους. Στη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία οι ολιγάρχες ξεπέρασαν τους εισαγγελείς.

Οι ελπίδες ότι η νότια Ευρώπη θα γινόταν πιο σκανδιναβική δεν επιβεβαιώθηκαν. Η δωροδοκία που εμφανίστηκε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οδήγησε σε ελάχιστες μεταρρυθμίσεις. Η Ιταλία έχει βελτιωθεί, αλλά μόνο από τον χαμηλό πήχη των σκανδαλωδών διοικήσεων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι διαβόητη και οι μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν η ΕΕ και το ΔΝΤ μετά την κρίση του ευρώ ελάχιστα έκαναν για να τη διορθώσουν.

Ακόμη χειρότερα, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είχαν τα δικά τους μεγάλα σκάνδαλα. Στα τέλη του 2022 η βελγική αστυνομία συνέλαβε αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους βοηθούς τους για αποδοχή δωροδοκιών από το Κατάρ (και κατέσχεσε σχεδόν 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά σε στυλ ρετρό). Το ένα τέταρτο των ευρωβουλευτών έχει εμπλακεί σε ηθικά προβλήματα, σύμφωνα με το Follow The Money, έναν ολλανδικό ιστότοπο ερευνών.

Ένα ζήτημα είναι ότι, αν και οι μεταρρυθμίσεις της ΕΕ μειώνουν τη διαφθορά, τα δισεκατομμύρια ευρώ που διανέμει μπορεί να την ενθαρρύνουν. Η διαφθορά τείνει να είναι υψηλή σε χώρες πλούσιες σε φυσικούς πόρους - η λεγόμενη κατάρα των πόρων. Όταν η βοήθεια της ΕΕ πηγαίνει σε χώρες με αδύναμους θεσμούς, «λειτουργεί σαν κατάρα των πόρων», λέει η Alina Mungiu-Pippidi, μελετήτρια της διαφθοράς που είναι επικεφαλής του ercas.

Το 1997 η oecd, μια λέσχη κυρίως πλούσιων χωρών, υπέγραψε μια σύμβαση κατά της δωροδοκίας. Έκτοτε, η Αμερική έχει πραγματοποιήσει σχεδόν το 80% των επιτυχημένων διώξεων εταιρειών βάσει της συνθήκης. Η κατάσχεση κερδών από διαφθορά είναι δύσκολη για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: οι περισσότερες μπορούν να το κάνουν μόνο όταν συνδέονται με συγκεκριμένη ποινική καταδίκη. Καμία δεν διαθέτει «διαταγές ανεξήγητου πλούτου» (uwos) όπως αυτές στη Βρετανία, οι οποίες επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν υπάρχει εύλογη νομική πηγή.

Αυτό θα αλλάξει: τον Απρίλιο η ΕΕ έδωσε εντολή στα μέλη της να θεσπίσουν νομοθεσία για τις uwo εντός 30 μηνών. Και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (eppo), που ξεκίνησε το 2021 για να κυνηγήσει την κατάχρηση των κονδυλίων της ΕΕ, καλύπτει το χάσμα με την Αμερική. οι εισαγγελείς της eppo υπέβαλαν 139 κατηγορίες το 2023, 50% περισσότερες από το προηγούμενο έτος, και κέρδισαν αποφάσεις δέσμευσης αξίας 1,5 δισ. ευρώ - αξιοσέβαστο ποσό ακόμη και για τα αμερικανικά δεδομένα.

Το διακύβευμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Η διαφθορά δημιουργεί «ευπάθεια σε ολόκληρη την οικονομία και το πολιτικό σύστημα», λέει ο Richard Nephew, ο παγκόσμιος συντονιστής κατά της διαφθοράς στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail